Naamloos-2

Hoe hoog is de courtage van een verkoopmakelaar?

De courtage kan verschillen en het is meestal een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van je huis. Over het algemeen ligt het ergens tussen de 1% en 2% van de verkoopprijs, maar het kan ook hoger zijn, afhankelijk van de regio en de makelaar zelf. Soms hanteren ze ook een vast tarief, vooral bij duurdere woningen.

Het is belangrijk om te weten dat de courtage inclusief btw is

Voordat je met een makelaar in zee gaat, is het altijd slim om de courtage duidelijk te bespreken.

Hoe komt de koop tot stand?

Als verkoper en koper het eens zijn over de belangrijkste zaken (zoals de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden), legt de verkopende makelaar de afspraken schriftelijk vast in een koopakte. Ontbindende voorwaarden zijn hierin een belangrijk onderwerp. Je krijgt als koper niet automatisch een ontbindende voorwaarde.

Wil je bijvoorbeeld een ontbindende voorwaarde voor de financiering, dan moet je dit melden bij het uitbrengen van jouw bod. Het is dan ook belangrijk dat de partijen het eens zijn over aanvullende afspraken en ontbindende voorwaarden voordat de koopakte wordt opgemaakt.

Zodra beide partijen de koopakte hebben ondertekend en de koper een afschrift van deze akte heeft ontvangen, treedt voor jou als particuliere koper de wettelijke bedenktijd van drie dagen in werking. Binnen deze tijd kun je als koper alsnog afzien van de aankoop.

Doe je dit niet, zijn de financiën rond en vormen ook eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer, dan zal op de afgesproken opleveringsdatum de overdracht plaatsvinden bij de notaris.

Hoe moet ik een hypotheek aanvragen?

 Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

  1. Research: Begin met het onderzoeken van verschillende hypotheekverstrekkers en hun voorwaarden. Vergelijk rentetarieven, voorwaarden en extra kosten om een idee te krijgen van wat bij jou past.
  2. Financiële situatie: Bekijk je eigen financiële situatie. Hoeveel kun je veroorloven om maandelijks af te lossen? Het is belangrijk om je budget goed in kaart te brengen.
  3. Hypotheekadviseur: Neem contact op met onze hypotheekadviseur. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste hypotheek en begeleiden je door het proces.
  4. Documentatie: Verzamel alle benodigde documenten, zoals inkomensbewijzen, bankafschriften en identiteitsbewijzen.
  5. Beoordeling en goedkeuring: De hypotheekverstrekker beoordeelt je aanvraag en bepaalt of je in aanmerking komt. Dit kan enige tijd duren.
  6. Hypotheekofferte: Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een hypotheekofferte met de details van de lening. Lees deze goed door voordat je akkoord gaat.
  7. Notaris: Na acceptatie van de offerte, wordt een afspraak gemaakt met een notaris om de hypotheekakte te ondertekenen.

Onthoud dat elke situatie anders is, dus het is verstandig om advies in te winnen bij onze hypotheekadviseur om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen zet.

 

 

 

 

Hoe werkt een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar is eigenlijk een soort superheld in de vastgoedwereld. Ze zijn er om je te helpen bij het verkopen van je huis en om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt. Dus, hoe gaat dat in zijn werk?

Allereerst zal de verkoopmakelaar je huis grondig inspecteren en je adviseren over eventuele verbeteringen om de verkoopwaarde te verhogen. Ze zorgen er ook voor dat je huis mooi wordt gepresenteerd met professionele foto’s en aantrekkelijke beschrijvingen.

Vervolgens komt het echte werk. De makelaar zet je huis op de markt, adverteert het op verschillende kanalen en organiseert bezichtigingen. Ze onderhandelen met potentiële kopers en staan je bij in het proces van biedingen en contra-aanbiedingen.

Zodra er een deal is gesloten, regelt de verkoopmakelaar de juridische documenten en begeleid je bij de overdracht van het eigendom.

Kortom, een verkoopmakelaar neemt je alle stress en gedoe uit handen, zodat jij je kunt concentreren op het plannen van je nieuwe avontuur!

In welke afwerkstaat wordt een nieuwbouwwoning opgeleverd?

De afwerkstaat waarin een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de bouwmethode (bijvoorbeeld traditioneel of prefab), het type woning en de installaties. Over het algemeen wordt de woning opgeleverd met behangklare wanden, gespoten plafonds, inclusief  tegelwerk in de badkamer en toilet, sanitaire voorzieningen en exclusief tuinafwerking.

De exacte afwerkstaat kan je terugvinden in de technische omschrijving.

Is de hypotheek een schuld in box 3?

Een hypotheek voor de aanschaf of verbetering van een eigen woning wordt niet beschouwd als een schuld in box 3. Box 3 is de belastingbox waarin je belasting betaalt over je vermogen, zoals spaargeld, beleggingen en een tweede woning. Schulden kunnen in mindering worden gebracht op het vermogen dat belast wordt.

Een hypotheek daarentegen valt onder box 1, waar je belasting betaalt over je inkomen uit werk en woning. Het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, kan echter wel van invloed zijn op de hoogte van je belastingaftrek in box 1.

Dus, in het kort: je hypotheek wordt niet beschouwd als een schuld in box 3, maar valt onder box 1. Het is belangrijk om belastingadvies in te winnen of de specifieke regels van de Belastingdienst te raadplegen om zeker te zijn van de fiscale behandeling van je hypotheek.

Is een aankoopmakelaar hetzelfde als een verkoopmakelaar?

Nee, een aankoopmakelaar is niet hetzelfde als een verkoopmakelaar. Ze vervullen eigenlijk verschillende rollen in het vastgoedproces. Een aankoopmakelaar is er om jou te ondersteunen bij het vinden en kopen van een woning die aan jouw wensen voldoet. Ze vertegenwoordigen jou als koper en behartigen jouw belangen. Ze begeleiden je tijdens de zoektocht, voeren onderhandelingen namens jou en zorgen ervoor dat de aankoop vlot verloopt.

Daarentegen is een verkoopmakelaar gericht op het verkopen van een woning in opdracht van de verkoper. Ze zijn verantwoordelijk voor het vinden van potentiële kopers, het adverteren van de woning, het organiseren van bezichtigingen en het voeren van onderhandelingen namens de verkoper. Hun doel is om de woning voor de best mogelijke prijs te verkopen.

Hoewel ze beide makelaars zijn, hebben ze dus verschillende taken en belangen, afhankelijk van of ze voor de koper (aankoopmakelaar) of de verkoper (verkoopmakelaar) werken.Een verkoopmakelaar kan dus voor dezelfde woning nooit de aankoopmakelaar zijn.

Neem voor vragen contact op met onze aankoopmakelaars of verkoopmakelaars en kom erachter wat ze voor jouw kunnen betekenen!

Is het energielabel verplicht?

Sinds 1 januari 2015 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een energielabel aan te leveren.
Heb je nog geen energielabel of wil je deze vernieuwen? Via deze pagina van de Rijksoverheid kun je het eenvoudig regelen.

Is het mogelijk om bij het aankopen van een nieuwbouwwoning dubbele lasten mee te financieren?

Het is mogelijk om dubbele lasten bij het kopen van een nieuwbouwwoning mee te financieren, maar dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de voorwaarden van de geldverstrekker en jouw financiële situatie. Hier zijn enkele mogelijke opties:

Overbruggingskrediet: Een overbruggingskrediet is een lening die je kunt afsluiten om de periode tussen de aankoop van je nieuwe woning en de oplevering van je huidige woning te overbruggen. Hiermee kun je de dubbele lasten financieren. De hoogte van het overbruggingskrediet hangt af van de overwaarde op je huidige woning.

Tijdelijke verhoging hypotheek: Als je al een hypotheek hebt op je huidige woning, kun je in sommige gevallen een tijdelijke verhoging van je hypotheek aanvragen om de dubbele lasten te dekken. Dit kan afhankelijk zijn van de waarde van je huidige woning en je inkomen.

Eigen vermogen: Als je voldoende eigen vermogen hebt, kun je ervoor kiezen om de dubbele lasten uit eigen middelen te betalen zonder extra financiering aan te vragen.

Het is belangrijk om contact op te nemen met een hypotheekadviseur of financieel specialist om jouw specifieke situatie te bespreken. Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden en de beste oplossing voor jouw persoonlijke omstandigheden.

Is het mogelijk om tussentijds bij de nieuwbouwwoning te kijken?

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om tussentijds de nieuwbouwwoning te bekijken tijdens de bouw. Dit wordt vaak geregeld via kijkdagen of inmeetmomenten waarop kopers de voortgang van de bouw kunnen bezichtigen.

De exacte mogelijkheden en frequentie van tussentijdse bezoeken kunnen verschillen per project en projectontwikkelaar. Sommige ontwikkelaars organiseren regelmatig open dagen of rondleidingen tijdens de bouw, terwijl andere mogelijkheden bieden om op afspraak de bouwplaats te bezoeken.

Is het verstandig om mijn hypotheek over te sluiten?

Het kan een verstandige beslissing zijn, maar het hangt af van verschillende factoren:

  1. Rentestanden: Als de huidige rentetarieven lager zijn dan die van je huidige hypotheek, kan het oversluiten mogelijk lagere maandelijkse lasten opleveren. Het is echter belangrijk om de kosten van het oversluiten in overweging te nemen, zoals boeterente, advieskosten en notariskosten. Je moet berekenen of de besparingen op de lange termijn opwegen tegen deze kosten.
  2. Looptijd: Als je hypotheek bijna is afgelopen, kan het oversluiten minder zinvol zijn, omdat je dan al dicht bij het einde van je lening bent.
  3. Persoonlijke situatie: Denk aan jouw financiële doelen, toekomstplannen en flexibiliteit. Het oversluiten van je hypotheek kan handig zijn als je bijvoorbeeld lagere maandelijkse lasten wilt of als je extra geld wilt vrijmaken voor andere doeleinden.

Het is verstandig om met een hypotheekadviseur te praten om de mogelijkheden te bespreken en een duidelijk inzicht te krijgen in de financiële gevolgen. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw specifieke situatie.

Kan ik jullie waardebepaling ook voor de bank gebruiken?

Een waardebepaling is voornamelijk een advies naar jou toe. De bank zal voor bijvoorbeeld het oversluiten van een hypotheek een volledig taxatierapport nodig hebben.

Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt?

Ja, dat mag. Een onderhandeling hoeft namelijk nog niet tot een verkoop te leiden. Bovendien kan het zijn dat de verkoper graag wil weten of er meer belangstelling is. Overigens mag ook met meer dan één gegadigde tegelijk worden onderhandeld. Een NVM-makelaar moet dit wel duidelijk melden.

Vaak zal de verkopende NVM-makelaar aan belangstellenden vertellen dat een pand, zoals dat heet, ‘onder bod’ is. Als belangstellende mag je dan wel een bod uitbrengen, maar de makelaar mag dan pas met jou in onderhandeling treden als de onderhandeling met de eerste geïnteresseerde beëindigd is.

De NVM-makelaar doet geen mededelingen over de hoogte van biedingen. Dit zou namelijk overbieden kunnen uitlokken.

Mag een makelaar van de NVM tijdens de onderhandeling het systeem van verkoop wijzigen?

Ja, dat mag. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. In dat geval kan de verkopende makelaar – in overleg met de verkoper – besluiten de lopende onderhandelingen af te breken en de biedprocedure te wijzigen om vervolgens te kiezen voor bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure. Hierbij hebben alle bieders een gelijke kans om het hoogste bod uit te brengen. Alvorens het systeem te wijzigen, dient de makelaar uiteraard eerst de eventueel gedane toezeggingen na te komen.

Moet een makelaar als eerste met mij in onderhandeling gaan als ik de eerste ben die belt voor een bezichtiging of als ik als eerste een bod uitbreng?

Nee. De verkopende makelaar bepaalt samen met de verkoper de verkoopprocedure. Heb je serieus belangstelling, vraag de makelaar dan wat jouw positie is. Dat kan teleurstelling voorkomen.

Waar let een aankoopmakelaar op?

Een aankoopmakelaar houdt rekening met diverse zaken om te waarborgen dat je een goede aankoop doet. Ten eerste zal hij of zij je wensen en budget bespreken om de passende woning te kunnen vinden. Vervolgens zal de makelaar een grondig onderzoek uitvoeren naar de marktwaarde van het huis en eventuele gebreken.

Ook neemt hij of zij de locatie, nabije voorzieningen en eventuele toekomstige ontwikkelingen die de waarde van de woning kunnen beïnvloeden in overweging. Een aankoopmakelaar begeleid je tijdens de onderhandelingen met de verkoper om een gunstige prijs te bedingen en zal de koopovereenkomst zorgvuldig nalopen. Tot slot assisteert de makelaar ook bij het afhandelen van de juridische aspecten en de overdracht van de woning.

Benieuwd wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen? Neem contact op met onze aankoopmakelaars en kom erachter wat ze kunnen betekenen voor jouw situatie.

Waar let een verkoopmakelaar op?

Ten eerste, ze zijn heel kritisch als het aankomt op de presentatie van je huis. Ze willen dat het er tip-top uitziet, dus ze letten op zaken zoals de staat van onderhoud, eventuele reparaties die nodig zijn, en ze kunnen je zelfs tips geven over hoe je je huis aantrekkelijker kunt maken voor potentiële kopers.

Daarnaast hebben verkoopmakelaars een scherpe blik op de prijsstelling. Ze willen ervoor zorgen dat je huis competitief geprijsd is in de markt, zodat het aantrekkelijk is voor potentiële kopers, maar ook dat je er een goede prijs voor krijgt.

Verder zijn verkoopmakelaars altijd op zoek naar marketingmogelijkheden. Ze weten hoe ze je huis onder de aandacht kunnen brengen, zowel online als offline, en ze kunnen strategieën gebruiken zoals professionele foto’s, aantrekkelijke beschrijvingen en het adverteren op verschillende kanalen.

Kortom, verkoopmakelaars letten op alles wat jouw huis zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor potentiële kopers, van de presentatie tot de prijs en de marketing.

Waar worden hypotheken geregistreerd?

Hypotheken worden geregistreerd in het Kadaster. Het Kadaster is een openbaar register waarin verschillende gegevens met betrekking tot onroerende zaken, waaronder hypotheken, worden bijgehouden. Het functioneert als een soort archief voor vastgoedgerelateerde informatie.

Wanneer je een hypotheek afsluit, wordt deze registratie bij het Kadaster gedaan om jouw rechten en verplichtingen als hypotheekhouder vast te leggen. Hierdoor wordt de hypotheek officieel erkend en bekendgemaakt aan de samenleving. Dit proces zorgt voor transparantie en zekerheid voor alle betrokken partijen.

Je kunt het Kadaster raadplegen om informatie over een hypotheek op een specifieke woning op te zoeken. Dit is handig om te weten wie er allemaal een hypotheek op hun huis hebben en welke bedragen daarmee gemoeid zijn.

Waarom is het verstandig om mijn hypotheek niet volledig af te lossen?

Het kan verstandig zijn om je hypotheek niet volledig af te lossen. Hier zijn een paar redenen waarom:

  1. Renteaftrek: Als je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek, kun je profiteren van belastingvoordelen. Door de hypotheekschuld deels in stand te houden, behoud je het recht op het aftrekken van hypotheekrente van je belastbaar inkomen. Dit kan resulteren in lagere belastingbetalingen.
  2. Liquiditeit: Door niet de volledige hypotheek af te lossen, behoud je meer liquiditeit. Je hebt dan meer geld beschikbaar voor andere doeleinden, zoals investeringen, verbeteringen aan je huis of onvoorziene uitgaven. Het biedt financiële flexibiliteit en reserves voor toekomstige behoeften.
  3. Rendement: In sommige gevallen kan het financieel voordeliger zijn om het geld dat je anders zou gebruiken voor aflossing te investeren. Als de rente op je hypotheek bijvoorbeeld laag is, kun je overwegen om het geld elders te investeren waar je mogelijk een hoger rendement kunt behalen.

Natuurlijk zijn er situaties waarin het juist wel verstandig kan zijn om je hypotheek af te lossen, zoals wanneer je geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek of wanneer je financiële gemoedsrust verkiest boven potentiële rendementen. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een financieel adviseur om te bepalen wat het beste is voor jouw specifieke situatie.

Waarom kiezen voor een verkoopmakelaar?

Ten eerste zijn verkoopmakelaars echte experts in hun vak. Ze kennen de vastgoedmarkt als hun broekzak en hebben ervaring in het verkopen van huizen. Ze weten precies hoe ze je huis het beste kunnen presenteren, hoe ze potentiële kopers kunnen aantrekken en hoe ze de beste deal voor jou kunnen sluiten.

Daarnaast bespaart een verkoopmakelaar je een hoop tijd en gedoe. Ze nemen al het papierwerk en de administratieve rompslomp van je over, zodat jij je kunt focussen op andere belangrijke dingen in je leven.

En laten we eerlijk zijn, een verkoopmakelaar heeft ook een groot netwerk. Ze hebben toegang tot potentiële kopers die je misschien zelf niet zou kunnen bereiken.

Dus, als je graag een stressvrije verkoopervaring wilt, professioneel advies wilt en de beste deal wilt krijgen, dan is een verkoopmakelaar absoluut de juiste keuze voor jou!

Waarom zou ik kiezen voor een aankoopmakelaar?

Het kan verstandig zijn om verschillende redenen een aankoopmakelaar in te schakelen. Ten eerste beschikt een aankoopmakelaar over expertise en ervaring in de vastgoedmarkt. Ze zijn goed ingevoerd in alle facetten van het aankoopproces en kunnen je van begin tot eind bijstaan. Ze weten precies waar ze op moeten letten, zoals verborgen mankementen of overgewaardeerde huizen, en kunnen je behoeden voor onplezierige verrassingen.

Daarnaast kan een aankoopmakelaar een groot deel van de stress verminderen. Het zoeken naar een woning kan tijdrovend en overweldigend zijn, maar een aankoopmakelaar kan al het zoekwerk uit handen nemen. Ze hebben een grondige kennis van de markt, toegang tot exclusieve aanbiedingen en kunnen snel geschikte woningen vinden die aan jouw eisen voldoen.

Bovendien kunnen aankoopmakelaars je bijstaan in de onderhandelingen. Ze hebben ervaring in het bedingen van de beste prijs en voorwaarden, waardoor je mogelijk geld kunt besparen. Ze kunnen ook de juridische aspecten van de koopovereenkomst nagaan en je begeleiden bij de financiële en administratieve procedures.

Kortom, een aankoopmakelaar kan je tijd, geld en stress besparen, terwijl ze je professionele begeleiding en advies geven gedurende het gehele aankoopproces.

Neem voor vragen contact op met onze aankoopmakelaars en kom erachter wat ze voor jouw kunnen betekenen!

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Je bent pas in onderhandeling als de verkopende partij reageert op jouw bod door een tegenbod te doen. Je bent echter nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij jouw bod met de verkoper zal bespreken.

Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?

Nee. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs moet worden gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als je de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus nog beslissen of hij jouw bod aanvaardt of niet, of dat hij zijn makelaar een tegenbod laat doen.

Wat betekent opschortende voorwaarden bij een nieuwbouwproject?

Bij een nieuwbouwproject kunnen opschortende voorwaarden worden opgenomen in het koopcontract. Bij een opschortende voorwaarde komt een overeenkomst pas tot stand, als aan die voorwaarde voldaan is. Nadat de opschortende voorwaarden zijn voldaan kan er gestart worden met de bouw.

Veel voorkomende opschortende voorwaarden zijn

  • 70% verkocht
  • Onherroepelijke omgevingsvergunning
  • Planacceptatie Woningborg
  • Grond ter vrije beschikking

Wat is bouwrente?

Bouwrente is de rente die wordt berekend over het bouwtermijn van een nieuwbouwwoning tijdens de bouwperiode. Het is een vergoeding die de koper verschuldigd is aan de projectontwikkelaar of aannemer voor het feit dat zij gedurende de bouwperiode al kosten maken en financiering nodig hebben. Deze rente loopt door tot de grond in eigendom is van de koper. De hoogte van de bouwrente kan variëren en wordt vooraf bepaald en vastgelegd in het koopcontract.De bouwrente bestaat uit twee onderdelen: de financieringsvergoeding en de uitstelrente.

Financieringsvergoeding -> de periode voor de koop-/aannemingsovereenkomst. Voordat je een koop-/aannemingsovereenkomst tekent, heeft een aannemer/ontwikkelaar ook al kosten gemaakt. Zo heeft hij bijvoorbeeld de grond gekocht en misschien is hij al gestart met de werkzaamheden.

Uitstelrente -> na de aankoop, maar voordat de hypotheek is gestart. De aannemer maakt ook in deze periode kosten, omdat hij doorgaat met (voorbereiden van) de bouw. Jij hebt alleen nog geen beschikking over jouw hypotheek om het te kunnen betalen. De aannemer rekent voor deze periode ook bouwrente, alleen heet het nu uitstelrente.

Nadat je de hypotheek hebt afgesloten -> wanneer de hypotheek helemaal geregeld is, hoef je geen bouwrente meer te betalen aan de aannemer of ontwikkelaar. Het geld van de hypotheek gaat in een bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot worden de kosten voor de bouw van je huis betaald in termijnen. Uiteraard betaal je dan wel hypotheekrente.

Wat is de reden dat mijn hypotheek is afgewezen?

Het kan soms frustrerend zijn als je hypotheekaanvraag wordt afgewezen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom dit gebeurt. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

  1. Kredietwaardigheid: Als je een slechte kredietgeschiedenis hebt, te veel schulden hebt of betalingsachterstanden hebt, kan dit invloed hebben op je kredietwaardigheid en de beslissing van de geldverstrekker beïnvloeden. Het is belangrijk om je BKR-registratie te controleren en eventuele openstaande schulden aan te pakken.
  2. Inkomen: Als je inkomen onvoldoende is in verhouding tot de gevraagde hypotheeklasten, kan dit leiden tot afwijzing. Geldverstrekkers willen er zeker van zijn dat je de hypotheeklasten kunt dragen. Zorg ervoor dat je een stabiel inkomen hebt en voldoende financiële ruimte hebt om de maandelijkse lasten te kunnen betalen.
  3. Werkgeschiedenis: Een onstabiele of korte werkgeschiedenis kan een negatieve invloed hebben op je hypotheekaanvraag. Geldverstrekkers geven de voorkeur aan een stabiel werkverleden, omdat dit aantoont dat je een vast inkomen hebt. Probeer indien mogelijk een stabiele werkgeschiedenis op te bouwen voordat je een hypotheek aanvraagt.
  4. Onderpandwaarde: Als het onderpand, meestal een huis, niet voldoet aan de eisen van de geldverstrekker, kan dit leiden tot afwijzing. Geldverstrekkers willen er zeker van zijn dat het huis voldoende waarde heeft als zekerheid voor de lening. Zorg ervoor dat je een realistische waardebepaling hebt laten uitvoeren en dat het huis voldoet aan de eisen van de geldverstrekker.

Het is raadzaam om met de geldverstrekker te praten om de exacte reden van afwijzing te achterhalen. Dit geeft je inzicht in de specifieke aspecten die je kunt verbeteren om in de toekomst meer kans te maken op goedkeuring. Een hypotheekadviseur kan je ook helpen bij het vinden van oplossingen en het optimaliseren van je kansen op een succesvolle hypotheekaanvraag.

Wat is de toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de kopende partij bij het aankopen van een woning. Vaak wordt bij de aankoop van een huis zijdelings wel de hulp van een vriend of familielid gevraagd, maar bij de grootste aanschaf in je leven wil je toch zeker een specialist die jouw belangen behartigt? Een aankoopmakelaar is gespecialiseerd in onderhandelingen en houdt het hoofd koel als het spannend wordt.

Misvattingen over aankoopmakelaars

Hoe belangrijk het inschakelen van een aankoopmakelaar is bij de aankoop van een woning, wordt nog wel eens onderschat. Dit komt omdat er een aantal misvattingen over de aankoopmakelaar bestaan.

1. Een makelaar is onafhankelijk.

Een makelaar behartigt altijd de belangen van de verkoper óf de koper en is dus nooit onafhankelijk. In de meeste gevallen schakelt een verkoper een verkoopmakelaar in. Kopers hebben het idee dat de verkopend makelaar onafhankelijk is en ervoor zorgt dat er voor beide partijen een goede deal uitkomt. Niets is minder waar. De verkopend makelaar werkt in opdracht van de verkoper en wil er puur het maximale voor de verkoper uit halen.

2. Een aankoopmakelaar is duur en heeft geen toegevoegde waarde.

Een aankoopmakelaar kost geld, maar een goede vakman verdient die investering voor je terug. Een aankoopmakelaar behartigt jouw belangen en adviseert en begeleidt je tijdens het kopen van jouw droomhuis. De makelaar weet de beste prijs voor jouw woning te bedingen onder de meest gunstige voorwaarden

Wat is de toegevoegde waarde van een verkoopmakelaar?

Een NVM-makelaar heeft veel ervaring met de verkoop van woningen. Tevens beschikt hij over een gedegen vakkennis, die hij regelmatig op peil houdt en hij beschikt over een groot inzicht in de regionale markt. Hij zal je met raad en daad terzijde staan, zodat je binnen een redelijke termijn de volgende stap in jouw wooncarrière kunt maken.

De rol van de NVM-makelaar bij het verkoopproces

  • Behartigen van de belangen van de verkoper
  • Inspectie van de woning
  • Controle van de marktprijzen in de omgeving
  • Advies over een realistische vraagprijs
  • Plaatsing van de woning in de uitgebreide NVM-database
  • Opstellen van een uitgekiend publiciteitsplan
  • Plaatsing op funda.nl en mogelijk andere internetsites in overleg
  • Coördineren en begeleiden van de bezichtigingen
  • Voeren van de onderhandelingen over de verkoop
  • Verstrekken van informatie over jouw rechten en plichten evenals wetgeving
  • Opstellen dan wel controleren van de koopovereenkomst
  • Organiseren van het passeren van de transportakte via de notaris
  • Controleren van de leveringsakte en de nota van afrekening

Wat is een optie?

Een optie in juridische zin geeft een partij de keuze om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met een andere partij te sluiten. Partijen zijn het dan wel eens over de voorwaarden van de koop, maar de koper krijgt bijvoorbeeld nog een week bedenktijd. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is zo’n optie nog wel gebruikelijk. Bij het aankopen van een bestaande woning niet. Het begrip ‘optie’ wordt daarbij vaak ten onrechte gebruikt.

Dan heeft het de betekenis van bepaalde toezeggingen die een verkopende NVM-makelaar kan doen aan een belangstellende koper tijdens het onderhandelingsproces. Zo’n toezegging kan bijvoorbeeld inhouden dat een belangstellende koper een paar dagen de tijd krijgt om na te denken over een bod.

De makelaar van de NVM zal in de tussentijd proberen niet met een andere partij in onderhandeling te gaan. De belangstellende koper kan deze tijd gebruiken om een beter inzicht te krijgen in zijn financiering of in de gebruiksmogelijkheden van de woning. Een optie kun je niet eisen; de verkoper en de verkopende NVM-makelaar beslissen zelf of er in een onderhandelingsproces bepaalde toezeggingen worden gedaan.

Wat is het verschil tussen een verkoop en aankoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar is als een matchmaker voor je huis. Ze helpen je bij het verkopen van je huis en zorgen ervoor dat je de beste deal krijgt. Ze zijn jouw go-to persoon tijdens het hele verkoopproces, van het presenteren van je huis tot het onderhandelen met potentiële kopers.

Aan de andere kant hebben we de aankoopmakelaar, jouw trouwe bondgenoot bij het kopen van een huis. Ze zijn er om jouw belangen te behartigen en ervoor te zorgen dat je het juiste huis vindt voor de juiste prijs. Ze begeleiden je bij het zoeken naar huizen, onderhandelen namens jou en zorgen ervoor dat je niet in valkuilen terechtkomt tijdens het aankoopproces.

Dus, samengevat, een verkoopmakelaar helpt je bij het verkopen van je huis, terwijl een aankoopmakelaar je bijstaat bij het kopen van een nieuw huis. Ze vormen beide belangrijke spelers in de vastgoedwereld!

Wat is Woningborg, SWK of Plangarant?

Deze organisaties houden zich bezig met de kwaliteit en garanties van nieuwbouwwoningen. Het zijn onafhankelijke partijen die als doel hebben om de belangen van kopers van nieuwbouwwoningen te beschermen.

Woningborg, SWK en Plangarant bieden diverse regelingen en garanties aan, waaronder:

Garantie- en waarborgregeling: Dit is een garantie die afgesloten kan worden door projectontwikkelaars of aannemers voor nieuwbouwprojecten. De regeling biedt kopers zekerheid over de afbouw en kwaliteit van de woning. Het omvat onder andere garanties tegen bouwkundige gebreken en een afbouwgarantie als de bouwer failliet gaat.

Technische prestatie-eisen: Woningborg hanteert technische prestatie-eisen voor nieuwbouwwoningen. Dit zijn kwaliteitsnormen waaraan de woningen moeten voldoen. Ze omvatten onder andere eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid en duurzaamheid.

Het certificaat geeft kopers van een nieuwbouwwoning extra zekerheid en bescherming. Het is belangrijk om te verifiëren of een nieuwbouwproject is aangesloten bij een waarborginstelling  en welke specifieke garanties en regelingen van toepassing zijn.

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

De belangrijkste voordelen zijn:

Expertise en ervaring: Aankoopmakelaars beschikken over grondige kennis van de vastgoedmarkt en het aankoopproces. Ze kunnen je uitstekend begeleiden, waardevol advies geven en helpen valkuilen te omzeilen.

Tijds- en stressbesparing: Een aankoopmakelaar neemt de zoektocht op zich, vindt passende woningen en organiseert bezichtigingen. Dit levert jou een aanzienlijke tijdsbesparing op en vermindert stress.

Onderhandelingskracht: Aankoopmakelaars hebben ruime ervaring in het onderhandelen en zullen alles in het werk stellen om een betere prijs en gunstigere voorwaarden voor jou te bedingen.

Juridische en administratieve begeleiding: Ze kunnen je ondersteunen bij het controleren van documenten, het opstellen van de koopovereenkomst en het afhandelen van juridische procedures.

Neem voor vragen contact op met onze aankoopmakelaars en kom erachter wat ze voor jouw kunnen betekenen!

Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Hier zijn enkele veelvoorkomende voordelen:

Nieuw en modern ontwerp: Nieuwbouwwoningen worden gebouwd volgens hedendaagse ontwerpen en architectonische trends. Ze bieden moderne indelingen, eigentijdse voorzieningen en energie-efficiënte oplossingen. Je kunt de woning aanpassen aan je persoonlijke smaak en behoeften door opties en upgrades te kiezen tijdens de bouw.

Garantie en kwaliteit: Nieuwbouwwoningen worden vaak geleverd met bouwgaranties en kwaliteitsnormen. Dit biedt gemoedsrust, omdat je weet dat de woning voldoet aan bepaalde bouwstandaarden en dat je recht hebt op garanties tegen bouwtechnische gebreken.

Onderhoudsarm: Nieuwbouwwoningen vereisen over het algemeen minder direct onderhoud in vergelijking met oudere woningen. Alles is nieuw en gemaakt met moderne materialen en technieken, wat betekent dat je minder snel te maken krijgt met bijvoorbeeld renovaties, herstelwerkzaamheden of verouderde installaties.

Energie-efficiëntie: Nieuwbouwwoningen worden vaak gebouwd met energie-efficiëntie in gedachten. Ze zijn voorzien van isolatie van hoge kwaliteit, dubbele beglazing, energiezuinige verwarmings- en koelsystemen en duurzame technologieën zoals zonnepanelen. Dit leidt tot lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk.

Gemeenschapsvoorzieningen: Nieuwbouwprojecten worden vaak gepland met aandacht voor het creëren van leefbare gemeenschappen. Ze kunnen voorzieningen omvatten zoals groene ruimtes, parken, speeltuinen, sportfaciliteiten, winkels en scholen. Dit draagt bij aan de levenskwaliteit en het gemak van de bewoners.

Eerste bewoner: Als koper van een nieuwbouwwoning ben jij de eerste bewoner. Je kan zelf alle mogelijke keuzes maken over de door jou gewenste indeling en allerlei verschillende details. Je bent niet afhankelijk van keuzes van de vorige bewoner.

Welke hypotheken zijn aftrekbaar?

Er zijn enkele hypotheken die aftrekbaar kunnen zijn. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Hypotheekrente: In de meeste gevallen kun je de rente die je betaalt op je hypotheeklening aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit kan leiden tot een verlaging van je belastingaanslag.
  2. Restschuld: Als je een restschuld hebt na de verkoop van je huis, kan de rente op een lening voor deze restschuld ook aftrekbaar zijn. Let op: dit gold alleen voor woningen die verkocht zijn tussen 2012 en 2018. Tegenwoordig is deze rente niet meer aftrekbaar.

Het is belangrijk om op te merken dat de regels voor hypotheekrenteaftrek kunnen variëren en afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie en de wetgeving in jouw land. Het is verstandig om met onze hypotheekadviseur een afspraak te maken. Hierin krijg je inzicht welke specifieke aftrekposten beschikbaar zijn voor jouw situatie.

Welke soorten hypotheken zijn er?

Er bestaan verschillende soorten hypotheken die je kunt overwegen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en financiële situatie. Hier zijn enkele veelvoorkomende typen hypotheken:

  1. Annuïteitenhypotheek: Dit is een populaire keuze waarbij je maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente betaalt. Na verloop van tijd neemt het aandeel rente af en het aandeel aflossing toe. Hierdoor stijgen de nettolasten wel.
  2. Lineaire hypotheek: Bij deze hypotheek los je elke maand een vast bedrag af, terwijl de rente wordt berekend over het openstaande bedrag. Dit betekent dat je elke maand minder rente betaalt. Zowel de bruto- als de nettolasten nemen af.
  3. Spaarhypotheek: Deze hypotheekvorm kan niet meer worden afgesloten vanwege het belastingstelsel van 2013, maar kan wel worden meeverhuisd.
  4. Aflossingsvrije hypotheek: Bij deze hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen rente. De schuld blijft ongewijzigd en moet aan het einde van de looptijd worden afgelost. Deze hypotheekvorm kan alleen worden meegenomen als deze vóór januari 2013 was afgesloten, in dat geval valt deze onder Box 1. Het is nog wel mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning, maar in dat geval is de rente niet aftrekbaar en valt de hypotheek onder Box 3.

Maak een afspraak met onze hypotheek adviseur om de beste optie voor jouw situatie te bepalen.

 

Wie betaald de verkoopmakelaar?

Normaal gesproken wordt de verkoopmakelaar betaald door de verkoper. Dus als jij besluit om je huis te verkopen, ben jij degene die de rekening oppikt. De vergoeding voor de makelaar wordt meestal berekend als een percentage van de verkoopprijs, en dit bedrag wordt afgetrokken van de opbrengst van de verkoop.

Zit de makelaarscourtage in de ‘kosten koper’?

Nee. Onder ‘kosten koper’ vallen de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Dat zijn de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor het opmaken van de leveringsakte en de kosten voor het inschrijven daarvan in de registers. Daarnaast dient de koper rekening te houden met de (notaris)kosten voor de opmaak en inschrijving van de hypotheekakte.

Heeft de verkopende partij een makelaar ingeschakeld om de woning te verkopen, dan komen de kosten hiervan voor zijn rekening. De verkopende makelaar is immers belangenbehartiger van de verkoper en niet van jou als koper.

Om deze reden is het doorgaans ook verstandig om zelf een makelaar van de NVM in te schakelen. De makelaarscourtage voor een aankopende makelaar komt wel voor rekening van de koper.


Naamloos-2