Naamloos-2

Scheiding en eigen huis

Als je gaat scheiden, of uit elkaar gaat, moet er veel geregeld worden. Het is in ieders belang dat er snel duidelijkheid komt over de financiële situatie en de woonsituatie. Als je samen met je ex-partner een koopwoning hebt, is het belangrijk om de woning zo snel mogelijk te laten taxeren. Op basis van dit taxatierapport kun je beslissen wat je met de woning gaat doen. Blijf jij, of je partner, alleen in het huis wonen, of gaan jullie het verkopen?

Uitkopen

Als een van ex-partners in het huis wil en kan blijven wonen, dan moet de ander worden uitgekocht. Dat kan met eigen geld, maar ook door de hypotheek te verhogen. De hypotheekverstrekker beoordeelt of je inkomen hiervoor toereikend is. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele alimentatie die je moet betalen. Is er overwaarde, dan heeft je ex-partner recht op de helft van die overwaarde. Daar kun je ook een extra hypotheek voor af laten sluiten.

Verkoop met overwaarde

In de meeste gevallen leidt een echtscheiding tot verkoop van het huis. De hypotheek wordt afgelost en je bent vrij om eventueel een nieuwe hypotheek af te sluiten voor een volgende woning. Is er overwaarde? Dan wordt die verdeeld over beide ex-partners.

Verkoop met verlies

Als de verkoopprijs van je huis lager is dan je hypotheekschuld, dan heb je een restschuld. Ook deze schuld wordt verdeeld over beide ex-partners. Hiervoor kun je beiden eventueel een lening afsluiten. De rente op deze lening is 10 jaar lang aftrekbaar.

Advies?

Heb je advies nodig bij de keuzes die je moet maken? De ervaren adviseurs van Bert van Vulpen kunnen met een objectieve blik naar de zaak kijken. Bel ons voor meer informatie op 075 – 681 49 90, of vul het contactformulier in. Dan nemen wij z.s.m. contact met je op.

 Naamloos-2