Naamloos-2

Coronavirus: Wat zijn onze bevindingen op de woningmarkt?

We merken dat veel mensen benieuwd zijn naar de invloed van de COVID-19 pandemie op de huizenmarkt. In dit artikel praten we je hierover bij met voorbeelden uit onze dagelijkse praktijk van deze week. Als gevestigd makelaars- en hypotheekadvieskantoor in de Zaanstreek en Amsterdam/Amstelveen gaan wij regelmatig onze praktijkervaringen met jou delen. Want, welke beslissing moet je nu nemen wanneer je bezig bent met de koop of verkoop van een huis?

Ons team van enthousiaste en gemotiveerde specialisten staat voor je klaar om je te helpen met het nemen van de voor jou juiste beslissing. We zijn bereikbaar via de telefoon, WhatsApp, Messenger en diverse videobellen platforms, zoals Skype en Microsoft Teams.

Op de hoogte blijven van onze bevindingen? Schrijf je onderaan de pagina in voor onze nieuwsbrief!

Meer serieuze kijkers en meer bezichtigingen leiden tot een bod dan vóór Corona

We merken deze week dat veel bezichtigingen leiden tot een bod. Dat percentage is fors hoger dan vóór Corona. De oriënterende zoeker komt niet kijken. De zoeker die op korte termijn wil kopen daarentegen wél. Het maakt dat we heel efficiënt werken. Minder kijkers dus, maar wel waardevolle kijkers.

De prijzen die betaald zijn, blijven goed. Diverse woningen hebben we boven de vraagprijs verkocht. En ook diverse woningen kregen meerdere biedingen. Zoals het appartement van Wouter. Hij heeft een nieuwbouwhuis gekocht dat binnenkort wordt opgeleverd. Om nu lang met twee huizen te zitten, was geen aantrekkelijk vooruitzicht. We zijn vorige week zaterdag gestart met de verkoop. Direct al veel kijkers, wel wat minder dan normaal, maar stuk voor stuk erg serieuze zoekers. Dat is eigenlijk wat je wilt als verkoper. Binnen 10 dagen is het appartement verkocht, voor een prijs boven de vraagprijs!

Ons advies luidt dan ook: hou vast aan de planning die je al had. De kijkers die komen zijn erg serieus en een transactie is ook nu heel waarschijnlijk, tegen een prima prijs.

Hoe doen wij huizen bezichtigingen in deze tijd met Corona?

Wanneer jouw huis nu in de verkoop staat, of binnenkort in verkoop komt, adviseren we je je huis goed schoon te maken voordat er kijkers komen. Hieronder valt het het ontsmetten van deurkrukken en andere plekken waar mensen hun handen zullen hebben, zoals de leuning van de trap. Als jouw makelaar begeleiden wij bezichtigingen waarbij we niet meer dan twee kijkers binnen laten. Wij dragen handschoenen en zorgen dat kijkers niets aanraken. Ook doen we bezichtigingen middels video. De kijker kan dan gewoon thuis blijven. En wanneer je het nu minder fijn vindt als er mensen in je huis komen, kunt je als eigenaar ook beslissen dat bezichtigingen alleen middels video mogen plaatsvinden.

Een huis aankopen in deze tijd

De mensen die nu huizen bekijken, zijn erg serieus. Ook jij kunt zo’n serieuze kijker zijn. Als je weet dat de reden om een (ander) huis te kopen over een half jaar ook nog bestaat, kun je juist nu goed aankopen. Er zijn wat minder kijkers, je krijgt de gelegenheid om rustig te kijken en in deze tijd hangt er een goede sfeer dat we er met elkaar uit moeten komen.

Zo begeleiden we als aankoopmakelaar een senior echtpaar dat de wens heeft om te verhuizen naar een appartement. Laat nou net nu het appartement van hun dromen te koop komen! En tja, zet je nu dan door of niet? Na een goed gesprek over hoe de markt nu is, en onze verwachtingen, hebben ze besloten door te zetten. Onze aankoopspecialist heeft een bod uitgebracht en de aankoop is inmiddels gedaan. Volgende week gaat ons team in Amstelveen de verkoop van de huidige eengezinswoning in gang zetten. Alleen al vanuit onze eigen zoekers is er al er lijst van belangstellenden. Dat komt dus zeker ook goed!

Nog even niet verkopen? Maak wel je huis al verkoopklaar!

Wil je niet nu je huis verkopen, maar wachten tot je een huis hebt gevonden? Dan adviseren we je wel om er alles aan te doen om het huis verkoopklaar te maken. Zo kun je direct dezelfde dag na je aankoop je eigen woning te koop aanbieden. Je verkoopt dan in dezelfde marktomstandigheden, wat een voordeel is. Het kopen van een huis met een voorbehoud voor de verkoop van je eigen woning wordt zo ook gemakkelijker. Je kunt direct starten.

De (online) hypotheekaanvraag voor een gekochte woning

Onze hypotheekadviseurs kunnen hun advies op kantoor of online geven. Inmiddels hebben we al veel ervaring opgedaan met de online gesprekken. Vooral René, Jon en Sandra hadden afgelopen week veel klanten die liever niet op ons kantoor langskwamen. Begrijpelijk! Via Skype en Microsoft Teams hebben we hen prima kunnen adviseren. En de eerste hypotheekaanvragen zijn al de deur uit! Kom je graag op ons kantoor langs, dan kan dat. We hebben de nodige hygiëne voorzorgsmaatregelen genomen. De hypotheekaanvraag is dus geen belemmering wanneer je nu een huis wilt kopen.

Oversluiten van je hypotheek is nog steeds mogelijk!

De lage rente maakt het voor sommigen interessant om te kijken naar het aanpassen van de huidige hypotheek. Banken werken gewoon door, net als onze hypotheekadviseurs. Afspraken kunnen bij ons op kantoor plaatsvinden, waarbij we voldoende afstand bewaren. Ook voor oversluiten kunnen de adviesgesprekken online plaatsvinden. Er is dus geen belemmering om de oversluiting van je hypotheek nu te regelen.

Persoonlijk COVID-19 advies van Bert van Vulpen

Wij praten graag met je om je te helpen met het nemen van een goede beslissing over het al dan niet kopen of verkopen van een huis in deze tijd. We zijn bereikbaar via de telefoon, WhatsApp, chat en mail. Ook blijft het mogelijk om een fysieke afspraak te maken op ons kantoor of bij je thuis. Uiteraard nemen we de RIVM richtlijnen in acht en vertrouwen we erop dat jij dat ook doet.

Inschrijven Bert van Vulpen nieuwsbrief

Wil je ook op de hoogte blijven van de praktijkervaringen van onze makelaars en hypotheekadviseurs? Wil je ook de beste beslissing voor jezelf kunnen nemen? Of je wel gaat verkopen, kopen of juist niet? Schrijf je dan onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief.

Blogs

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar? Tijdens de verkoop van je woning zal er ongetwijfeld wel eens de vraag zijn opgekomen; moet ik niet eerst verbouwen voor dat ik ga.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer

Isoleren of verhuizen: wat is slim om te doen?

Bij wie is de twijfel nog niet toegeslagen? Met de stijgende gasprijzen en de krappe huizenmarkt is het een belangrijk onderwerp geworden: verhuizen of isoleren? Dit artikel vergelijkt de twee.. Lees meer
Naamloos-2
bespaarcheck