blogafbeelding Het eigenwoningforfait hier moet je op letten van auteur Erik Dalenberg
Naamloos-2

Het eigenwoningforfait: hier moet je op letten

Hoera, je bent eindelijk een de trotse bezitter van een koopwoning. Een klein nadeel van het eigenaarschap zijn de belastingtechnische zaken en regelingen waar je mee te maken krijgt. Een belangrijke term die je voorbij hoort komen is het eigenwoningforfait. Wat is het? Waarom bestaat het? En belangrijker, waar moet je op letten om financieel voordeel te kunnen halen? In deze blog leg ik de belangrijkste zaken rond het eigenwoningforfait uit.

blogafbeelding Het eigenwoningforfait hier moet je op letten van auteur Erik Dalenberg

Wat is het eigenwoningforfait precies?

Het eigenwoningforfait (EWF) is een bepaald belastingbedrag dat je als huizenbezitter jaarlijks betaalt over je woongenot. Je vraagt je misschien af hoe de overheid nu een prijskaartje kan hangen aan jouw woonervaring? Dit is inderdaad lastig, zo niet onmogelijk te bepalen. Daarom wordt woongenot in dit opzicht gezien als de voordelen die je hebt van de waardestijging van je woning en het feit dat je deze (deels) kunt verhuren. Als eigenaar heb je hierdoor een inkomen en zo een grotere draagkracht dan wanneer je bijvoorbeeld een woning zou huren. Dit voordeel is het forfait. 

Hoe wordt het eigenwoningforfait berekend?

De belastingdienst gebruikt een percentage van de WOZ-waarde om het EWF te berekenen. De WOZ-waarde wordt ieder jaar door de gemeente vastgesteld. Je betaalt het EWF jaarlijks over het aantal dagen dat je als eigenaar van de woning staat ingeschreven bij de gemeente. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht, dan betaal je pas EFW vanaf het moment van oplevering. Heb je een woning in Nederland, maar woon en werk je in het buitenland? Ook dan moet je EWF betalen.

In 2019 is de opbouw van het eigenwoningforfait als volgt:

WOZ-waarde meer dan WOZ-waarde lager of gelijk aan Percentage Eigenwoningforfait
€ 12.500 0%
€ 12.500 € 25.000 0,25%
€ 25.000 € 50.000 0,35%
€ 50.000 € 75.000 0,50%
€ 75.000 € 1.080.000 0,65%
€ 1.080.000 € 7.020 + 2,35% van de woningwaarde boven € 1.080.000

Bron: belastingdienst.nl

Heb je bijvoorbeeld een woning met een WOZ-waarde van € 265.000.- dan is de bijtelling van het EWF € 265.000.- x 0,0065 = € 1.722.

Eigenwoningforfait en de hypotheekrenteaftrek

In tegenstelling tot de hypotheekrente die je van je belastbaar inkomen mag aftrekken, wordt het EWF in de eerste schijf van je belastbaar inkomen opgeteld. De hoogte van het percentage EWF wordt de komende jaren afgebouwd met zo’n 0,05 tot 0,1% per jaar, wat zorgt voor een minder hoog belastbaar inkomen. Echter is de WOZ-waarde in veel plaatsen sterk is gestegen, waardoor de daling feitelijk wordt opgeheven.

Hypotheek (bijna) afgelost?

Eerder was het zo dat de bijtelling van het EWF nooit hoger kon zijn dan de hypotheekrenteaftrek en andere aftrekbare kosten. Was het verschuldigde bedrag aan hypotheekrente lager dan het EWF, dan betaalde je geen belasting. Had je je hypotheek volledig afgelost dan betaalde je geen EWF meer. Vanaf dit jaar kwam er door de afschaffing van de aflossingsvrije hypotheek hier echter verandering in. Sluit je nu een nieuwe hypotheek af dan ben je verplicht om deze binnen 30 jaar af te lossen.

Dit betekent dat je EWF moet blijven betalen, ook nadat je de hypotheek volledig hebt afgelost. Anderzijds wordt de hypotheekrente jaarlijks ook verlaagd, met minder belastingkorting tot gevolg.

Conclusie: let op je maandlasten

Wat betekenen deze veranderingen rond het eigenwoningforfait en het verplicht aflossen van je hypotheek nu in de praktijk? Onderaan de streep dien je naar je maandlasten te kijken. Door de veranderde situaties kan het voordelig zijn om je hypotheek bijvoorbeeld over te sluiten. Hoeveel kun jij op termijn besparen? Wij berekenen het uiteraard graag voor je.

Blogs

Coronavirus: Wat zijn onze bevindingen op de woningmarkt?

We merken dat veel mensen benieuwd zijn naar de invloed van de COVID-19 pandemie op de huizenmarkt. In dit artikel praten we je hierover bij met voorbeelden uit onze dagelijkse.. Lees meer

Corona en je huis verkopen, kopen en financieren

Het team van Bert van Vulpen makelaars + hypotheken staat ook in deze periode voor je klaar. De verkoop of aankoop van een huis en het regelen van de hypotheek.. Lees meer

De kosten koper: zo zit het

Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de kosten koper (k.k.). Dit zijn de verplichte kosten die je moet betalen bij de aankoop: alsof een koopwoning.. Lees meer
Naamloos-2