blogafbeelding Je hypotheek doorhalen: zo zit het -door rene jon wolven
Naamloos-2

Je hypotheek doorhalen: zo zit het

Sluit je een hypotheek af, dan wordt deze geregistreerd bij het Kadaster. Bij de hypotheekakte wordt een aantekening gemaakt dat jij hypotheekrecht hebt op jouw woning. Heb je de hypotheek volledig afgelost, dan verdwijnt deze notitie echter niet vanzelf. Wil je je woning verkopen dan dient deze hypotheek ‘doorgehaald’ te worden via de notaris. In deze blog leg ik uit wanneer het doorhalen van je hypotheek verplicht is en in welke situaties het gunstig kan zijn om dit zelf te regelen.

blogafbeelding Je hypotheek doorhalen: zo zit het -door rene jon wolven

Wanneer is hypotheek doorhalen verplicht?

Wanneer je je woning gaat verkopen, of je hypotheek oversluit bij een andere geldverstrekker, dan dient de hypotheek te worden doorgehaald bij het Kadaster (dit wordt ook wel royeren genoemd). Technisch gezien vervalt daarmee het hypotheekrecht van de oude geldverstrekker. Je bent verplicht om het doorhalen door een notaris te laten regelen. Deze zal een officieel royementsakte opstellen, waarna het kadaster het doorhalen uitvoert.

Het is belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om je hypotheek uit te laten schrijven wanneer je deze volledig hebt afgelost. Pas wanneer je overweegt je woning te verkopen kan het voordelig zijn om de hypotheek te laten doorhalen.

De voordelen van vooraf doorhalen

Het voornaamste voordeel van zelf de hypotheek te laten doorhalen is kostenbesparing. Heb je je woning volledig afgelost en wil je deze verkopen? Dan kun je namelijk zelf een notaris kiezen. Dit kan tot het moment vóór de overdracht, anders ga je automatisch met de notaris van de kopende partij in zee (die mogelijk duurder kan zijn).

Naast kostenbesparing levert het vooraf doorhalen ook administratieve voordelen op. Zo kun je vertraging bij de verkoop en volgende aankoop voorkomen. Met name oude hypotheken vergen veel uitzoekwerk voor geldverstrekkers. Bij de eventuele beoordeling van de volgende hypotheek zal het proces sneller verlopen, gezien de oude hypotheek is geroyeerd.

Wanneer is doorhalen onverstandig?

Heb je de hypotheek volledig afgelost, maar verwacht je een nieuwe hypotheek af te sluiten bij dezelfde geldverstrekker? In deze situatie kun je meestal je huidige hypotheekinschrijving gebruiken. Zo bespaar je op nieuwe notaris- en administratiekosten.

Wanneer je momenteel een krediethypotheek hebt en geen nieuwe lening wilt afsluiten, dan kan afzien van doorhalen gunstig zijn. Zo behoudt je namelijk de mogelijkheid om tot het overeengekomen maximumbedrag van je hypotheek vrij op te nemen.

Hoe zit het met de kosten?

De notariskosten voor het doorhalen betaal je overigens zelf, maar deze kun je wel van de inkomstenbelasting aftrekken wanneer de hypotheekrente ook aftrekbaar was. Wil je je huidige woning volledig aflossen voordat je deze verkoopt, maar ben je hiervoor afhankelijk van de verkoopopbrengst? Dan kan de hypotheek pas worden doorgehaald op het moment van verkoop of oversluiting.

Wat gebeurt er bij het doorhalen van de hypotheek

Afgezien van het zoeken naar een passende notaris en deze volmacht te geven, hoef je voor het doorhalen zelf geen actie te ondernemen. De notaris zal bij de geldverstrekker checken of de hypotheek is afgelost. Hierna worden de officiële documenten opgesteld, door de notaris en geldverstrekker getekend en naar het kadaster gestuurd. Daar zal de hypotheek officieel in het register worden doorgehaald.

Conclusie

Kort gezegd kun je met het doorhalen van je hypotheek kosten besparen en tijd winnen. Heb je je huidige hypotheek afgelost en wil je snel kunnen handelen voor je nieuwe koopwoning? Dan loont het het om stappen te nemen om de hypotheek te royeren. Feitelijk zet je hiermee stappen die verplicht genomen dienen te worden bij de aan- en verkoop van een woning, maar kun je deze in je voordeel laten werken. Overweeg jij je woning te verkopen? Onze hypotheekadviseurs staan je met raad en daad bij om de verkoop en aankoop soepel en succesvol te laten verlopen. Neem gerust contact op!

Blogs

Coronavirus: Wat zijn onze bevindingen op de woningmarkt?

We merken dat veel mensen benieuwd zijn naar de invloed van de COVID-19 pandemie op de huizenmarkt. In dit artikel praten we je hierover bij met voorbeelden uit onze dagelijkse.. Lees meer

Corona en je huis verkopen, kopen en financieren

Het team van Bert van Vulpen makelaars + hypotheken staat ook in deze periode voor je klaar. De verkoop of aankoop van een huis en het regelen van de hypotheek.. Lees meer

De kosten koper: zo zit het

Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de kosten koper (k.k.). Dit zijn de verplichte kosten die je moet betalen bij de aankoop: alsof een koopwoning.. Lees meer
Naamloos-2