Naamloos-2

Energielabel voor jouw woning: zo zit dat

Ga jij je huis verkopen? Dan moet je een definitief energielabel aanleveren voor de verkoop. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete. Ben je benieuwd hoe het verkrijgen van een energielabel voor jouw woning in zijn werk gaat? Ik help regelmatig huizenverkopers met hun aanvraag en vertel je wat je moet weten!

Sinds januari 2015 ben je als huizenverkoper verplicht een definitief energielabel aan te leveren bij de verkoop van je woning. Dit energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van jouw huis. In 2015 heb je al een voorlopig energielabel toegewezen gekregen. Dit voorlopige energielabel is een indicatie, gebaseerd op een beperkt aantal woningkenmerken. Bij de verkoop van je huis moet je dit zelf omzetten in een definitief energielabel. Als je dit wilt, helpen wij je hier natuurlijk graag bij!

Energielabel digitaal aanvragen

Een definitief energielabel voor jouw woning vraag je digitaal aan op energielabelvoorwoningen.nl. Om in te loggen op deze site van de Rijksoverheid heb je je persoonlijke DigID nodig. Naast het aanvraagformulier vind je op de website veel informatie over het hoe en wat van het energielabel. Een tip voor als je na het lezen van deze blog nog meer wilt weten!

Het totale aanvraagproces is niet ingewikkeld, maar het is wel even wat werk. Zo gaat het in zijn werk:

Het aanvraagformulier invullen

Het aanvraagformulier voor het definitieve energielabel bestaat uit een vragenlijst over jouw woning. Een aantal gegevens is al ingevuld, zoals het bouwjaar en de grootte. Jij wordt gevraagd om de gegevens over jouw huis te controleren en waar nodig te wijzigen of aan te vullen. Kenmerken als type glas, verwarming en de eventuele aanwezigheid van energiebesparende elementen zoals vloer- en dakisolatie en zonnepanelen komen aan bod.

Je kunt gevraagd worden bewijs aan te leveren voor deze kenmerken. Dat kan een factuur van een verbouwing zijn, het bouwkundig rapport dat je bij de aankoop van jouw huis hebt laten opstellen, een woningbrochure bij een nieuwbouwhuis, of foto’s die je zelf maakt. Wat je moet bewijzen verschilt per huis. De site vertelt je welke documenten je hiervoor nodig hebt. Al deze documenten kun je uploaden in het aanvraagformulier.

Controle en registratie door een deskundige

Heb je alle gegevens ingevuld, dan kun je daarna zelf een erkend deskundige selecteren die jouw gegevens controleert en het definitieve energielabel registreert. Hieraan zit een kleine hoeveelheid kosten verbonden. De kosten verschillen per deskundige. Je krijgt een lijst met deskundigen te zien en kunt zelf de deskundige van jouw keus selecteren, bijvoorbeeld op basis van tarief en beoordeling. De deskundige kijkt vervolgens naar jouw gegevens en controleert je aanvraag.

Energielabel in je e-mailbox

Na goedkeuring wordt jouw definitieve energielabel officieel geregistreerd en krijg jij het toegestuurd via de e-mail. Vaak heb je al binnen één werkdag je energielabel binnen! Stuur het op naar ons, dan zorgen wij dat het bij jouw notaris komt voor de overdracht.

Is een energielabel verplicht?

De overheid heeft een definitief energielabel verplicht gesteld bij de verkoop van een huis. Verkoop je jouw huis zonder definitief energielabel, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot € 405,-. De overheid controleert dit steekproefsgewijs bij de notaris. Het laten registreren van een definitief energielabel is een kleine moeite om deze boete te voorkomen. Bovendien bied je jouw kopers zekerheid over de energiezuinigheid van jouw huis.

Het energielabel als koper

Ben je een koper, dan kan het zijn dat jouw verkoper desondanks toch zijn huis verkoopt zonder energielabel. Hij riskeert een boete, maar het ontbreken van een energielabel verhindert de overdracht niet. Je hebt als koper geen recht op het energielabel; de verantwoordelijkheid ligt bij de verkoper. Je kunt hem hier natuurlijk wel op wijzen!

Hulp bij het aanvragen van jouw energielabel?

Het aanvragen van jouw definitieve energielabel is kortom belangrijk om jouw huis op een goede manier te verkopen. Zou je graag hulp willen bij het aanvragen van jouw energielabel? Als verkopend makelaar helpen wij je graag. Omdat je jouw persoonlijke DigID nodig hebt voor de aanvraag, kunnen wij deze niet volledig voor je verzorgen. We maken daarom een afspraak om samen de aanvraag te doen. Stap voor stap. Bel ons gerust als je hulp wilt, wij staan voor je klaar!

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Dag

De Bert van Vulpen Open Huizen Dag staat wederom op het programma. Op zaterdag 9 maart aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?