Naamloos-2

Coronavirus: Wat zijn na deze week onze bevindingen op de woningmarkt?

De uitbraak van het COVID-19 virus heeft in zeer korte tijd de wereld op zijn kop gezet. Als gevestigd makelaars- en hypotheekadvieskantoor in de Zaanstreek en Amsterdam/Amstelveen willen wij graag onze praktijkervaringen met jou delen. Want welke beslissing moet je nu nemen wanneer je bezig bent met de koop of verkoop van een huis? We hopen dat het delen van onze dagelijkse praktijk jou helpt om de voor jou juiste beslissing te nemen. Wil je lezen welke beslissingen andere huizenverkopers en huizenzoekers nemen? Schrijf je dan ook in voor onze nieuwsbrief en houd onze social media kanalen in de gaten.

We helpen je graag!

In dit artikel delen we onze bevindingen. Wat kun jij het beste doen als je een huis wilt verkopen of juist kopen? En is het slim om je hypotheek in deze tijd over te sluiten? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel. Daarnaast attenderen we je ook graag nog op de inschrijving voor het nieuwbouwplan Gouwpark in Zaandam. De inschrijving hiervoor sluit aanstaande maandag 23 maart en aan de inschrijving is geen enkele verplichting verbonden. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de woningmarkt, als resultaat van Corona? Schrijf je dan (helemaal) onderaan deze pagina in voor onze nieuwsbrief.

Je huis staat nu te koop

Wanneer jouw huis nu in de verkoop staat, adviseren we je om je huis goed schoon te maken voordat er kijkers komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontsmetten van deurkrukken en andere plekken waar mensen hun handen zullen hebben, zoals de leuning van de trap. Als jouw makelaar begeleiden wij bezichtigingen waarbij we niet meer dan twee kijkers binnen laten. Ook kan het zijn dat we de bezichtiging middels video uitvoeren. De kijker kan dan gewoon thuis blijven.

De ervaring van deze week is dat huizen die te koop staan vrijwel allemaal kijkers hebben. Ook Vereniging Eigen Huis geeft aan ervan overtuigd te zijn dat de woningmarkt krap blijft. Zodra het Coronavirus minder invloed heeft op onze dagelijkse gang, zullen mensen versneld weer huizen gaan verkopen en kopen. Diverse zoekers zien deze periode, waarin mensen ook meer tijd hebben, als een mogelijkheid een huis te kopen. De deals die we deze week doen laten een gelijk prijsniveau zien als de periode ervoor. 

Je huis staat bijna in verkoop

Wanneer jouw huis binnenkort in de verkoop gaat, doen wij er alles aan om dat ook doorgang te laten vinden. Als er nog foto’s moeten worden gemaakt, gelden dezelfde hygiënevoorschriften als door het RIVM bepaalt, en hierboven beschreven. De woningen die deze week in verkoop zijn gekomen, hebben allemaal een goede belangstelling en veel bezichtigingen. We hebben het idee dat de kijkers nu zelfs serieuzer zijn. Mensen die nog niet zo zeker zijn van de koop van een huis, blijven thuis. Mensen die echt interesse hebben, plannen een (soms virtuele) bezichtiging in. Kortom, je woning is goed verkoopbaar. 

Je wilt een huis kopen

We merken dat er lichte teruggang is in het aantal kijkers per woning. Daarentegen lijken de kijkers die wel komen serieuzer dan gemiddeld. Ook jij kunt zo’n serieuze kijker zijn. Als je weet dat de reden om een (ander) huis te kopen over een half jaar ook nog bestaat, kun je juist nu goed aankopen. Er zijn wat minder kijkers, je krijgt de gelegenheid om rustig te kijken en in deze tijd hangt er een goede sfeer dat we er met elkaar uit moeten komen. Ervaar je zorgen over het al dan niet verkopen van de koopwoning waar je nu in woont? Lees dan vooral de bovenstaande informatie in dit artikel. Ook hebben we inmiddels het eerste huis verkocht met een voorbehoud voor verkoop van de eigen woning. Dat kan een optie zijn, wel moet de verkoper daarmee akkoord gaan. 

Je wilt je inschrijven voor nieuwbouwplan Gouwpark

Aanstaande maandag sluit de inschrijving voor nieuwbouwplan Gouwpark in Zaandam. We merken dat het aantal inschrijvingen enorm is. Wil je ook een prachtig nieuw huis op een fantastische locatie in Zaandam? Schrijf je dan in! Als je een woning toegewezen krijgt, volgt een fase met informatie over het nieuwbouwhuis, de hypotheekmogelijkheden en indien van toepassing de verkoopmogelijkheden voor je huidige huis. We gaan je helpen om alles goed inzichtelijk te krijgen. Pas na de optieperiode beslis je definitief. Aan inschrijven is dus geen enkele verplichting verbonden.

De hypotheekaanvraag voor een gekochte woning

Onze hypotheekadviseurs kunnen hun advies op kantoor of online geven. Kom je graag bij ons op kantoor langs, dan kan dat. We hebben de nodige hygiëne voorzorgsmaatregelen genomen. Wil je juist op afstand advies, dan kan dat ook. Wij zijn volledig online bereikbaar. De hypotheekaanvraag is dus geen belemmering wanneer je nu een huis wilt kopen. 

Je wilt je huidige hypotheek oversluiten

De lage rente maakt het voor sommigen interessant om te kijken naar het aanpassen van de huidige hypotheek. Banken werken gewoon door, net als onze hypotheekadviseurs. Afspraken kunnen bij ons op kantoor plaatsvinden, waarbij we voldoende afstand bewaren. Ook kunnen hypotheekadvies gesprekken online plaatsvinden. Er is dus geen belemmering om een hypotheek te regelen. 

Persoonlijk COVID-19 advies van Bert van Vulpen

Wij praten graag met je om je te helpen met het nemen van een goede beslissing over het al dan niet kopen of verkopen van een huis in deze tijd. We zijn bereikbaar via de telefoon, app, chat en e-mail. Ook blijft het mogelijk om een fysieke afspraak te maken op ons kantoor of bij je thuis. Uiteraard nemen we de RIVM richtlijnen in acht en vertrouwen we erop dat jij dat ook doet.

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Meeverhuizen van de hypotheek

Als je de keuze maakt om te verhuizen heeft dat gevolgen voor je lopende hypotheek. De hoge hypotheekrente hoeft echter niet van invloed te zijn op het kopen van jouw.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer
Naamloos-2
bespaarcheck