Alles dat je wilt weten over de WOZ

Wat is de WOZ-waarde precies?

De WOZ, of eigenlijk de Wet WOZ, staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Onder de term onroerende zaken verstaan we woningen, bedrijfspanden of een stuk grond. Elk jaar bepaalt de gemeente opnieuw de waarde van deze onroerende zaken. Dit wordt gepresenteerd in de WOZ-beschikking. Om de WOZ-waarde te bepalen, wordt er gekeken naar de staat van het onroerende goed op 1 januari van het belastingjaar en naar het waardeniveau van een jaar daarvoor. De WOZ-waarde van 2020 heeft dus als waardepeildatum 1 januari 2019.

Benieuwd naar jouw WOZ-waarde? Doe direct de WOZ Check!

Doe de gratis Check

Doe hier de gratis WOZ Check

Doe de gratis check

Waarom wil je de WOZ-waarde weten?

Wanneer is de WOZ-waarde van belang?

De WOZ-waarde van jouw woning of bedrijfspand is belangrijk voor je belastingaangifte. De Belastingdienst ziet het bezitten van onroerend goed namelijk als het hebben van extra ‘inkomen’. Daarom moet je een bepaald bedrag opgeven bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Daarnaast wordt de WOZ-waarde gebruikt om heffingen te bepalen die eigenaren van een pand moeten betalen.

Ga je een huis kopen of verkopen? Ook dan is het handig om een oogje op de WOZ-waarde te houden. Deze waarde is namelijk relevant voor de onderhandelingen. Een hogere WOZ-waarde kan betekenen dat de hypotheekrente omlaag kan. Dit is natuurlijk in het belang van de verkoper. Al zal dit waarschijnlijk wel betekenen dat er meer belasting wordt betaald.

DOE DE GRATIS WOZ CHECK


Stijging WOZ-Waarde woningen per gemeente


Hoe check je zelf de WOZ?

De WOZ Check van Eerlijke WOZ

Je wilt zeker weten dat jouw huis of pand de juiste WOZ-waarde heeft. Gelukkig kan je dit tegenwoordig makkelijk zelf nakijken, namelijk met Eerlijke WOZ. Eerlijke WOZ heeft de WOZ Check in het leven geroepen om dit voor iedereen toegankelijk te maken. Het is een simpele en vrijblijvende tool die je in een paar stappen inzicht geeft. Zo hoef je nooit te twijfelen over de juistheid van jouw WOZ-waarde. Doe de check nu!

“De WOZ Check is geheel gratis en vrijblijvend: het geeft je in paar stappen inzicht in de juistheid van jouw WOZ-waarde en een indicatie van een mogelijke besparing.”

Gratis WOZ Check

Naamloos-2