Naamloos-2

Een huis kopen of huren?

Ben je, net als ik, net begonnen met werken en ben je op zoek naar een eigen plek? Dan heb jij jezelf deze vraag ook gesteld: ga ik een huis kopen of huren? Ik vertel je graag wat de voor- en nadelen zijn van kopen en huren. Zo kun jij bepalen wat het beste bij jou past.

Kopen:

  • lagere maandlasten
  • meer zekerheid maandlasten
  • geen geld ‘weggooien’
  • woonwensen vervullen
  • meer risico
  • minder flexibiliteit

Huren:

  • hogere maandlasten
  • minder zekerheid maandlasten
  • geld ‘weggooien’
  • beperkt woonwensen vervullen
  • minder risico
  • meer flexibiliteit

1. Maandlasten

Je maandlasten zijn lager als je een huis koopt. De lage rente van dit moment zorgt voor lage hypotheeklasten. Bovendien krijg je als koper hypotheekrenteaftrek. Dat terwijl de huren nog steeds op een hoog niveau liggen en ieder jaar weer verder verhoogd worden.
Als koper moet je wél rekening houden met bijkomende kosten. Voor onderhoud moet je maandelijks een substantieel bedrag reserveren of betalen aan je VVE (huur je een appartement, dan betaal je ook VVE-kosten). Ook zijn er een aantal belastingen en verzekeringen waar je alleen als huiseigenaar mee te maken krijgt, zoals OZB. Deze bedragen moet je bij je hypotheek optellen.

2. Zekerheid

Als koper heb je meer zekerheid over je maandlasten. Gedurende de rentevaste periode van jouw hypotheek blijft het bedrag dat je per maand betaalt gelijk. De meeste mensen kiezen voor een rentevaste periode van tenminste 10 jaar, momenteel vaak zelfs van 20 jaar. Je weet zo een lange periode precies waar je aan toe bent.
De enige zekerheid die je hebt als je huurt, is dat je ieder jaar meer gaat betalen. De huurprijzen in de vrije huursector (al vanaf 710 euro huur per maand) mogen iedere 12 maanden worden verhoogd. Ook bij woningverbetering mag de huurprijs worden verhoogd. Regels voor een maximale huurverhoging zijn er niet in de vrije sector. Ik huur zelf ook en ben een huurstijging gewend van 4,5% plus inflatie. Dat is al gauw 6% oftewel 60 euro op een huur van 1.000 euro per maand.

3. Investering

Als je een huis koopt bouw je eigendom op. Je maandelijkse hypotheek is voor een groot deel een investering. Tegenwoordig ben je immers verplicht af te lossen (als je recht wilt hebben op hypotheekrenteaftrek). Aan het einde van de looptijd van jouw hypotheek heb je de volledige lening aan de bank afbetaald en is jouw huis helemaal van jou. Alleen de hypotheekrente ben je kwijt, maar die is wel aftrekbaar voor de belasting. Als huurder zie je niets terug van het geld dat je maandelijks aan huur betaalt.

4. Woonwensen

Een koopwoning kun je helemaal naar jouw wens maken. Dat is met een huurwoning een stuk lastiger. Alles wat je aanpast moet je melden, en lang niet alles mág worden aangepast. Ik huur op dit moment en zelfs iets kleins als een gaatje in de muur voor fotolijst moet ik mijn verhuurder eigenlijk al melden. Een muur weghalen om een grotere kamer te creëeren is helemaal een ding. Ook het vernieuwen van die verouderde badkamer ligt bij de verhuurder. Bovendien moet je als huurder je huis terugbrengen in de originele staat wanneer je vertrekt.

5. Risico

Een huis kopen brengt risico met zich mee. Je huis kan minder waard worden. Wanneer je je huis dan wilt verkopen, kun je een restschuld overhouden. Dat is een hoop mensen de afgelopen jaren overkomen. Ook ben je als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van jouw huis. Je kunt voor onaangename onderhoudsverrassingen komen te staan, zoals wanneer bij een lekkage blijkt dat je hele dak vervangen moet worden. Deze risico’s heb je niet als je huurt, want dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Ook heb je als huurder huurbescherming, wat betekent dat jouw huurcontract niet zomaar beëindigd mag worden en je niet zomaar uit je huis kan worden gezet.

6. Flexibiliteit

Huurders zijn een stuk flexibeler om te gaan en staan waar ze willen dan kopers. Wil je verhuizen, dan heb je vaak 1 maand opzegtermijn. Wel worden de meeste huurcontracten voor 1 jaar afgesloten. Dat betekent dat je als huurder pas kan opzeggen na het eerste jaar. Als huiseigenaar komt er veel meer kijken bij verhuizen. Wil of kun je geen dubbele woonlasten betalen, dan moet je eerst je huis verkopen.

Waar kies jij voor?

Wordt het kopen of huren? Ik hoop dat je een goed beeld hebt gekregen van wat het beste bij jou past. Zelf weet ik het wel: ik verheug me nu al op het kopen van mijn eerste huis. Een eigen plek die écht van mezelf is, helemaal naar mijn wensen. En geen geld meer ‘weggooien’. Zodra het kan, ga ik een huis kopen. En jij?

Ben jij op zoek naar je eerste huis? Dan zijn wij benieuwd naar jouw verhaal. Ons team van makelaars en hypotheekadviseurs helpt jou graag verder, van zoektocht tot financiering. Maak een vrijblijvende afspraak met Joshua of één van onze andere collega’s.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Dag

De Bert van Vulpen Open Huizen Dag staat wederom op het programma. Op zaterdag 9 maart aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?