Naamloos-2

“Beste Bert, geef jij advies tijdens een scheiding?”

Natuurlijk. Een scheiding is een emotioneel uitdagende tijd, en de kwestie van een gedeelde woning kan diepe gevoelens van verlies en onzekerheid oproepen. Het is een periode waarin zowel praktische als emotionele belangen samenkomen, waarbij een huis niet alleen een fysieke ruimte vertegenwoordigt, maar ook herinneringen en dromen. Het vinden van een eerlijke oplossing vraagt om begrip, mededogen en respect voor elkaars gevoelens. Het erkennen van de gevoelens die verbonden zijn aan een gezamenlijk thuis is een belangrijke stap naar heling en het creëren van nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Als je gaat scheiden, of uit elkaar gaat, moet er veel geregeld worden. Het is in ieders belang dat er snel duidelijkheid komt over de financiële situatie en de woonsituatie na de scheiding. Als je samen met je ex-partner een koopwoning hebt, is het belangrijk om de woning zo snel mogelijk te laten taxeren. Op basis van dit taxatierapport kun je beslissen wat je met de woning gaat doen na de scheiding. Blijf jij, of je partner, alleen in het huis wonen, of gaan jullie het verkopen?

Maak een vrijblijvende afspraak

Uitkopen partner bij scheiding

Als een van de (ex-)partners in het huis wil en kan blijven wonen, moet de ander worden uitgekocht. Je kunt je partner bij een scheiding uitkopen met eigen geld, maar ook door de hypotheek te verhogen. De hypotheekverstrekker beoordeelt of je inkomen hiervoor toereikend is. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele alimentatie die je moet betalen. Is er overwaarde, dan heeft je ex-partner recht op de helft van die overwaarde. Daar kun je ook een extra hypotheek voor af laten sluiten. Het uitkopen van je partner bij een scheiding heeft als voordeel dat je (eventueel met de kinderen) in het huis kunt blijven wonen.

Huis verkopen bij scheiding

In de meeste gevallen leidt een echtscheiding tot verkoop van het huis. De hypotheek wordt afgelost en je bent vrij om eventueel een nieuwe hypotheek af te sluiten voor een volgende woning. Als jullie het huis verkopen door de scheiding, zijn er twee scenario’s: het huis wordt verkocht met overwaarde of het huis wordt verkocht met verlies.

Huis verkopen bij scheiding met overwaarde

Als het huis bij verkoop meer waard is dan jullie hypotheekschuld, spreek je van overwaarde. Mocht dit het geval zijn als jullie het huis verkopen bij jullie scheiding, dan wordt de overwaarde verdeeld over jullie beiden.

Huis verkopen bij scheiding met verlies

Als de verkoopprijs van je huis lager is dan je hypotheekschuld, dan heb je een restschuld. Ook deze schuld wordt verdeeld over beide ex-partners. Hiervoor kun je beiden eventueel een lening afsluiten. De rente op deze lening is 10 jaar lang aftrekbaar.

Advies over het verkopen van je huis bij een scheiding?

Vraag je af wat je het beste met jullie woning kunt doen na de scheiding? Heb je advies nodig bij de keuzes die je moet maken? Wij staan graag voor je klaar. De ervaren adviseurs van Bert van Vulpen kunnen met een objectieve blik naar de zaak kijken. Bel ons voor meer informatie op 075 – 681 49 90 of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.Naamloos-2