Naamloos-2

Hypotheekadvies voor het overlijden

Het is een onderwerp waar we liever niet aan denken, maar het leven is onvoorspelbaar. In het geval van het plotselinge overlijden van jou of je partner, heeft dit gevolgen voor de hypotheek. Het is daarom van belang om hierbij stil te staan en advies in te winnen over de hypotheek bij overlijden.

Bij Bert van Vulpen makelaars + hypotheken begrijpen we de zorgen die dit met zich meebrengt en staan we klaar om te helpen. We streven ernaar om te voorkomen dat nabestaanden achterblijven met een zware hypotheeklast of dat er onduidelijkheid ontstaat over de erfenis.

Ons doel is om alles zorgvuldig te regelen voor jouw gemoedsrust, ook in het geval van overlijden.

Maak een vrijblijvende afspraak

Hypotheekadvies na het overlijden

Als een woningbezitter komt te overlijden, loopt de hypotheek gewoon door. Dat betekent dat nabestaanden de hoofdschuld en de bijbehorende rente op zich krijgen en deze lasten maandelijks dienen te betalen. Soms is dat mogelijk, bijvoorbeeld als er een partner is die de hypotheeklasten kan dragen.

Maar wat gebeurt er met de hypotheek als dit niet het geval is? Wat als je partner de lasten niet kan dragen of als je geen partner hebt? In dat geval is er nog een mogelijkheid waardoor de hypotheek na overlijden gedeeltelijk of geheel kan worden beëindigd. En hoe dat precies zit?

Overlijdensrisicoverzekering

Als je wilt voorkomen dat je partner de koopwoning noodgedwongen moet verkopen bij jouw overlijden, dien je een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Met een overlijdensrisicoverzekering worden je nabestaanden beschermd en blijven ze met zo min mogelijk financiële zorgen achter.

Zo kan de partner die achterblijft met het geld dat de verzekering uitkeert namelijk (een deel van) de hypotheek aflossen. Vaak wordt een overlijdensrisicoverzekering ook verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker heeft met een overlijdensrisicoverzekering namelijk de zekerheid dat de hypotheek ook wordt afbetaald na overlijden. Maar welke overlijdensrisicoverzekering dien je af te sluiten?

Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen:

  • Gelijkblijvend: de dekking van de verzekeraar blijft altijd even hoog, ook na overlijden
  • Lineair dalend: gedurende de looptijd wordt de uitkering met gelijke stappen steeds lager
  • Annuïtair dalend: de dekking begint vrij hoog en daalt gedurende de looptijd steeds sneller

De verschillende overlijdensrisicoverzekeringen verschillen dus voornamelijk in de hoogte van de uitkering tijdens de looptijd. Maar hoe weet je welke vorm het beste bij jouw situatie past?

Wij staan graag voor je klaar met goed verzekeringsadvies. Samen met jou zoeken wij naar een passende overlijdensrisicoverzekering. Wij zijn als adviseurs in financiële zekerheid aangesloten bij branchevereniging Adfiz.

Bovendien zijn wij met geen enkele bank of verzekeringsmaatschappij een verplichting aangegaan om specifiek hun producten te adviseren. Wij zijn dus geheel onafhankelijk. Zo krijg je te allen tijde een eerlijk advies. Eén die gericht is op jouw persoonlijke situatie.

Erfbelasting en beneficiair aanvaarden

Een hypotheek wordt na overlijden in principe overgedragen aan de partner. Maar wat als er geen partner meer in beeld is of als beide partners overlijden? In dit geval erven de kinderen vaak de woning. Ook hier komt veel bij kijken.

Hoe kun je voorkomen dat de erfgenamen overdrachtsbelasting moeten betalen? Hoe zit het met erfbelasting? Is het verstandig dat de kinderen de erfenis beneficiair aanvaarden? Dat wil zeggen dat ze de erfenis alleen accepteren als deze positief is; bijvoorbeeld als je niet zeker weet of de verkoopopbrengst van een woning hoger is dan de hypotheek die na overlijden nog op het huis rust.

De adviseurs van Bert van Vulpen staan je graag bij om de juiste keuzes te maken bij jouw hypotheek en/of verzekeringen.

Advies over de hypotheek bij overlijden beide partners

Bij overlijden wil je niet dat nabestaanden met een schuld achterblijven. Het is daarom belangrijk om advies in te winnen over het vervolg van de hypotheek bij overlijden. Omdat hier veel bij komt kijken, staan we je hier in bij.

Onze adviseurs kunnen je alles vertellen over erfbelasting, overdrachtsbelasting en de voordelen (en nadelen) van beneficiair aanvaarding van de erfenis. We staan graag voor je klaar met onafhankelijk advies.

Advies over de hypotheek bij overlijden

Wil je meer weten over gevolgen van overlijden voor jouw hypotheek? En wil je voorkomen dat je nabestaanden met een hoge hypotheekschuld worden achtergelaten? Vul het contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Een adviesgesprek kan bij ons ook in de avonduren plaatsvinden; dat is geen enkel probleem!

Bij Bert van Vulpen ontzorgen wij je geheel bij elk vraagstuk op het gebied van kopen en verkopen van de woning, hypotheken en verzekeringen. Hoe?

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Neem contact met ons op. Wij helpen je met een persoonlijke aanpak!

Maak een vrijblijvende afspraak



Naamloos-2