Naamloos-2

“Beste Bert, geef jij advies bij het erven van een huis?”

Natuurlijk. Op deze pagina vind je alle informatie over een huis erven, maar neem ook gerust contact met ons op.

Maak een vrijblijvende afspraak

Sta je in het testament van iemand met een koophuis? Dan is er een mogelijkheid dat je het huis erft als de persoon overlijdt. Maar hoe werkt dat dan? Een huis erven kan veel vragen bij je oproepen… Wat moet ik regelen om het huis te erven? Erf ik het alleen of moet het nog verdeeld worden onder anderen? Heeft de persoon schulden? Kan ik ook weigeren om het huis te erven? De adviseurs van Bert van Vulpen Makelaars + Hypotheken helpen je graag en bieden je graag antwoorden op jouw vragen.

Huis erven van je ouders of familie

De meest voorkomende situatie bij het erven van een woning, is het erven van de woning van je ouders. Het is dan mogelijk dat je een huis met hypotheek of zonder hypotheek erft. Er zijn dan (vaak) twee mogelijkheden:

  • Je betrekt de woning betrekken en koopt mogelijke, andere erfgenamen uit. Daarvoor moet een taxateur de waarde van het huis bepalen.
  • De woning wordt verkocht om de nalatenschap in geld te verdelen onder de erfgenamen

Een afbetaald huis erven, brengt voordelen met zich mee, omdat je geen vermogensbelasting en eigenwoningforfait hoeft te betalen.

Een huis erven: accepteren of weigeren?

Het accepteren of weigeren van de erfenis kan op drie manieren. Je kunt de erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden, maar je kan ook de erfenis verwerpen:

  • Zuiver aanvaarden: Bij zuiver aanvaarden, accepteer je de erfenis. Daarmee accepteer je de bezittingen, maar ook de eventuele schulden. Houd er rekening mee dat als je waardevolle spullen uit het huis van de overledenen meeneemt, je daarmee de erfenis al hebt aanvaard. Dat geldt ook voor het opnemen van geld van de rekening van de persoon. Let daar dus goed op.
  • Beneficiair aanvaarden: Bij beneficiair aanvaarden, ga je akkoord onder voorbehoud. Eventuele schulden die de erfenis met zich meebrengt, hoef je dan niet uit eigen zak te betalen. Hiervoor moet je een schriftelijke verklaring afleggen in de rechtbank, dit kan een notaris voor je regelen. De afwikkeling hiervan kost daarom wel meer tijd.
  • Erfenis verwerpen: Indien je de erfenis verwerpt, krijg je niks. Ook geen familiefoto’s, persoonlijke brieven of sieraden. Er wordt voor deze mogelijkheid gekozen als de schulden hoger zijn dan het vermogen. Een andere situatie zou kunnen zijn dat je niets met de erfenis of andere erfgenamen te maken wil hebben, bijvoorbeeld in het geval van een ruzie.

Geërfd huis verkopen of betrekken

Heb je een huis geërfd en ben je van plan om dat te verkopen? Of wil je het juist intrekken en je eigen huis in de verkoop zetten? Bespreek dan de vele opties met de adviseurs van Bert van Vulpen. Wij kijken graag samen met jou naar jouw persoonlijke situatie om daar de beste oplossing voor uit te zoeken. Neem contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een adviesgesprek.

Bel ons op 075 – 681 49 90 of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.Naamloos-2