Naamloos-2

Wat is bouwrente?

Bouwrente is de rente die wordt berekend over het bouwtermijn van een nieuwbouwwoning tijdens de bouwperiode. Het is een vergoeding die de koper verschuldigd is aan de projectontwikkelaar of aannemer voor het feit dat zij gedurende de bouwperiode al kosten maken en financiering nodig hebben. Deze rente loopt door tot de grond in eigendom is van de koper. De hoogte van de bouwrente kan variëren en wordt vooraf bepaald en vastgelegd in het koopcontract.De bouwrente bestaat uit twee onderdelen: de financieringsvergoeding en de uitstelrente.

Financieringsvergoeding -> de periode voor de koop-/aannemingsovereenkomst. Voordat je een koop-/aannemingsovereenkomst tekent, heeft een aannemer/ontwikkelaar ook al kosten gemaakt. Zo heeft hij bijvoorbeeld de grond gekocht en misschien is hij al gestart met de werkzaamheden.

Uitstelrente -> na de aankoop, maar voordat de hypotheek is gestart. De aannemer maakt ook in deze periode kosten, omdat hij doorgaat met (voorbereiden van) de bouw. Jij hebt alleen nog geen beschikking over jouw hypotheek om het te kunnen betalen. De aannemer rekent voor deze periode ook bouwrente, alleen heet het nu uitstelrente.

Nadat je de hypotheek hebt afgesloten -> wanneer de hypotheek helemaal geregeld is, hoef je geen bouwrente meer te betalen aan de aannemer of ontwikkelaar. Het geld van de hypotheek gaat in een bouwdepot. Vanuit dit bouwdepot worden de kosten voor de bouw van je huis betaald in termijnen. Uiteraard betaal je dan wel hypotheekrente.


Naamloos-2