Naamloos-2

Alles wat je moet weten over de bankgarantie

Bij het kopen van een huis komen veel zaken kijken. Alleen al bij een hypotheek kun je avonden zoet zijn met het papierwerk. Geen straf, want de reden is geweldig: je hebt een woning gekocht! Een van de dingen die je mogelijk voorbij ziet komen, is de bankgarantie. Deze bankgarantie kan jou misschien wel heel goed van pas komen. Benieuwd waarom? Wij leggen het je hier uit.

Het kopen van een huis is voor iedereen een spannende onderneming. Vaak het begin van een nieuw hoofdstuk. Voor het eerst samenwonen, of beginnen jullie op een heel andere plek een nieuw leven? Het kopen van een huis is dan ook niet niks. Hierbij wil je alles goed geregeld hebben. Hoe zuur zou het zijn als tijdens het aankoopproces het toch nog in de soep loopt? De bankgarantie kan hierbij helpen.

Hoe werkt de waarborgsom?

Voordat we dieper induiken op de bankgarantie, behoeft een ander onderdeel van de aankoop uitleg: de waarborgsom. Tussen het accepteren van het bod en de daadwerkelijke overdracht van het huis zit vaak enkele weken. Vrijwel niemand kan natuurlijk de koopsom van het nieuwe huis zomaar op tafel leggen. Zodra het bod is geaccepteerd, teken je een koopcontract. Hierna moet je echter nog de financiering rond krijgen. Pas zodra het hele bedrag middels de notaris bij de verkopende partij is en de definitieve handtekening gezet is, staat het huis op jouw naam.

Om die tijd te overbruggen en als zekerheid dat het huis daadwerkelijk verkocht is, vraagt men om een waarborgsom. Zie dit als een soort aanbetaling van het huis. Hierbij gaat het vaak om 10 procent van de koopprijs. Een huis van €400.000 gekocht? Dan is de waarborgsom €40.000.

Nu de bankgarantie

Eigenlijk zegt de naam het zelf al: de bank staat garant voor jouw aankoop van het huis. De waarborgsom is in vrijwel alle gevallen een flink bedrag. Iets wat jij wellicht niet 1-2-3 kunt missen. De bankgarantie biedt hierbij uitkomst. Met een bankgarantie regel je dat de bank garant staat voor het hele bedrag. Mocht je het huis toch niet kopen, dan betaalt de bank dat bedrag aan de verkopende partij.

Voor niets gaat helaas de zon op. Een bank vraagt namelijk ook een bedrag voor de bankgarantie. Dit bedrag is vaak 1% van het bedrag dat garant gesteld moet worden. In bovenstaande rekensom met een waarborgsom van €40.000 is dat dus €400. De bankgarantie moet in veel gevallen binnen 2 weken na ondertekening van het koopcontract geregeld zijn.

Eventuele schuld bij een bankgarantie

Koop je het huis niet, dan maakt de bank dus de waarborgsom over. Hier heeft de verkoper per slot van rekening recht op. Dit betekent wel dat jij nu een schuld van, in dit geval, €40.000 hebt. Hier zijn

echter wel uitzonderingen voor. Als jouw reden om het huis niet te kopen onder de ontbindende voorwaarden valt, vervalt namelijk de waarborgsom.

Enkele voorbeelden van ontbindende factoren

De hiervoor genoemde ontbindende factoren lopen erg uiteen. Een kleine greep uit de factoren waarbij de bankgarantie voor de waarborgsom komt te vervallen:

  • De financiering van het huis komt niet rond
  • Er komen verborgen gebreken aan het licht bij de bouwtechnische keuring
  • Een eventuele huisvestingsvergunning wordt niet uitgegeven
  • Je eigen huis wordt niet op tijd verkocht

 

Hiermee hebben we je hopelijk alles verteld wat je moet weten over de bankgarantie bij het kopen van een huis. Meer advies nodig voor bijvoorbeeld starters? Weet dat de specialisten bij Bert van Vulpen hiervoor klaar staan.

Waarom kiezen voor Bert?

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag mee en adviseren je met een persoonlijke aanpak!

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2