Naamloos-2

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je bepaalt zelf hoe je spaart om uiteindelijk het hypotheekbedrag volledig af te kunnen betalen. Doordat je alleen rente betaalt, zijn je maandlasten relatief laag. Hierdoor was het een erg populaire hypotheekvorm, die overigens niet meer af te sluiten is.

Volgens Vereniging Eigen Huis zijn er in Nederland zo’n 2 miljoen mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Van die 2 miljoen mensen is naar verwachting 10% na het aflopen van de hypotheek niet in staat het hypotheekbedrag volledig af te lossen. Dit komt omdat hun inkomen bijvoorbeeld door een pensioen sterk gedaald is. Dit betekent dat de bank hun huis gedwongen zal verkopen om de lening compleet af te lossen.
Om ervoor te waken dat er straks geen 200.000 personen tegen de lamp lopen, is de campagne Aflossingsblij.nl door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in het leven geroepen. Op de bijbehorende website tref je informatie aan over de mogelijkheden, wanneer je vermoedt dat je later niet aan je aflossingsplicht kunt voldoen. De mogelijkheden zijn als volgt:

Oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Je kan ervoor kiezen om de aflossingsvrije hypotheek volledig, of gedeeltelijk over te zetten naar een andere hypotheekvorm waarbij er automatisch wordt afgelost. Hierdoor worden de maandlasten verhoogd, maar verlaag je het risico dat je later in de moeilijkheden komt.

De hypotheek deels aflossen

In de meeste gevallen is het mogelijk om jaarlijks kosteloos een gedeelte van je hypotheek af te lossen. Zo wordt de maandlast direct verminderd. Dit is echter afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Opbouwen van vermogen

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek sparen om deze later af te kunnen lossen. Een andere manier om vermogen op te bouwen, is om te beleggen. Een spaar- of beleggingsverzekering is hier een goed voorbeeld van. Het ingelegde vermogen wordt belegd en afhankelijk van het rendement, kan de spaarder de hypotheek aflossen. Hier kleeft uiteraard wel het risico aan vast dat het rendement lager uitvalt dan verwacht.

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek?

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en ben je benieuwd wat de beste mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Ik help je er graag mee. Neem contact met me op via het contactformulier, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op!

Contactformulier

Blogs

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Dag

De landelijke NVM Open Huizen Dag staat wederom op het programma. Op zaterdag 6 april aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is een.. Lees meer
Naamloos-2