Naamloos-2

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Misschien heb je al reclames voorbij zien of horen komen van de campagne rondom aflossingsblij.nl. Ook in de media is er de afgelopen weken veel aandacht geweest rondom de aflossingsvrije hypotheek. Waarom? Dat lees je in deze blog!

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je bepaalt zelf hoe je spaart om uiteindelijk het hypotheekbedrag volledig af te kunnen betalen. Doordat je alleen rente betaalt, zijn je maandlasten relatief laag. Hierdoor was het een erg populaire hypotheekvorm, die overigens niet meer af te sluiten is.

Volgens Vereniging Eigen Huis zijn er in Nederland zo’n 2 miljoen mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Van die 2 miljoen mensen is naar verwachting 10% na het aflopen van de hypotheek niet in staat het hypotheekbedrag volledig af te lossen. Dit komt omdat hun inkomen bijvoorbeeld door een pensioen sterk gedaald is. Dit betekent dat de bank hun huis gedwongen zal verkopen om de lening compleet af te lossen.
Om ervoor te waken dat er straks geen 200.000 personen tegen de lamp lopen, is de campagne Aflossingsblij.nl door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in het leven geroepen. Op de bijbehorende website tref je informatie aan over de mogelijkheden, wanneer je vermoedt dat je later niet aan je aflossingsplicht kunt voldoen. De mogelijkheden zijn als volgt:

Oversluiten naar een andere hypotheekvorm

Je kan ervoor kiezen om de aflossingsvrije hypotheek volledig, of gedeeltelijk over te zetten naar een andere hypotheekvorm waarbij er automatisch wordt afgelost. Hierdoor worden de maandlasten verhoogd, maar verlaag je het risico dat je later in de moeilijkheden komt.

De hypotheek deels aflossen

In de meeste gevallen is het mogelijk om jaarlijks kosteloos een gedeelte van je hypotheek af te lossen. Zo wordt de maandlast direct verminderd. Dit is echter afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Opbouwen van vermogen

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek sparen om deze later af te kunnen lossen. Een andere manier om vermogen op te bouwen, is om te beleggen. Een spaar- of beleggingsverzekering is hier een goed voorbeeld van. Het ingelegde vermogen wordt belegd en afhankelijk van het rendement, kan de spaarder de hypotheek aflossen. Hier kleeft uiteraard wel het risico aan vast dat het rendement lager uitvalt dan verwacht.

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek?

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek en ben je benieuwd wat de beste mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Ik help je er graag mee. Neem contact met me op via het contactformulier, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op!

Blogs

Een aankoopmakelaar: waarom heb je die nodig?

Ben jij klaar voor de volgende stap en wil jij een huis kopen? Een aankoopmakelaar helpt jou bij het kopen van een huis. Het is simpelweg iemand die jou ondersteunt.. Lees meer

Hoe zit het met de aanvaardingsdatum van je huis?

Je hebt zolang gedaan over de zoektocht naar een nieuw huis kopen en dat wordt eindelijk beloond, want je hebt een woning: gefeliciteerd! Maar wanneer is nu het grote moment.. Lees meer

Hoe werkt stille verkoop?

Is het moment dan toch aangebroken dat je hebt besloten te verhuizen? Dan kan de zoektocht naar een nieuw huis beginnen! Hierbij komt natuurlijk ook kijken dat je huidige woning.. Lees meer

Een huis in je eentje kopen?

Voelt het onmogelijk om alleen een huis te kopen? Dat hoeft niet zo te zijn! Er zijn wel degelijk mogelijkheden waardoor jij toch een huis alleen zou kunnen kopen. Benieuwd.. Lees meer
Naamloos-2
bespaarcheck