Naamloos-2

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af wat een energielabel precies inhoudt en waarom het van belang is dat een woning hierover beschikt? In dit blog staan de belangrijkste vragen met betrekking tot het energielabel van een woning centraal. Zo ben je voorafgaand aan het (ver)koopproces goed op de hoogte over alle informatie omtrent het energielabel.

Wat is een energielabel?

Een energielabel toont aan hoe energiezuinig en duurzaam een woning is. Ook laat het zien wat voor energiebesparende mogelijkheden er zijn om de woning nog zuiniger te maken. Het energielabel is ontstaan vanuit de Europese klimaatdoelstellingen. Deze doelstellingen zijn onderdeel van het Europese Energieakkoord.

De letter van het energielabel wordt op basis van het fossiele energiegebruik vastgesteld. Dit wordt dan uitgedrukt in kWh per m2. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel van de woning is. De nummering gaat van energielabel a tot aan energielabel g. Hierbij is energielabel a ++++ het meest energiezuinig. Ook het energielabel a+++, het energielabel a++ en het energielabel a+ zijn zeer zuinig. De minst zuinige woningen beschikken over het energielabel g.

Belang energielabel uitleg

Sinds 2015 is voor het verkopen of verhuren van een woning een energielabel verplicht. Dit geldt ook voor het bouwen van een woning. Dit is ontstaan vanuit het klimaatakkoord met als doel om de CO2-uitstoot te verminderen. De geldigheid van een energielabel is 10 jaar. Door het energielabel weten potentiële kopers of huurders van woningen hoe energiezuinig een woning is.

Voordelen energielabel a woning

Een goed energielabel kan een positief effect hebben op het verkopen of verhuren van een woning. Waarom? Een energiezuinige woning zorgt ervoor dat je lagere energiekosten betaalt en comfortabeler woont. Ook is er een lagere CO2-uitstoot en is de woning daardoor een stuk duurzamer. Dit maakt dat een woning met een groen energielabel meer waard is dan een woning met een rood label.

Hoe het energielabel wordt opgesteld

Het energielabel van een woning wordt op basis van verschillende factoren opgesteld. Dit wordt gedaan door een energielabel-adviseur. De adviseur bepaalt het energieverbruik op basis van onder andere de isolatie en de aanwezige installaties van de woning. Denk bij installaties aan bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en andere zelfvoorzienende systemen. Ook kijkt de adviseur uiteraard naar de algemene gegevens over de woning, zoals de afmetingen, het aantal vierkante meters van de woning en om wat voor type woning het gaat.

Kosten energielabel

De kosten van een energielabel zijn afhankelijk van verschillende onderdelen, waaronder het woningtype en de documenten die beschikbaar zijn over de woning. Ook neemt de energielabel-adviseur de kosten in rekening van de tijd die hij/zij nodig had om het energielabel op te stellen. Op basis van al deze onderdelen worden de kosten voor het energielabel bepaald.

Vragen over het energielabel van jouw woning?

Ben jij van plan je woning te verkopen of verhuren en wil jij daarom jouw woning voorafgaand energiezuiniger maken? Ga in gesprek met een adviseur. Hij of zij kijkt met je mee naar de energiebesparende maatregelen die mogelijk zijn om je woning energiezuiniger te maken en over een groene energielabel te beschikken. Denk bijvoorbeeld aan een lening voor een verbouwing om je huis zuiniger te maken of het gebruik van eigen spaargeld. Een subsidie aanvragen bij de overheid is ook mogelijk voor het treffen van duurzame en isolerende maatregelen, zoals een warmtepomp of zonneboiler aanschaffen voor in huis. Tevens kan ervoor gekozen worden om de energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek.

Door het inschakelen van een adviseur weet je zeker dat het verkoop- of verhuurproces van je woning een stuk sneller zal verlopen en je de juiste energiebesparende maatregelen treft. Bert helpt je graag bij het kopen of verkopen van je woning. Heb je vragen over hypotheken en verzekeringen? Ook hiervoor kun je bij Bert terecht!

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar? Tijdens de verkoop van je woning zal er ongetwijfeld wel eens de vraag zijn opgekomen; moet ik niet eerst verbouwen voor dat ik ga.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer

Isoleren of verhuizen: wat is slim om te doen?

Bij wie is de twijfel nog niet toegeslagen? Met de stijgende gasprijzen en de krappe huizenmarkt is het een belangrijk onderwerp geworden: verhuizen of isoleren? Dit artikel vergelijkt de twee.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?