Naamloos-2

De hypotheekrente stijgt: wat betekent dit voor starters?

De stijging van de hypotheekrente gaat maar door. De rentes liggen gemiddeld rond de 4%, wat 2,5% hoger is dan aan het einde van 2021. De verwachting is dat de stijging nog wel even aanhoudt wat allemaal gevolgen met zich meebrengt. Ook zijn deze gevolgen voelbaar voor starters in de woningmarkt. Het was al lastig om een huis te kopen en door de oplopende rentes wordt dit niet makkelijker. We hebben voor je op een rijtje gezet wat de gevolgen zijn voor starters en wat je het beste kunt doen als je een huis wilt kopen.

Terug naar het begin. Waarom stijgt de rente?

Hierboven werd al verteld dat de rente eind 2021 een stuk lager lag dan de rente van nu (4%). Maar hoe kan dat? Vanwege de huidige inflatie heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de rentes verhoogd. Ook zijn de rentes op de kapitaalmarkten opgelopen, wat weer betekent dat het voor banken duurder wordt om geld te lenen. Het gevolg is dat banken hogere uitgaven hebben die wel terugverdiend moeten worden. Dit doen ze door tarieven voor hun klanten op te schroeven, in dit geval dus de tarieven voor de huizenkopers.

Maak een vrijblijvende afspraak

Wat is het gevolg voor starters?

Bij het kopen van een huis vraag je vrijwel altijd een hypotheek aan. Met dit bedrag vul je je eigen kapitaal aan, waardoor je het huis kunt kopen. De hypotheekaanbieder berekent op basis van je gegevens welk bedrag je maximaal kunt lenen. De hypotheekrente heeft invloed op dit bedrag. Per 1% hypotheekrente kun je ongeveer € 20.000 minder lenen. Met een simpele rekensom kom je er al snel achter dat bij een rente van 4%, het maximaal te lenen bedrag € 80.000 minder is. Hoe hoger de rente, hoe lager de lening.

Voor starters op de arbeidsmarkt kan dit funest zijn. Vaak hebben zij een studieschuld of nog geen groot startkapitaal opgebouwd. Zij moeten het echt hebben van een lening. Daarbij lopen ook nog eens de huizenprijzen op, waardoor het kopen van een huis vrijwel onmogelijk is geworden voor starters.

Wat kun je doen als starter?

Waar het kopen van een huis voor een starter vrijwel onmogelijk lijkt, betekent dit niet dat het geheel onmogelijk is. Er zijn tips die starters kunnen helpen om alsnog aan een koophuis te komen:

  • Win advies in bij een makelaar in AmsterdamAmstelveen of andere omgeving waar je graag een huis wilt kopen.
  • Er zijn veel experts die voorspellen dat de rente gaat dalen. Even wachten met kopen zou daarom in je voordeel kunnen werken.
  • Toch nu kopen? Kijk of je een lening of gift kan krijgen van familieleden.
  • Kijk als starter of het mogelijk is om een starterslening af te sluiten in jouw gemeente.

Het zal als starter lastig blijven om een woning te kopen. Maar met een juiste dosis geduld en een makelaar met goed advies voor starters, is het misschien toch wat minder onmogelijk.

Hulp nodig? Bert helpt!

Wil je advies over een woning kopen als starter? De makelaars van Bert van Vulpen adviseren je graag met een persoonlijke aanpak voor jouw situatie. Hoe? Met:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Bert staat voor je klaar! Ook wanneer je advies nodig hebt over verzekeringen en hypotheken

Contactformulier

Blogs

Scheiden Met Een Koophuis? Dit Zijn Je Opties

Wanneer jullie besluiten een punt achter jullie relatie te zetten, breekt er een moeilijke periode aan. Naast de emotionele achtbaan waarin jullie waarschijnlijk zitten, zijn er ook praktische zaken om.. Lees meer

Huis Kopen met je Partner: Dit Moet je Weten

Jij en je partner zijn klaar voor de volgende stap: het kopen van een huis. Wanneer je samen besluit om een huis te gaan kopen, moet je rekening houden met.. Lees meer

Hoe koop ik als expat een woning in Nederland?

Nederland staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis, maar ook om zijn welvarendheid en hoge levensstandaard. Dit maakt het voor expats van over de hele wereld een aantrekkelijke.. Lees meer
Naamloos-2