Naamloos-2

Een tweede huis kopen om te verhuren? Hier krijg je mee te maken

De hypotheekrente is momenteel laag en de vraag naar betaalbare woonruimte hoog. Heb je een koopwoning en beschik je over veel eigen vermogen, dan kan investeren in een tweede huis voor verhuur een interessante investering zijn. Hiermee behaal je namelijk een hoger rendement dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet. De verhuur levert vaak meer op dan het bedrag dat je aan lasten kwijt bent. Overweeg je een tweede huis te kopen voor verhuur, dan krijg je maken met een aantal regels. In deze blog leg ik uit welke dat zijn en waar je verder rekening moet houden.

De mogelijkheden om je tweede woning te financieren

Misschien wil je een tweede woning kopen voor je zoon of dochter die gaat studeren, een vakantiehuisje kopen voor verhuur, of een appartement voor verhuur aan expats. Er zijn redenen genoeg om te investeren in een tweede huis. Waar je je tweede woning voor zult gebruiken is echter voor de geldverstrekker van belang.

Je kunt een tweede huis financieren met de inbreng van eigen geld, door een (extra) hypotheek te nemen op je huidige woning of een hypotheek nemen op de tweede woning. Het zit zo:

  • Overwaarde en een extra hypotheek. Wanneer je eigen woning voldoende overwaarde heeft, dan is het mogelijk om een extra hypotheek af te sluiten waarmee je de tweede woning financiert. Je verhoogt hiermee de schuld op je huidige woning.
  • Een hypotheek nemen op het tweede huis. Deze kan de vorm hebben van een investeringshypotheek of vastgoedhypotheek. Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal geldverstrekkers is dat deze hypotheekvormen aanbiedt, en dat het rentepercentage aanzienlijk hoger is dan voor je huidige woning (het dubbele bedrag is geen zeldzaamheid). Afhankelijk van de geldverstrekker kun je momenteel maximaal 80% van je tweede woning financieren. Het overige bedrag betaal je met eigen geld.
  • Zelf van woning wisselen. Hierbij neem je een hypotheek op de tweede woning, maar ga je hier zelf wonen en verhuur je je eerste woning. Hier is echter nadrukkelijk toestemming van je huidige geldverstrekker voor nodig.

Een tweede huis en de belasting

De Belastingdienst schaart je tweede woning onder je box 3-vermogen. De waarde van de woning dien je op te geven bij de belastingaangifte, maar de inkomsten van de verhuur niet (mits je geen andere diensten rond de verhuur aanbiedt).

In tegenstelling tot de hypotheekrente over je eerste huis, is de rente over je tweede hypotheek niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Daarnaast krijg je ook te maken met de vermogensrendementsheffing, wanneer je vermogen in box 3 boven de heffingsvrije grens van €30.360.- uitkomt (€60.720.- voor fiscale partners). Over het bedrag dat boven deze grens uitkomt, betaal belasting over een spaardeel (0,13%) en een beleggingsdeel (5,6%).

Overige zaken om rekening mee te houden

Als verhuurder krijg je te maken met een aantal wettelijke regels rond de verhuur van je tweede koopwoning. Een belangrijk aspect hierbij is vaststellen of de woning in de vrije huursector of sociale huursector zal vallen. Dit is afhankelijk van de liberalisatiegrens en het bijbehorende puntensysteem. Hierbij wordt er onder andere gekeken naar de WOZ-waarde, woonoppervlakte en aanwezige voorzieningen in de woning. Valt de woning onder de 143 punten dan wordt deze beschouwd als een sociale huurwoning waarbij de huurder huurprijsbescherming geniet, daarboven niet.

Een ander belangrijk aspect is het huurcontract en het huurrecht waarmee de huurder beschermd wordt. Verhuur je de woning voor bepaalde tijd (maximaal 2 jaar, of 5 jaar bij kamerverhuur), dan gelden hier andere rechten en plichten dan bij ‘short stay’-verhuur of tussenhuur. Met name de verhuur aan expats begeven zich in grijs gebied.

Soms hanteert een gemeente specifieke regels rond de verhuur van je tweede woning. Zo heeft de Gemeente Amsterdam recentelijk de regels veranderd. In Amsterdam mag je, wanneer je bij de gemeente geregistreerd staat als inwoner, een tweede woning alleen gebruiken om er zelf in te wonen.

Conclusie: laat je goed informeren

Zoals je leest komt er bij de aankoop en de verhuur van een tweede woning veel kijken. Overweeg je deze mogelijkheid, maak dan een accurate berekening van de maandlasten, te betalen belastingen, en mogelijke huurprijs. Onze hypotheekadviseurs en aankoopmakelaars helpen je graag bij jouw plannen.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer

Wat komt er allemaal kijken bij een huis kopen?

Jij bent klaar voor de volgende stap: een nieuw huis kopen. Je ziet al helemaal voor je dat jij in jouw nieuwe eigen woning aan het genieten bent. Nu nog.. Lees meer

Nieuwe maatregelen voor verhuurders

De overheid heeft diverse maatregelen aangekondigd die consequenties kunnen hebben voor woningeigenaren die een woning in de verhuur hebben. In het nieuws werd er vorige week aandacht besteed aan dit.. Lees meer

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?