Naamloos-2

Wonen in 2019: wat verandert er?

Het einde van 2018 is in zicht, een goed moment om vooruit te blikken op wat we voor het komende jaar kunnen verwachten. Tijdens Prinsjesdag werd bijvoorbeeld het nieuwe belastingstelsel aangekondigd. Wat betekent dat voor jou als woningbezitter? Als verkoper of woningzoekende: wat gebeurt er met de huizenprijzen? Zullen ze verder stijgen of stabiliseert te markt?

We zetten de grootste veranderingen voor volgend jaar hier voor je uiteen.
We sommen even kort op wat je volgend jaar ongeveer kan verwachten:

 • Afbouw hypotheekrenteaftrek;
 • Elke woningbezitter gaat vanaf 2019 eigenwoningforfait betalen;
 • Gemiddelde huizenprijs stijgt naar €300.000,-;
 • Hogere gemeentelijke belastingen door stijgende WOZ-waarde;
 • Een hogere hypotheek met NHG;
 • Niet duurzame energie wordt duurder;
 • Mogelijke wijziging Overdrachtsbelasting;
 • Bedrag belastingvrije schenking gestegen.

Afbouw hypotheekrenteaftrek

Tijdens Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat het aantal belastingschijven vanaf volgend jaar wordt gehalveerd. Waar er nu vier schijven zijn, blijven er vanaf 2019 twee over. Dit betekent concreet dat je:

 • 36,93% belasting betaalt over je inkomen tot €60.000,-
 • over alles daarboven 49,5% belasting betaalt.

De overheid doet dit om te stimuleren dat inwoners van Nederland meer gaan werken. Je betaalt namelijk over een groter deel van je inkomen, minder belasting.

De hypotheekrenteaftrek staat direct in verbinding met de inkomstenbelasting. Doordat de hypotheekrenteaftrek daalt, kan je maandelijks netto minder geld van de Belastingdienst terugvragen. De Belastingdienst bouwt de hypotheekrente versneld af, tot in 2023 het streeftarief van 37% is behaald. Hieronder zie je hoe de afbouw de komende jaren zal verlopen:

De overheid wil met de verlaging van het eigenwoningforfait compenseren dat woningeigenaren teveel worden benadeeld door het verlagen van de hypotheekrenteaftrek.

Elke woningbezitter gaat vanaf 2019 eigenwoningforfait betalen

Het eigenwoningforfait is een soort bijtelling op je inkomen omdat je een woning bezit. Deze bijtelling wordt berekend over de WOZ-waarde van je woning. Voor 2019 is het eigenwoningforfait vastgesteld op 0,6% van de WOZ-waarde. Het verschil met voorgaande jaren is dat elke woning-eigenaar vanaf 2019 eigenwoningforfait gaat betalen.

In 2005 voerde de regering een wet (wet Hillen) in waardoor deze bijtelling niet hoger kon zijn dan de hypotheekrenteaftrek. De wet is toen ingevoerd om aflossing op met name aflossingsvrije hypotheken te stimuleren. Woningbezitters die hun hypotheek volledig hadden afgelost hoefden deze bijtelling niet meer te betalen. Er kunnen vandaag de dag geen aflossingsvrije hypotheken meer worden afgesloten, dus gaat de wet eruit en betaalt iedere woningbezitter vanaf dit jaar de bijtelling.

Gemiddelde huizenprijs stijgt naar €300.000,-

Zowel de Rabobank als de ABN-AMRO verwachten dat de gemiddelde huizenprijs in 2019 stijgt naar €300.000,-. Dat is een stijging van ruim €20.000,- ten opzichte van 2018 en een recordbedrag in Nederland. De huizenprijzen zijn nog steeds in de lift vanwege de lage hypotheek- en spaarrente, die op een historisch laag punt zijn.

Daarnaast is er in verhouding tot de vraag in gewilde regio’s weinig (betaalbaar) woningaanbod waardoor de gemiddelde huizenprijs verder worden opgedreven. Wil je weten wat dit voor jou betekent als koper of verkoper? Bert van Vulpen Makelaars + Hypotheken helpt jou om het meeste uit jouw persoonlijke situatie te halen.

Hogere gemeentelijke belastingen door stijgende WOZ-waarde

De WOZ-waarde is de waarde van je huis die door de gemeente jaarlijks wordt berekend. In 2019 gaat de WOZ-waarde zeer waarschijnlijk gemiddeld met 6,5% stijgen. Omdat je huis hierdoor meer waard wordt, ga je meer belasting betalen over onder andere afvalstofheffing, water en onroerendzaakbelasting. Hoeveel dat precies is, verschilt per gemeente.

Per 1 januari zal jouw gemeente de WOZ-waarde van je woning weer bepalen en heeft vervolgens acht weken de tijd om jou hiervan op de hoogte te brengen. Benieuwd naar de huidige waarde van je woning? Via wozwaardeloket.nl kan je op basis van je adres en woonplaats de WOZ opvragen.

Een hogere hypotheek met NHG

De stijgende huizenprijzen van dit jaar hebben invloed op de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor 2019. De NHG waakt ervoor dat je een hypotheek afsluit die aansluit bij je inkomen. Hierdoor voorkomt de NHG dat je niet teveel leent en later in de problemen komt. De overheid baseert deze grens jaarlijks op de gemiddelde huizenprijs in de maanden juni, juli en augustus.

De verwachting voor komend jaar is dat dit bedrag tussen de €290.000,- en €295.000,- zal komen te liggen. De overheid rekt deze grens nog een beetje extra op voor woningbezitters die willen investeren in duurzame energie. Voor hen geldt een maximale NHG van €307.00,-.

Niet duurzame energie wordt duurder

Vanwege de Opslag voor Duurzame Energie (ODE) wordt er in 2019 meer belasting geheven op elektriciteit en gas. De overheid probeert hiermee te stimuleren dat er wordt geïnvesteerd in duurzame energieoplossingen. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Zonnepanelen;
 • Een warmtepomp;
 • Hybride CV-ketel;
 • Betere isolering, zoals driedubbel glas.

Een goed moment om de overstap naar duurzame energie te overwegen dus, ook gezien de waardevermeerdering van je woning. Benieuwd wat jij kan doen om jouw woning duurzamer te maken? Bert van Vulpen Makelaars + Hypotheken adviseert je hier graag over.

Mogelijke wijziging Overdrachtsbelasting

Het kabinet heeft voorgesteld om de overdrachtsbelasting te verlagen naar nihil voor starters op de woningmarkt. Hierdoor krijgen zij een grotere kans om te slagen op de woningmarkt. Dit scheelt namelijk al snel een paar duizend euro bij het kopen van een woning voor deze groep.

Mensen die al een tweede of derde woning bezitten, stijgt de Overdrachtsbelasting naar 10%. Ze betalen dit wanneer ze bijvoorbeeld een studentenwoning voor hun kind willen kopen of aandelen hebben in onroerend goed.

Belastingvrije schenking gestegen.

In 2019 stijgt het bedrag dat je iemand belastingvrij kan schenken tot €102.000,-. Voor schenkingen met betrekking tot het kopen van een woning, gelden in 2019 de volgende voorwaarden:

 • De ontvanger of diens partner is jonger dan 40 jaar;
 • De schenking wordt besteedt aan de aankoop van een eigen woning, dus geen vakantie- of tweede woning. Het is dus de bedoeling dat de ontvanger de woning gaat bewonen. Verder mag het geld gebruikt worden voor verbouwingen, de tuin, het afkopen van erfpacht en de aflossing van de hypotheek
 • De ontvanger heeft niet al een schenking gekregen uit het voorgaande jaar. Daarvoor gelden namelijk andere regels.

Grote veranderingen in 2019… ben jij er klaar voor?

Er staan dus wederom een aantal grote veranderingen op ons te wachten, die mogelijk invloed kunnen hebben op de aan- of verkoop van jouw woning in 2019. Zou je graag meer inzicht willen in jouw persoonlijke situatie? Bij Bert van Vulpen Makelaars + Hypotheken staan we voor je klaar, zodat jij goed voorbereid het nieuwe jaar tegemoet gaat! Neem gerust contact op!

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
bespaarcheck