Naamloos-2

Hypotheekrente stijgingen

Wil jij je huis verkopen of ben je juist op zoek naar een koopwoning? Dan is het laatste nieuws over de hypotheekrente je vast niet ontgaan. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft namelijk aangekondigd dat de rente in één keer wordt verhoogd met een half procentpunt. Dit met als doel de hoge inflatie te laten kelderen. Dit heeft ook gevolgen voor de huizenmarkt. Meer hierover vertellen wij in dit blogartikel!

De gevolgen van de rentestijging

De hoge hypotheekrente is eigenlijk de voornaamste reden dat de huizenmarkt op het moment afkoelt. Mensen die eerst van plan waren een nieuw huis te kopen, haken toch sneller af en besluiten eerder bijvoorbeeld voor een verbouwing te kiezen om ‘nieuwer’ te wonen. Huizenverkopers besluiten daarentegen juist nog sneller hun huis in de verkoop te zetten door de hoge rentes. Hierdoor is het aantal woningen dat in de verkoop staat de laatste maanden ook flink gestegen in vergelijking met voorgaande jaren.

Wat betekent de hypotheekrente stijging voor starters?

De impact van de hoge rentestijgingen valt vooral zwaar voor starters. Naast de hoge huizenprijzen, leidt de hoge rente er namelijk ook toe dat men veel meer eigen geld moet inbrengen om een huis te kunnen kopen. Hogere rente betekent namelijk ook hogere maandlasten. En dat is iets wat vooral starters zich niet zo gemakkelijk kunnen veroorloven. Ook kan het ertoe leiden dat kopers door de hogere lasten een lagere hypotheek krijgen. Waarom? De hypotheeksom wordt mede door de hoogte van de rente bepaald.

Een huis kopen of verkopen

Stond jij op het punt om je huis te koop te zetten of wilde je juist graag beginnen met een serieuze zoektocht naar een nieuwe koopwoning? Dan kan dit ondanks de hypotheekrente stijging natuurlijk nog steeds. Wel is het raadzaam om hiervoor een makelaar AmsterdamZaandam of een andere omgeving in te schakelen. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt en later niet voor verrassingen komt te staan.

Bert staat voor je klaar!

Ben jij op zoek naar een makelaar om jouw huis te verkopen of juist om eindelijk jouw droomwoning te vinden? De makelaars van Bert van Vulpen staan voor je klaar! Wij ontzorgen je geheel en komen met een aanpak dat volledig aansluit op jouw persoonlijke situatie. Of het nu gaat om advies in een huis kopen, een huis verkopen of in hypotheken en verzekeringen; bij ons ben je hiervoor aan het juiste adres!

 

En hoe onze aanpak verloopt?

  • Met één aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Blogs

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar? Tijdens de verkoop van je woning zal er ongetwijfeld wel eens de vraag zijn opgekomen; moet ik niet eerst verbouwen voor dat ik ga.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer

Isoleren of verhuizen: wat is slim om te doen?

Bij wie is de twijfel nog niet toegeslagen? Met de stijgende gasprijzen en de krappe huizenmarkt is het een belangrijk onderwerp geworden: verhuizen of isoleren? Dit artikel vergelijkt de twee.. Lees meer
Naamloos-2
bespaarcheck