Naamloos-2

Je huis verkopen met een internetmakelaar, is dat slim?

Zelf je huis verkopen met een internetmakelaar. Er zijn best wat mensen die hiervoor kiezen. Een begrijpelijke keuze, zo op het eerste gezicht, want voor een internetmakelaar betaal je vaak minder dan voor een lokale full service makelaar. Toch is kiezen voor een internetmakelaar niet altijd slim. De kans is zelfs groot dat je uiteindelijk duurder uit bent. Ik vertel je waarom. Lees je mee?

Verkoopprijs internetmakelaar 5% lager

Internetmakelaars zijn goedkoop, maar leveren ook minder op. Laat je jouw huis verkopen door een full service makelaar, dan krijg je een hogere verkoopprijs voor jouw huis. Dat is onderzocht door makelaarvergelijker Dathuis.nl. Het verschil is gemiddeld wel 5%. Voor een gemiddeld huis scheelt dat je al zo 12.000 euro. Geen kleinigheidje dus!

5 redenen waarom een internetmakelaar minder voor jou kan doen

Dit verschil is goed te verklaren. Want hoe goed zijn bedoeling ook is, een internetmakelaar kan gewoon minder voor jou doen dan een full service makelaar. Ik zet 5 belangrijke verschillen voor je op een rijtje.

1. Bepalen van de vraagprijs

Een full service makelaar heeft uitgebreide lokale marktkennis. Ik ben zelf als makelaar bijvoorbeeld op de hoogte van alle laatste woningverkopen en de actuele vraag in Zaandam. Ook weet ik wie op zoek zijn naar een huis als het jouwe. Deze kennis kan ik gebruiken om voor jouw huis de beste vraagprijs te bepalen. Een goede vraagprijs is belangrijk! De vraagprijs bepaalt wie naar jouw huis kijkt en is het uitgangspunt van je onderhandeling. Een internetmakelaar mist deze marktkennis. Voor gegevens over woningverkopen moet hij afgaan op verouderde cijfers. Daarom is het voor een internetmakelaar een stuk lastiger om een huis goed geprijsd in de markt te zetten.

2. Jouw huis op Funda

Een full service makelaar benut alle tools van Funda om jouw huis daar zo hoog mogelijk te laten verschijnen in de zoekresultaten en zo goed mogelijk uit de verf te laten komen. Sommige internetmakelaars plaatsen jouw huis zelfs niet op Funda, maar alleen op hun eigen website. Of je huis komt maar met 1 foto op Funda. Dat schrikt huizenzoekers af. Over foto’s gesproken, regelmatig laten internetmakelaars jou zelf foto’s maken van je huis. Met professionele fotografie kun je jouw huis een stuk aantrekkelijker presenteren.

3. Persoonlijke marketing

Ook buiten Funda kan een full service makelaar jouw huis beter in de markt zetten. Hij weet wie op zoek is en kan je huis gericht onder de aandacht brengen onder deze groep, bijvoorbeeld met een advertentie op social media. Zelf benader ik ook mogelijke belangstellenden die recent bij mij of een collega een vergelijkbaar huis hebben bezichtigd. Omdat we bijhouden wie welke woning bezichtigd heeft, kunnen we snel contact opnemen als we denken dat een huis voor iemand interessant zou kunnen zijn. Dit is niet alleen fijn voor geïnteresseerden, maar levert ook jou als verkoper meer bezichtigingen op.

4. Goede bezichtigingen

Bij een internetmakelaar doe je zelf je bezichtigingen. Dat kan best lastig en ongemakkelijk zijn. Jij gaat immers jouw fijne huis verkopen: het huis waar je kinderen zijn geboren, of waar je jarenlang aan gewerkt hebt. Als eigenaar kijk je heel anders tegen jouw huis aan dan bezichtigers. Dat kan voor frictie zorgen. Zelf heb ik daarom nooit de bezichtigingen van mijn eigen oude huis gedaan. Een makelaar is minder emotioneel betrokken bij jouw huis. Hij kijkt op zakelijke wijze mee met bezichtigers en zorgt als tussenpersoon voor wat afstand tussen jou en de bezichtigers. Dat is voor iedereen fijner.

Bovendien weet een makelaar precies de goede vragen te stellen. Daarmee leidt hij de bezichtiging in goede banen en krijgt hij meer inzicht in de situatie van bezichtigers; handig voor een eventueel vervolg. Wanneer je geen ervaring met bezichtigingen hebt, is de juiste vragen stellen moeilijk.

Er zijn ook vragen die een makelaar beter kan stellen dan jij als verkoper. Bijvoorbeeld of bezichtigers hun financiële situatie al in kaart hebben gebracht, of hoe ze nu wonen (koopwoning of huurwoning?). Zo kun je beter inschatten hoe serieus een eventueel bod is. En dat leidt weer tot minder ontbindingen. Een makelaar weet precies welke vragen hij moet stellen en kán deze ook stellen door zijn rol als tussenpersoon. Hij leeft zich in in bezichtigers en zoekt naar oplossingen voor eventuele knelpunten.

5. Slim onderhandelen

Tenslotte kan een full service makelaar je beter dan een internetmakelaar bijstaan in het onderhandelingsproces. Door zijn kennis van de lokale markt weet een full service makelaar het beste wat een haalbare prijs is voor jouw huis. Uit het onderzoek van Dathuis.nl blijkt ook dat internetmakelaars geneigd zijn je huis sneller te verkopen, terwijl nog een paar dagen langer wachten op een beter bod in veel gevallen zijn vruchten afwerpt.

Al met al kan ik met zekerheid zeggen: wil je het beste uit jouw huis halen, schakel dan een lokale full service makelaar in. Je betaalt misschien wat meer courtage, maar een goede full service makelaar verdient zich voor jou terug!

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
waardecheck?