Naamloos-2

Taxatiewaarde versus verkoopprijs: zo voorkom je een onaangename verrassing na het bieden.

Yes! Jij hebt het winnende bod, dat droomhuis is van jou! Je was al in juichstemming, maar de taxatiewaarde gooit roet in het eten. Jouw nieuwe huis is minder waard dan wat jij hebt geboden. De bank zal 100% van de taxatiewaarde financieren en de rest moet je dus zelf bijleggen. Helaas overkomt dit in de hectische markt steeds meer mensen. Dit kun je eraan doen.

Boven de vraagprijs bieden is soms de sleutel tot succes

Nu het dringen is op de woningmarkt komt het regelmatig voor dat mensen méér bieden voor een huis dan de vraagprijs. Dat kan soms de sleutel zijn tot het krijgen van dat ene geweldige huis. Ik adviseer als aankoopmakelaar dus soms ook om boven de vraagprijs te bieden, maar niet voordat aspirant-bieders een goed beeld hebben van hun financiële mogelijkheden én weten hoe hun bod zich verhoudt tot de waarde van het huis en wat de mogelijke gevolgen daarvan zijn.  Het zit namelijk zo:

Taxatiewaarde versus verkoopprijs: zo kijkt de bank ernaar

Als huizenkoper kun je tegenwoordig 100% lenen van de verkoopprijs óf de taxatiewaarde. Let op: de bank gaat daarbij uit van de laagste van de twee. Dus stel dat je een huis koopt voor 370.000 euro en dat huis wordt vervolgens getaxeerd op 350.000 euro. Dan kun je geen hypotheek afsluiten van 100% van 370.000, maar slechts van 100% van 350.000. De resterende 16.500 euro (plus de bijkomende kosten!) zul je dan uit eigen zak moeten betalen.

Helaas kennen veel huizenkopers deze regel niet. Voor hen is het een heel onaangename verrassing. Het geld dat ze gereserveerd hadden voor de nieuwe inrichting moeten ze nu verplicht bijleggen. Of, nog vervelender, ze hebben dit eigen geld niet en de koop kan niet doorgaan.

Onaangename verrassing voorkomen

Wil jij deze onaangename verrassing voorkomen? Dan heb ik de volgende vier tips voor je, die ik zelf ook altijd toepas:

1. Zorg dat je een beeld hebt van de waarde van het huis vóórdat je biedt

Een aankoopmakelaar kan je door middel van een gratis waardebepaling helpen om de marktwaarde nauwkeuriger in te schatten en te zien waar andere vergelijkbare woningen recent voor zijn verkocht. Dit zal ook de taxateur moeten doen om zijn referenties aan te tonen.

2. Overleg met je aankoopmakelaar over het beste bod

Wat is een woning daadwerkelijk waard? Wanneer ik als aankoopmakelaar zoekers begeleid die een huis op het oog hebben, is deze vraag altijd mijn uitgangspunt. Ik bespreek met hen welke taxatiewaarde ik inschat voor het huis en met welk bod ik verwacht dat zij de meeste kans maken om het te krijgen. Dat hoeft trouwens echt niet per se een bod te zijn boven de vraagprijs. Wanneer ik veel belangstelling verwacht en een bod boven de vraagprijs een serieuze optie is, bespreek ik altijd met onze zoekers wat dit voor hen kan betekenen. Het is daarbij heel fijn als zij hun financiële situatie en mogelijkheden al in kaart hebben gebracht met een hypotheekadviseur. Hebben ze bijvoorbeeld genoeg eigen geld om het eventueel op te vangen?

3. Heb een goed gesprek met je hypotheekadviseur

Een hypotheekadviseur kan je helpen verschillende scenario’s in te schatten. Moet je waarschijnlijk meer eigen geld inleggen omdat je boven de verwachte taxatiewaarde wilt bieden? Dan is het goed om te weten dat je ook daadwerkelijk over dit geld beschikt. Je hebt immers ook met bijkomende kosten te maken. En misschien verandert méér eigen inleg wel jouw optimale hypotheekstrategie. Zelf overleg ik als aankoopmakelaar regelmatig met de hypotheekadviseur met wie de zoekers ook een gesprek hebben gehad. Ik ben er graag zeker van dat we samen niets over het hoofd zien, zodat de klant zorgeloos een bod kan doen. Het scheelt dat ik een paar goede hypotheekadviseurs als collega’s heb: zo kunnen we snel schakelen!

4. Laat het huis na je bod zo snel mogelijk taxeren

Vaak duurt het na het bereiken van een overeenkomst wel even voordat een huis getaxeerd wordt. Ik raad aan om dit zo snel mogelijk na die overeenkomst te doen. Zo hebben koper én verkoper snel zekerheid over de daadwerkelijke taxatiewaarde. Als koper weet je dan gelijk of je inderdaad meer eigen geld moet gaan inleggen. Dat is een stuk fijner dan er pas na 5 weken achter komen dat de taxatiewaarde tegenvalt.

Kortom, zorg dat je voorbereid bent! Dan hoeft een lagere taxatiewaarde geen onaangename verrassing zijn, maar is het gewoon iets waar je al rekening mee gehouden hebt en wat je kunt én wilt opvangen. Dan is dat droomhuis gewoon van jou!

Blogs

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer

Wat komt er allemaal kijken bij een huis kopen?

Jij bent klaar voor de volgende stap: een nieuw huis kopen. Je ziet al helemaal voor je dat jij in jouw nieuwe eigen woning aan het genieten bent. Nu nog.. Lees meer

Nieuwe maatregelen voor verhuurders

De overheid heeft diverse maatregelen aangekondigd die consequenties kunnen hebben voor woningeigenaren die een woning in de verhuur hebben. In het nieuws werd er vorige week aandacht besteed aan dit.. Lees meer

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer
Naamloos-2
bespaarcheck