Naamloos-2

Het verschil tussen WOZ-waarde en marktwaarde

Binnenkort krijg je hem weer op je mat: de brief van jouw gemeente met daarin de nieuwe WOZ-waarde van jouw huis. Maar wil je weten wat jouw huis écht waard is bij verkoop? Dan heb je aan de WOZ-waarde eigenlijk niet zoveel. Tussen WOZ-waarde en marktwaarde kan een groot verschil zitten.

Ik ondervond het aan den lijve toen ik vorig jaar zelf een nieuw huis kocht. Tussen de koopprijs die ik met de verkoper overeen kwam en de WOZ-waarde van mijn nieuwe huis zat 60.000 euro verschil. Er was niets mis met het huis en nee, ik heb ook niet extra scherp onderhandeld; de WOZ-waarde was gewoon geen goede benadering van de marktwaarde. En dat is veel vaker zo.

Wat is de WOZ-waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De gemeente stelt voor ieder huis jaarlijks de WOZ-waarde vast en gebruikt jouw waarde om de hoogte te bepalen van jouw OZB-heffing (Onroerende Zaak Belasting).

De WOZ-waarde houdt geen rekening met jouw unieke huis

De kans is groot dat de WOZ-waarde en de marktwaarde van jouw huis niet overeenkomen. Sterker nog, het verschil is soms best groot. Zoals in mijn geval. Dat is niet gek, want de WOZ-waarde wordt berekend met een computermodel. Daarin gaan verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in jouw buurt en een paar algemene gegevens van jouw huis (bouwjaar, inhoud en perceeloppervlakte). Daaruit rolt jouw WOZ-waarde.

Maar… jouw huis is uniek. De ligging in de straat, de onderhoudstatus, de uitbouw die je vorig jaar hebt laten bouwen, de luxe open keuken en die schoorsteen die eigenlijk vervangen moet worden… Met al deze dingen houdt het computermodel geen rekening. Dat kan ook niet, want de computer komt je huis niet van binnen bekijken. Wat vergelijkbare woningen zijn, kan een computer dus maar lastig inschatten.

De WOZ-waarde loopt achter

De WOZ-waarde loopt achter op de markt. De jaarlijkse WOZ-waarde heeft als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar. De verkoopcijfers komen uit het jaar dáárvoor. Jouw WOZ-waarde voor 2019 heeft dus als peildatum 1 januari 2018 en is gebaseerd op verkoopcijfers uit 2017. De meest recente ontwikkelingen- het meest relevant voor de marktwaarde- neemt de WOZ-waarde niet mee.

Waardebepaling geeft het beste beeld

Ik heb je nu verteld waarom de WOZ-waarde naar mijn mening geen goede indicatie is van wat jouw huis écht waard is. Denk je erover om je huis te verkopen, dan adviseer ik je om voordat je een vraagprijs bepaalt een waardebepaling te laten doen door een makelaar. Veel makelaars doen dit vrijblijvend voor je.

Bij Bert van Vulpen nemen we de tijd om je te helpen met een waardebepaling. We luisteren naar je verhaal en bekijken jouw huis uitgebreid van binnen. Op basis van de unieke kenmerken van jouw huis en onze recente marktkennis geven we een nauwkeurige schatting van de marktwaarde. Als je dat wilt, kunnen we je daarna ook adviseren over een realistische vraagprijs. Wij luisteren, leven mee, begrijpen en helpen je graag.

WOZ: niet teveel waarde aan hechten!

De WOZ-waarde is een ‘computerwaarde’ die wordt gebaseerd op verouderde verkoopprijzen van slechts gedeeltelijk vergelijkbare woningen in de buurt. In de praktijk kan jouw huis niet goed gewaardeerd worden door een computer. Je kunt hiervoor het beste een makelaar inschakelen. Die kan een goede inschatting maken op basis van de unieke kenmerken van jouw huis en zijn kennis van de markt.

En waar ik het dan nog niet eens over gehad heb is het gevoel van thuiskomen. Stel dat toekomstige koper van jouw huis helemaal verliefd wordt op jouw huis. Het gebeurde mij ook toen ik mijn nieuwe huis voor het eerst binnenliep. Ook dat kan zich weer vertalen in de uiteindelijke verkoopprijs. Dat kan zelfs een makelaar niet precies voorspellen! Dus als je binnenkort de brief met jouw nieuwe WOZ-waarde krijgt, kijk er dan even naar voor de OZB en laat hem verder voor vooral wat het is.

Wil jij de waarde van jouw huis weten? Vraag dan bij ons een gratis waardebepaling aan. Dan komt één van onze makelaars geheel vrijblijvend bij je langs om jouw verhaal te horen en je huis te bekijken. Je krijgt dus een luisterend oor én een goede inschatting van de marktwaarde van je huis!

Hulp nodig? Bert helpt!

Heb jij de wens om een huis te kopen en ben je geïnteresseerd in een aankoopmakelaar? Onze makelaars adviseren je graag met een persoonlijke aanpak voor jouw situatie. Jarenlang helpen wij kopers al snel tot de woning van hun dromen. Wij pakken door en laten niet los tot we jou hebben geholpen. En hoe we dat doen, is met:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Benieuwd hoe Bert van Vulpen jou kan helpen? Neem dan snel contact op. Wij helpen jou graag bij de aankoop van een nieuwe woning in en rondom Amsterdam, Amstelveen en Zaandam. Bert staat voor je klaar! Ook wanneer je advies nodig hebt over verzekeringen en hypotheken.

Contactformulier

Blogs

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Dag

De Bert van Vulpen Open Huizen Dag staat wederom op het programma. Op zaterdag 10 februari aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer
Naamloos-2