Naamloos-2

Al na 1 jaar hypotheek met NHG voor ZZP’er

Goed nieuws voor ZZP’ers! Sinds kort kun je als startende ZZP’er sneller een verantwoorde en betaalbare hypotheek afsluiten met NHG. Dat kan al na één jaar, in plaats van drie. Wat NHG is en wat jij als huizenkoper aan NHG hebt, vertelde ik vorige week al kort. Deze week zoom ik nader in op de nieuwe situatie voor startende ZZP’ers.

Al na 1 jaar zelfstandigheid een hypotheek met NHG

Ben je pas kort ZZP’er en heb je net je droomhuis gezien? Dan denk je misschien dat je nog een tijdje moet wachten voordat je kunt kopen. Voorheen klopte dat ook. Tot voor kort moest je als ZZP’er tenminste drie jaar actief zijn als zelfstandig ondernemer vóórdat je een hypotheek met NHG kon afsluiten. Sinds kort is dat veranderd. Nu kun je als ZZP’er al na 12 maanden zelfstandigheid een hypotheek met NHG krijgen.

Wat betekent dit voor jou als ZZP’er?

Sneller een hypotheek met NHG, dat is goed nieuws. Waarom? Omdat je als ZZP’er met NHG verantwoord méér kunt lenen en keuze hebt uit méér hypotheekverstrekkers. Ik zal je laten zien wat het verschil is tussen de oude en de nieuwe situatie:

De oude situatie

Voorheen was het op basis van 1 jaar inkomsten uit zelfstandig ondernemerschap erg lastig om een hypotheek te krijgen. De meeste hypotheekverstrekkers keken naar de laatste drie boekjaren en die kon jij als startend ondernemer nog niet laten zien. Een beperkt aantal hypotheekverstrekkers gaf wél een hypotheek af op basis van één jaar inkomen, maar rekende daarvoor met 75% van dit inkomen. Je hypotheekbedrag kwam dus lager uit. Bovendien kon je hiervoor slechts uit enkele hypotheekverstrekkers kiezen.

De nieuwe situatie

Met NHG kun je nu al na één jaar bij meerdere hypotheekverstrekkers op basis van 100% van jouw inkomen een hypotheek aanvragen. Je hebt dus meer keus uit verschillende hypotheekverstrekkers én je kunt je volledige inkomen benutten voor je hypotheek. Je hypotheekbedrag moet dan uiteraard wel binnen de NHG-grens van € 247.450,- vallen. Ook heb je een inkomensverklaring nodig.

Rekenvoorbeeld

Met dit rekenvoorbeeld wordt het verschil goed duidelijk. Je bent een ZZP’er met een inkomen van € 50.000,- en je wilt een hypotheek afsluiten met een tienjarige rente van 1,74%. Dan is jouw maximale leenbedrag in de verschillende situaties:

  • oude regels: € 0,-
  • regels bij 75% van je inkomen: € 170.000,-
  • nieuwe regels, met inkomensverklaring: € 240.000,-

De inkomensverklaring die je hiervoor nodig hebt wordt door een onafhankelijke partij opgesteld. Wij kunnen je helpen bij het verkrijgen van zo’n verklaring. En hebben we die eenmaal binnen, dan kunnen we je al binnen 24 uur een rentevoorstel doen. Zo weet je snel waar je aan toe bent.

Blij verrast

Deze week hielp ik zelf voor het eerst een startend ZZP’er met zijn hypotheek met NHG. Hij had helemaal niet verwacht dat hij al een huis kon kopen. Toen hij hoorde dat hij wel degelijk een hypotheek kon afsluiten, mét NHG én erg snel, was hij blij verrast. Ik vond het ontzettend leuk om hem te kunnen helpen.

Ben jij ook startend zelfstandig ondernemer en wil je al op huizenjacht? Laat je dan vooral niet tegenhouden, want je kunt sinds 1 januari een stuk meer!

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor NHG als ZZP’er? Of kunnen we je helpen met het regelen van jouw hypotheek met NHG? Neem contact met ons op.

Blogs

Zo help je jouw kind met de aankoop van een huis

Stel, jouw gezin heeft jarenlang heerlijk in jullie huis gewoond. Inmiddels zijn de kinderen (bijna) het huis uit en je denkt eraan om wat kleiner te gaan wonen. Je zoon.. Lees meer

Het eigenwoningforfait: hier moet je op letten

Hoera, je bent eindelijk een de trotse bezitter van een koopwoning. Een klein nadeel van het eigenaarschap zijn de belastingtechnische zaken en regelingen waar je mee te maken krijgt. Een.. Lees meer

Je hypotheek doorhalen: zo zit het

Sluit je een hypotheek af, dan wordt deze geregistreerd bij het Kadaster. Bij de hypotheekakte wordt een aantekening gemaakt dat jij hypotheekrecht hebt op jouw woning. Heb je de hypotheek.. Lees meer
Naamloos-2