Naamloos-2

Al na 1 jaar hypotheek met NHG voor ZZP’er

Goed nieuws voor ZZP’ers! Sinds kort kun je als startende ZZP’er sneller een verantwoorde en betaalbare hypotheek afsluiten met NHG. Dat kan al na één jaar, in plaats van drie. Wat NHG is en wat jij als huizenkoper aan NHG hebt, vertelde ik vorige week al kort. Deze week zoom ik nader in op de nieuwe situatie voor startende ZZP’ers.

Al na 1 jaar zelfstandigheid een hypotheek met NHG

Ben je pas kort ZZP’er en heb je net je droomhuis gezien? Dan denk je misschien dat je nog een tijdje moet wachten voordat je kunt kopen. Voorheen klopte dat ook. Tot voor kort moest je als ZZP’er tenminste drie jaar actief zijn als zelfstandig ondernemer vóórdat je een hypotheek met NHG kon afsluiten. Sinds kort is dat veranderd. Nu kun je als ZZP’er al na 12 maanden zelfstandigheid een hypotheek met NHG krijgen.

Wat betekent dit voor jou als ZZP’er?

Sneller een hypotheek met NHG, dat is goed nieuws. Waarom? Omdat je als ZZP’er met NHG verantwoord méér kunt lenen en keuze hebt uit méér hypotheekverstrekkers. Ik zal je laten zien wat het verschil is tussen de oude en de nieuwe situatie:

De oude situatie

Voorheen was het op basis van 1 jaar inkomsten uit zelfstandig ondernemerschap erg lastig om een hypotheek te krijgen. De meeste hypotheekverstrekkers keken naar de laatste drie boekjaren en die kon jij als startend ondernemer nog niet laten zien. Een beperkt aantal hypotheekverstrekkers gaf wél een hypotheek af op basis van één jaar inkomen, maar rekende daarvoor met 75% van dit inkomen. Je hypotheekbedrag kwam dus lager uit. Bovendien kon je hiervoor slechts uit enkele hypotheekverstrekkers kiezen.

De nieuwe situatie

Met NHG kun je nu al na één jaar bij meerdere hypotheekverstrekkers op basis van 100% van jouw inkomen een hypotheek aanvragen. Je hebt dus meer keus uit verschillende hypotheekverstrekkers én je kunt je volledige inkomen benutten voor je hypotheek. Je hypotheekbedrag moet dan uiteraard wel binnen de NHG-grens van € 247.450,- vallen. Ook heb je een inkomensverklaring nodig.

Rekenvoorbeeld

Met dit rekenvoorbeeld wordt het verschil goed duidelijk. Je bent een ZZP’er met een inkomen van € 50.000,- en je wilt een hypotheek afsluiten met een tienjarige rente van 1,74%. Dan is jouw maximale leenbedrag in de verschillende situaties:

  • oude regels: € 0,-
  • regels bij 75% van je inkomen: € 170.000,-
  • nieuwe regels, met inkomensverklaring: € 240.000,-

De inkomensverklaring die je hiervoor nodig hebt wordt door een onafhankelijke partij opgesteld. Wij kunnen je helpen bij het verkrijgen van zo’n verklaring. En hebben we die eenmaal binnen, dan kunnen we je al binnen 24 uur een rentevoorstel doen. Zo weet je snel waar je aan toe bent.

Blij verrast

Deze week hielp ik zelf voor het eerst een startend ZZP’er met zijn hypotheek met NHG. Hij had helemaal niet verwacht dat hij al een huis kon kopen. Toen hij hoorde dat hij wel degelijk een hypotheek kon afsluiten, mét NHG én erg snel, was hij blij verrast. Ik vond het ontzettend leuk om hem te kunnen helpen.

Ben jij ook startend zelfstandig ondernemer en wil je al op huizenjacht? Laat je dan vooral niet tegenhouden, want je kunt sinds 1 januari een stuk meer!

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor NHG als ZZP’er? Of kunnen we je helpen met het regelen van jouw hypotheek met NHG? Neem contact met ons op.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?