Naamloos-2

4 tips voor een goed bod op jouw droomhuis

Heb jij een mooi huis op het oog? Op huizenjacht zijn is al spannend, maar wat nu volgt is nog spannender: je gaat een bod uitbrengen! In de huidige markt ben je meestal niet de enige belangstellende. Vorige week vertelde ik al hoe het zit als er meerdere bieders zijn voor één huis, en dat het doen van een goed openingsbod nu extra belangrijk is. Deze week geef ik je mijn 4 tips voor een goed bod.

1. Ken je maximale hypotheekbedrag én de marktwaarde

Zorg dat je vóór het bieden al weet wat je maximale hypotheekbedrag is. Zo weet je wat jij maximaal kunt betalen en voorkom je dat je een bod doet dat jouw budget overschrijdt. Een hypotheekadviseur helpt je bij het berekenen van jouw maximale hypotheek. Om een reëel bod te kunnen doen moet je ook weten wat jouw beoogde huis waard is. Je kunt de WOZ-waarde opvragen bij het Kadaster. Die geeft een eerste indicatie, maar veroudert erg snel. Wil je echt weten wat de marktwaarde van jouw droomhuis is, dan kun je het beste aankoopmakelaar met veel marktkennis inschakelen.

2. Bepaal een uiterste prijs

Bepaal voordat je gaat bieden een uiterste prijs, gebaseerd op wat jij het huis waard vindt en vooral op wat je zelf aan maandlasten wilt betalen. Let op: méér bieden dan de vraagprijs levert je niet gegarandeerd het huis op en je zult dit door de veranderende hypotheeknormen grotendeels zelf moeten betalen. Laat je in het heetst van de onderhandelstrijd niet gek maken om meer te bieden dan je van tevoren hebt bedacht. Het belangrijkste is dat je je, ook achteraf, goed voelt bij het bod dat je neerlegt.

3. Denk na over de bijkomende voorwaarden

Een bod bestaat naast een bedrag ook uit ontbindende voorwaarden, zoals voorbehoud van financiering en bouwkundige keuring. Door deze in het koopcontract op te nemen voorkom je dat je een boete betaalt wanneer blijkt dat je de financiering niet rond krijgt of wanneer je op basis van de bouwkundige keuring af wilt zien van de koop.

Ik zie regelmatig dat mensen zó graag een huis willen dat ze deze ontbindende voorwaarden schrappen om hun bod zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit is niet niks! Als koper loop je hiermee risico op een forse boete. Ik adviseer je dan ook om goed na te denken over hoe je hiermee om wilt gaan. Naast ontbindende voorwaarden zijn er overigens meer bijkomende voorwaarden die invloed kunnen hebben op de beslissing van de verkoper, zoals de opleveringstermijn.

4. Schakel een aankoopmakelaar in

Bieden en onderhandelen doe je niet dagelijks. Het is erg spannend en kan ook emotioneel zijn, want je wilt dat huis zo graag! Een aankoopmakelaar heeft hier veel ervaring mee. Hij deelt zijn vak- en marktkennis met je en denkt met je na over je mogelijkheden, zodat jij een goed onderbouwd bod kunt uitbrengen. Hij voorkomt ook dat je teveel biedt en teleurgesteld wordt als je de financiering niet rondkrijgt.

Bovendien zorgt een aankoopmakelaar ook voor vertrouwen bij de verkoper. Voor hem is het fijn om te weten dat je als bieder goed geïnformeerd bent en dat je een serieus bod doet, dat je gestand kunt doen. In de praktijk zie ik daarom vaak dat bieders met een aankoopmakelaar een streepje voor hebben.

Meer advies over bieden op jouw droomhuis?

Denk jij erover na om een bod te doen op dat ene huis? Twijfel dan niet een neem contact met me op voor een vrijblijvende afspraak. Daarbij kan ook een van onze hypotheekadviseurs aanschuiven. We helpen je graag om jouw droomhuis te bemachtigen.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?