8 juli 2019

Famke Lodewijks

De eindinspectie en de overdracht: hier moet je op letten

Yes, je hebt een woning gekocht of verkocht! Voordat deze officieel wordt overgedragen bij de notaris, vindt er een eindinspectie plaats. Door gezamenlijk een laatste ronde te doen door de woning weet je als koper of verkoper dat er geen onduidelijkheid meer bestaat over de oplevering en de staat van de woning. Maar hoe gaat een eindinspectie eigenlijk in zijn werk? Waar moet je als koper op letten? En waarop als verkoper? In deze blog lees je er alles over zodat je goed bent voorbereid.

Waarom is een eindinspectie belangrijk?

Tussen de aankoop en oplevering van de woning zit meestal enige tijd. In deze tussentijd kunnen er zaken in of aan de woning veranderd zijn. Een eindinspectie is er om vast te stellen of de woning zich in dezelfde staat bevindt als tijdens het sluiten van de koopovereenkomst. Is er in de tussentijd een beschadiging ontstaan? Dan wil je als koper niet dat de verkoper aangeeft dat deze pas na de koop is ontstaan en jij voor de kosten opdraait. Eveneens wil je bij de eindinspectie niet verrast worden door roerende zaken die je niet van de koper hebt overgenomen, of dat deze ontbreken wanneer je deze wél hebt overgenomen.

Een laatste check door het huis voorkomt onenigheid achteraf. In feite ligt de inspectie in het verlengde van de onderzoeksplicht die je als koper hebt.  De verkoper is overigens wettelijk verplicht om mee te werken aan de eindinspectie.

Wat als er tijdens de eindinspectie gebreken aan het licht komen?

Hoewel de meeste eindinspecties probleemloos verlopen, heb ik als makelaar meegemaakt dat de woning niet leeg en schoon was op het moment van de eindinspectie. Of dat er zaken waren aangepast. Is dit het geval, dan moeten hier tijdens de inspectie afspraken over worden gemaakt met de verkoper. Als makelaar kan ik hier uiteraard in bemiddelen.

Komen er ernstige gebreken aan het licht, dan is het mogelijk om bij de notaris een deel van de verkoopsom in depot te plaatsen. De verkoper krijgt dit gereserveerde deel pas op het moment dat het probleem is opgelost.

Een uiterst geval is dat de koop wordt uitgesteld. Gewoonlijk heeft de verkopende partij dan acht dagen de tijd om de problemen op te lossen. Is het probleem hierna nog niet opgelost, dan is de verkoper juridisch gezien in gebreke. Dan kan hem een boete worden opgelegd en in extreme gevallen kan de koop worden ontbonden. Gelukkig komt dit zelden voor en kan de woning vaak snel passeren bij de notaris.

Aandachtspunten tijdens de inspectie

Tijdens de eindinspectie gebruik ik een checklist waarop ik ook eventuele gebreken en de gemaakte afspraken noteer. Alle partijen ontvangen hiervan een digitaal exemplaar. Bij de eindinspectie kijken we naar de volgende zaken:

  • Meterstanden: de standen van de gas-, water- en elektriciteitsmeters worden genoteerd. Deze dien je op te geven bij de leveranciers wanneer je gaat verhuizen.
  • Elektrische apparaten: ik check of keukenapparatuur zoals de oven, of een ingebouwde koelkast goed functioneert, evenals elektrische ventilatoren, lichtknoppen, ingebouwde spots en de verwarming/cv-ketel.
  • Sanitair en water: functioneren alle kranen, het toilet en de douche naar behoren?
  • Sleutels: zijn alle sleutels beschikbaar voor de overdracht?
  • Roerende zaken: zijn alle overeengekomen roerende zaken aanwezig of uit de woning verwijderd?
  • Opstalverzekering: is deze door de verkopende partij beëindigd en door de kopers geregeld?

De overdracht bij de notaris

Na de eindinspectie van de woning is het tijd om naar het notariskantoor te gaan voor de ondertekening van de leveringsakte en hypotheekakte. De leveringsakte is voor de overdracht van de woning op jouw naam. Hierin staan alle afspraken die in de koopovereenkomst zijn opgesteld. Met het tekenen van de hypotheekakte ga je officieel de lening aan bij de bank. Naast jou en eventueel je echtgenoot, of geregistreerd partner, wordt deze ondertekend door de notaris en de geldverstrekker.

Zorg voor een soepele overdracht

Omdat bij het opstellen van de koopovereenkomst heldere afspraken gemaakt worden, verlopen de meeste eindinspecties gelukkig probleemloos. Ik zie vaak dat dit moment door kopers best als spannend wordt ervaren zo vlak voor de overdracht bij de notaris. Met een kritische blik van een aankoopmakelaar tijdens de laatste check, heb je extra zekerheid dat je niets over het hoofd ziet. Zo kun je met een gerust hart de sleutels van je nieuwe huis in ontvangst nemen.

De laatste blogartikelen