Naamloos-2

De eindinspectie en de overdracht: hier moet je op letten

Yes, je hebt een woning gekocht of verkocht! Voordat deze officieel wordt overgedragen bij de notaris, vindt er een eindinspectie plaats. Door gezamenlijk een laatste ronde te doen door de woning weet je als koper of verkoper dat er geen onduidelijkheid meer bestaat over de oplevering en de staat van de woning. Maar hoe gaat een eindinspectie eigenlijk in zijn werk? Waar moet je als koper op letten? En waarop als verkoper? In deze blog lees je er alles over zodat je goed bent voorbereid.

Waarom is een eindinspectie belangrijk?

Tussen de aankoop en oplevering van de woning zit meestal enige tijd. In deze tussentijd kunnen er zaken in of aan de woning veranderd zijn. Een eindinspectie is er om vast te stellen of deze zich in dezelfde staat bevindt als tijdens het sluiten van de koopovereenkomst. Is er in de tussentijd een beschadiging ontstaan? Dan wil je als koper niet dat de verkoper aangeeft dat deze pas na de koop is ontstaan en jij voor de kosten opdraait. Eveneens wil je bij de eindinspectie niet verrast worden door roerende zaken die je niet van de koper hebt overgenomen. Of roerende zaken die meegenomen zijn terwijl je deze wèl hebt overgenomen.

Een laatste check door het huis voorkomt onenigheid achteraf. In feite ligt de inspectie in het verlengde van de onderzoeksplicht die je als koper hebt. In deze blog lees je meer over de onderzoeksplicht). De verkoper is overigens wettelijk verplicht om mee te werken aan de eindinspectie.

Wat als er tijdens eindinspectie gebreken aan het licht komen?

Hoewel de meeste eindinspecties probleemloos verlopen, heb ik als makelaar meegemaakt dat de woning niet leeg en schoon was op het moment van de eindinspectie. Of dat er zaken waren aangepast. Is dit het geval, dan moeten hier tijdens de inspectie afspraken over worden gemaakt met de verkoper. Als makelaar kan ik hier uiteraard in bemiddelen.

Komen er ernstige gebreken aan het licht, dan is het mogelijk om bij de notaris een deel van de verkoopsom in depot te plaatsen. De verkoper krijgt dit gereserveerde deel pas op het moment dat het probleem is opgelost.
Een uiterst geval is dat de koop wordt uitgesteld. Gewoonlijk heeft de verkopende partij dan acht dagen de tijd om de problemen op te lossen. Is het probleem hierna nog niet opgelost, dan is de verkoper juridisch gezien in gebreke. Dan kan hem een boete worden opgelegd en in extreme gevallen kan de koop worden ontbonden. Gelukkig komt dit zelden voor en kan de woning vaak snel passeren bij de notaris.

Aandachtspunten tijdens de inspectie

Tijdens de eindinspectie gebruik ik een checklist waarop ik ook eventuele gebreken en de gemaakte afspraken noteer. Alle partijen ontvangen hiervan een digitaal exemplaar. Bij de eindinspectie kijken we naar de volgende zaken:

  • Meterstanden: de standen van de gas-, water- en elektriciteitsmeters worden genoteerd. Deze dien je op te geven bij de leveranciers wanneer je gaat verhuizen.
  • Elektrische apparaten: ik check of keukenapparatuur zoals de oven, een ingebouwde koelkast goed functioneren, evenals elektrische ventilatoren, lichtknoppen, ingebouwde spots en de verwarming/cv-ketel.
  • Sanitair en water: functioneren alle kranen, het toilet en de douche naar behoren?
  • Sleutels: zijn alle sleutels beschikbaar om overgedragen?
  • Roerende zaken: zijn alle overeengekomen roerende zaken aanwezig of uit de woning verwijderd?
  • De opstalverzekering: is deze door de verkopende partij beëindigd en door de kopers geregeld?

De overdracht bij de notaris

Na de eindinspectie van de woning is het tijd om naar het notariskantoor te gaan voor de ondertekening van de leveringsakte en hypotheekakte. De leveringsakte is voor de overdracht van de woning op jouw naam. Hierin staan alle afspraken die in de koopovereenkomst zijn opgesteld. Met het tekenen van de hypotheekakte ga je officieel de lening aan bij de bank. Naast jou en eventueel je echtgenoot, of geregistreerd partner, wordt deze ondertekend door de notaris en de geldverstrekker.

Zorg voor een zorgeloze overdracht

Omdat bij het opstellen van de koopovereenkomst heldere afspraken gemaakt worden, verlopen de meeste eindinspecties gelukkig probleemloos. Ik zie vaak dat dit moment door kopers best als spannend wordt ervaren zo vlak voor de overdracht bij de notaris. Met een kritische blik van een aankoopmakelaar tijdens de laatste check, heb je extra zekerheid dat je niets over het hoofd ziet. Zo kun je met een gerust hart de sleutels van je nieuwe huis in ontvangst nemen.

Hulp nodig? Bert helpt!

Heb jij de wens om een huis te kopen en ben je geïnteresseerd in een aankoopmakelaar? Onze makelaars adviseren je graag met een persoonlijke aanpak voor jouw situatie. Jarenlang helpen wij kopers al snel tot de woning van hun dromen. Wij pakken door en laten niet los tot we jou hebben geholpen. En hoe we dat doen, is met:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Benieuwd hoe Bert van Vulpen jou kan helpen? Neem dan snel contact op. Wij helpen jou graag bij de aankoop van een nieuwe woning in en rondom Amsterdam, Amstelveen en Zaandam. Bert staat voor je klaar! Ook wanneer je advies nodig hebt over verzekeringen en hypotheken.

Contactformulier

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2