Naamloos-2

De onderzoeksplicht, waar moet je op letten?

Wanneer je een huis gaat kopen heb je een onderzoeksplicht. Daarbij moet je je goed op de hoogte stellen van de bouwkundige staat van de woning en de juridische zaken die op jouw woning van toepassing zijn. Maar wat word je volgens de wet geacht zelf te weten over het huis dat je gaat kopen? Waar is de verkopende partij verantwoordelijk voor? En welke juridische aspecten moet je niet over het hoofd zien? Hier leg ik uit waar je rekening mee moet houden rond deze verplichting als koper.

Check de bouwkundige status

Tijdens de bezichtiging dien je goed naar de staat van het onderhoud te kijken. Loop met een kritische blik door de woning en informeer bij de verkoper (of aanwezige verkoopmakelaar) wanneer het laatste onderhoud heeft plaatsgevonden en wie dit heeft uitgevoerd. Belangrijke vragen die je kunt stellen zijn:

 • Zijn er in het verleden lekkages geweest?
 • Wat is de staat van het schilderwerk? (kijk vooral ook kritisch naar de buitenkant van de woning).
 • Is er sprake van houtrot in kozijnen en/of deuren?
 • Zijn er zichtbare scheuren of vochtplekken in muren, het plafond of de vloer?
 • Is de woning goed geïsoleerd?
 • Sluiten ramen en deuren wel goed?
 • Wat is de staat van de cv-ketel (de leeftijd, het verrichte onderhoud en is deze eigendom of wordt deze geleased)?

Het is goed om te weten dat jij als koper een onderzoeksplicht hebt, maar de verkoper een meldingsplicht heeft. De verkoper moet je van relevante informatie voorzien over de bouwkundige staat van de woning. Weet hij van een gebrek, dan moet hij dit melden en mag hij dit niet verzwijgen.

Hoe zit het met eventuele verborgen gebreken?

Er zijn ook zaken die zich aan het zicht onttrekken en moeilijker te controleren zijn (ook door de huidige bewoner). Denk bijvoorbeeld aan de kruipruimte of de fundering. Informatie over de fundering kan bij de gemeente worden opgevraagd. Een bouwkundig rapport kan uitsluitsel geven over mogelijke gebreken. Hierin staan ook de eventuele kosten voor herstel of vervanging vermeld. Wees je ervan bewust dat je de negatieve uitkomsten van een bouwkundige keuring ook kunt opnemen als ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst.

Echter komt het dikwijls voor dat er gebreken bestaan waar de huidige eigenaar geen weet van heeft of allang is vergeten (bijvoorbeeld een lekkage jaren geleden). Hierbij komt de onderzoeksplicht van jou als koper om de hoek kijken. Je dient te onderzoeken wat je graag wil weten van het huis.

Wordt het gebrek pas ontdekt nadat je de woning gekocht hebt, bijvoorbeeld tijdens de verhuizing of een verbouwing en wil je de kosten verhalen op de vorige eigenaar? In dat geval wordt er in de beoordeling gekeken naar wanneer het gebrek is ontstaan (ten tijde van de vorige bewoner) en of de eigenaar van het gebrek wist en het had moeten melden.

Let op de juridische aspecten van de woning

Naast de bouwkundige aspecten van de woning dien je ook de wettelijk verplichtingen ten aanzien van de woning en het perceel na te gaan. Deze staan vermeld in de notariële akte. Enkele veel voorkomende vragen en verplichtingen hierbij zijn:

 • Moet je je buurman toegang verlenen tot een deel van de grond? (het zogenaamde recht van overpad om bij de openbare weg te komen).
 • Lopen er kabels of leidingen onder de woning door die je moet toestaan (deze vallen onder de zogenaamde kwalitatieve verplichtingen in de notariële akte).
 • Krijg je te maken met bepaalde verplichtingen, zoals het onderhoud van de tuin of het behouden van een parkeerplaats?
 • Wat staat er in het bestemmingsplan van de gemeente? Hieruit worden je bouw- en gebruiksmogelijkheden van jouw perceel duidelijk.
 • Staat je woning misschien op verontreinigde grond? Dit kun je op de website Bodemloket.nl bekijken.

Zoals je leest is het belangrijk om je onderzoeksplicht als koper serieus te nemen. Zorg er dan ook voor dat je zowel de bouwkundige en juridische staat helder hebt, voordat je besluit de woning te kopen. Bereid je daarom goed voor wanneer je een woning gaat bezichtigen. Een aankoopmakelaar weet als geen ander waar je scherp op moet zijn en kan je hierbij uiteraard vakkundig begeleiden, zodat jij een wel afgewogen keuze kunt maken bij de aankoop. Heb je vragen? Onze aankoopmakelaars helpen je graag bij een zorgeloze aankoop van je volgende woning.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?