Naamloos-2

De ouderdomsclausule: wat is dat?

Wanneer een woning wordt verkocht, kan het voorkomen dat er een clausule is opgenomen in de koopovereenkomst. Deze clausule wordt ook wel een ouderdomsclausule genoemd. Deze is bedoeld om de verkoper te beschermen bij het verkopen van een woning dat al wat ouder is. Oude woningen zijn immers anders gebouwd dan de nieuwbouw woningen van tegenwoordig, waardoor dat ook te merken kan zijn aan de kwaliteit.

In een ouderdomsclausule wordt daarom meegenomen dat de koper op de hoogte is van het ouderdom van het huis en dat deze ouderdom kan leiden tot enige (verborgen) gebreken. Dat betekent dus dat de koper in dat geval verantwoordelijk is voor onderhoudskosten die aan bod zouden kunnen komen. Belangrijk om te vermelden, is wel dat de clausule niet vanzelfsprekend wordt verwerkt in iedere koopovereenkomst. Deze wordt vaak toegevoegd aan de hand van de onderhandeling tussen koper en verkoper.

Beschermen van de verkoper

De ouderdomsclausule beschermt de verkoper indien er na de verkoop van de woning sprake blijkt te zijn van gebreken wegens de leeftijd van de woning. Bij dit soort beschuldigingen wordt de verkoper in dat geval niet als ‘aansprakelijk’ gezien door het hanteren van de ouderdomsclausule. Let op: dit geldt alleen voor gebreken waarvan de verkoper tijdens het verkoopproces niet op de hoogte was. Kies je er als eigenaar van een oude woning echter voor om de ouderdomsclausule niet mee te nemen in de koopovereenkomst? Dan dient er een oplevering van een woning in een juiste, bewoonbare staat.

Hoe zit dit met de koper?

Koop jij een wat ouder huis en wordt de ouderdomsclausule door de verkoper daardoor meegenomen in de overeenkomst? Wees je dan bewust van de mogelijke risico’s. Je koopt immers een woning met een ouder bouwjaar, waardoor je weet dat je een groter risico loopt op gebreken dan bij een nieuwbouwwoning. Ook is het goed te beseffen dat jij volgens de ouderdomsclausule aansprakelijk wordt gesteld indien er sprake is van gebreken aan de woning.

Bieden op een oudere woning

Heb jij een woning op het oog waar je op wilt bieden, maar is het bouwjaar al een lange tijd terug? Controleer dan of de ouderdomsclausule wordt meegenomen in de overeenkomst. Zo weet je waar je aan toe bent. Wil je nog zekerder zijn van de bouwkundige staat van je woning? Dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Hiervoor is het raadzaam een makelaar in te schakelen die je bij elke stap binnen dit proces ondersteunt. Bert adviseert je graag, zodat je zorgeloos jouw aankoopproces van je woning instapt!

Alle expertises onder één dak

Besluit jij het kopen van jouw huis een makelaar in te schakelen? Dan ben je bij Bert van Vulpen gegarandeerd in goede handen! Wij ontzorgen je gedurende het hele aankoopproces. Niet alleen kun je bij ons terecht voor het kopen van een huis. Ook helpen wij je met je huis verkopen en denken wij mee over benodigde verzekeringen en hypotheken. Wij bieden alle expertises onder één dak met:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

 

Kies voor Bert van Vulpen en word begeleid met een persoonlijke aanpak voor het vinden van jouw woning.

Blogs

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Dag

De landelijke NVM Open Huizen Dag staat wederom op het programma. Op zaterdag 6 april aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is een.. Lees meer

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer
Naamloos-2