Naamloos-2

Droomappartement gevonden? Kijk goed naar de VvE!

Hoewel je tijdens een bezichtiging waarschijnlijk niet echt met een VvE bezig bent, loont het zeker om alvast de VvE te onderzoeken. Een goed georganiseerde VvE kan je hoofdpijn besparen, een minder goede kan je een flinke bezorgen! We zetten hier in vier tips uiteen waar je op moet letten.

Wat is een VvE precies?

Als je normaal gesproken woningen koopt, betaal je grotendeels voor de grond. Als je een appartement koopt, is dat niet mogelijk en koop je in plaats daarvan een appartementsrecht. Het geeft je eigendomsrecht op een deel van het appartementencomplex en dat deel wordt jouw appartement. Je wordt dan automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze bestaat uit alle deeleigenaren van het appartementencomplex en een bestuur. Waar moet je rekening mee houden als je op appartementenjacht gaat?

1. Hoe is de VvE georganiseerd?

Een goed georganiseerde VvE zou minimaal 1 keer per jaar een Algemene Ledenvergadering (ALV) moeten organiseren voor haar leden. Tijdens de vergadering worden de financiën en gepland onderhoud besproken. Belangrijke beslissingen worden er gezamenlijk genomen en de meeste stemmen gelden. Ook is er is sprake van een bestuur. Dit bestuur bestaat uit minimaal 1 persoon en heeft de volgende taken:

  • Het beheren van financiële middelen;
  • Jaarlijkse begrotingen opstellen;
  • Jaarverslagen verzorgen;
  • Hoogte van ledenbijdragen bepalen;
  • Afsluiten van verzekeringen;
  • Een register bijhouden met actieve leden;
  • Meerjarenonderhoudsplan opstellen.

Het schept vertrouwen als een VvE haar taak serieus neemt. Achterhaal dus vooraf of de VvE deze taken goed verdeelt en toezicht houdt op het uitvoeren ervan.

2. Is het een actieve of slapende VvE?

Een slapende VvE kan erg vervelende gevolgen hebben. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat er weinig geld in de spaarpot zit voor noodzakelijk onderhoud. Hierdoor daalt de woning van het appartementencomplex vanwege achterstallig onderhoud. Verder kan het zijn dat er onenigheid is onder de eigenaren. Dat kan een behoorlijke smet zijn op je woongenot. Zoek dus op voorhand goed uit wat de status is van de VvE.

3. Hoe ziet het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) eruit?

Het is goed om vooraf in beeld te hebben wat er de komende jaren aan onderhoud gepland staan. Dit komt tot stand in een meerjarenonderhoudsplan, oftewel MJOP. Het plan waakt ervoor dat het pand in waarde gelijk blijft over een bepaald aantal jaar. Het MJOP bestaat vaak uit onderhoud aan gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex zoals:

  • Het dak
  • De gevel
  • Het trappenhuis
  • De kozijnen enz.

Bert van Vulpen Makelaars + Hypotheken heeft van alle aangeboden appartementen het MJOP voor jou inzichtelijk. Zo weet je vooraf al wat je te wachten staat!

4. Is er een huishoudelijk reglement opgesteld?

Het hebben van een huishoudelijk reglement is voor een VvE niet verplicht. Het is om conflicten te voorkomen echter wel aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan algemene regels om geluidsoverlast in te perken of het toestaan van huisdieren. Je weet dan vooraf waar je op kan rekenen en waar jij je ook als toekomstige bewoner aan moet houden. In het huishoudelijk reglement is ook vaak opgenomen welke delen van het complex privé en publiekelijk toegankelijk zijn.

Een mooi appartement op het oog en benieuwd hoe de VvE geregeld is? Bert van Vulpen Makelaars + Hypotheken zorgt dat jij vooraf alles in kaart hebt om een goede beslissing te maken! Neem contact op met Anouk Stoltenkamp via 075 – 647 20 50!

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?