Naamloos-2

Een waardebepaling of een taxatierapport? Dit zijn de verschillen

Wanneer je je huis gaat verkopen wil je natuurlijk weten wat deze waard is. In de makelaardij en hypotheekwereld zijn een (gratis) waardebepaling en een (betaalde) taxatie hier de twee belangrijkste middelen voor. Deze verschillen met name in rechtsgeldigheid van elkaar. In welke situatie heb je nu een waardebepaling nodig, en wanneer een taxatierapport? In deze blog leg ik de voornaamste verschillen en toepassingen uit.

Wat is een waardebepaling?

Een waardebepaling, ook wel waarde-indicatie genoemd, is een door een makelaar uitgevoerde berekening van de actuele verkoopwaarde van je woning. Deze inschatting is gebaseerd op zaken als de locatie, de staat van de woning, woonoppervlakte en prijsontwikkelingen in de straat en wijk.

Om een gedegen waardebepaling te kunnen doen, komt de makelaar graag zelf bij je langs om een kijkje te nemen in je woning. Echter kun je online ook berekeningen maken van de marktwaarde, maar deze zijn veelal alleen op de verkoopprijzen in jouw buurt gebaseerd. Om een realistische inschatting te maken, die is toegespitst op jouw specifieke situatie, komt echter de expertise en ervaring van de verkoopmakelaar om de hoek kijken.

Wat kun je met een waardebepaling?

Met een waardebepaling heb je een inschatting van de verkoopwaarde, vraagprijs en de overwaarde (het budget voor je nieuwe huis). Ik en mijn collega-verkoopmakelaars maken een waardebepaling altijd gratis en geheel vrijblijvend. Een waardebepaling is namelijk vooral bedoeld om je te oriënteren binnen jouw huidige situatie. Met de informatie kun je een betere beslissing maken om je huis te koop te zetten, of dat je misschien nog even wilt wachten en rondkijken. Aan een waardebepaling kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport is een berekening door een gecertificeerde makelaar/taxateur waarin de waarde van je woning is vastgelegd. Je hebt een taxatie van de woning nodig om een hypotheek of verzekering af te kunnen sluiten. Zo gebruikt de bank je woning als onderpand voor de hypotheek, waarvoor een uitgebreid, rechtsgeldig rapport nodig is.

Evenals bij een waardebepaling staan in een taxatierapport zaken als het soort woning en de ligging vermeld. In een taxatierapport wordt echter dieper ingegaan op waarde van de woning onder bepaalde omstandigheden, zoals:

  • De executiewaarde: de geschatte waarde die de woning opbrengt bij gedwongen verkoop.
  • De herbouwwaarde: het geldbedrag (de verzekerde waarde) dat nodig is om de woning opnieuw te bouwen op dezelfde locatie.
  • De vrije verkoopwaarde (onderhandse verkoopwaarde): de verkoopwaarde van de woning onder normale omstandigheden (deze wordt niet verhuurd).
  • De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken): de door de gemeente berekende waarde van jouw woning om de hoogte van de OZB-heffing (Onroerende Zaak Belasting) te bepalen.

Wat kun je met een taxatierapport?

In tegenstelling tot een waardebepaling, is de taxatie van je woning niet gratis. De aanvrager van de taxatie betaalt de kosten. Deze zijn overigens aftrekbaar van de inkomstenbelasting in geval van (her)financiering van je eigen woning (met uitzondering van een tweede woning).

Het opstellen van een taxatierapport is een uitvoerig en zeer specialistisch proces. De omvang van de taxatie verschilt echter per situatie. Daarnaast bestaat er ook een onderscheid in validatie van het rapport. Validatie houdt in dat het rapport wordt goedgekeurd door een van de vier instituten die aangesloten zijn bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Dit zijn iValidatie, NWWI, Taxateurs Unie en Taxatie Validatie Instituut (TVI).

In de regel is het namelijk zo dat je een gevalideerd taxatierapport nodig hebt bij de aanvraag van een (nieuwe) hypotheek. Dit is ook het geval bij echtscheiding waarbij de hypotheek wordt omgezet. Wil je daarentegen de taxatiewaarde weten voor een erfenis of om bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking, dan is deze validatie geen vereiste.

Conclusie

Zoals je leest komt er bij zowel een waardebepaling als een taxatie veel kennis en kunde kijken. Wanneer je overweegt je woning te verkopen, raad ik aan een gratis waardebepaling aan te vragen. Pas verder in het verkoop- en aankoopproces, wanneer er zaken rond de hypotheek geregeld moeten worden, zal een taxatierapport nodig zijn. Uit welke onderdelen deze zal bestaan, hangt af van jouw situatie. Laat je daarom goed informeren door een professionele makelaar of taxateur die jouw belangen voor ogen heeft.

Blogs

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar? Tijdens de verkoop van je woning zal er ongetwijfeld wel eens de vraag zijn opgekomen; moet ik niet eerst verbouwen voor dat ik ga.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer

Isoleren of verhuizen: wat is slim om te doen?

Bij wie is de twijfel nog niet toegeslagen? Met de stijgende gasprijzen en de krappe huizenmarkt is het een belangrijk onderwerp geworden: verhuizen of isoleren? Dit artikel vergelijkt de twee.. Lees meer
Naamloos-2
waardecheck?