Naamloos-2

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

Wil jij een huis gaan kopen? Dan doe je er verstandig aan wat geld opzij te zetten. Voor dingen als een vers likje verf op de muren en een nieuw bankstel, maar ook voor de aankoop van het huis zelf. De bijkomende kosten voor het kopen van een huis moet je namelijk tegenwoordig gedeeltelijk zelf betalen. Met welke kosten krijg je te maken, en hoeveel eigen geld heb je daarvoor nodig? Ik laat het je zien in een rekenvoorbeeld.

101% van de woningwaarde lenen

Sparen voor de aankoop van je huis wordt steeds belangrijker. Doordat de overheid de Loan To Value (LTV) heeft aangescherpt, heb je tegenwoordig méér eigen geld nodig om een huis te kopen dan vroeger. De LTV is de verhouding tussen je hypotheek en de waarde van het huis dat je koopt. Deze verhouding was vroeger 106%, wat betekende dat je hypotheek 6% hoger mocht zijn dan de woningwaarde. Maar sinds 2013 is de LTV ieder jaar met 1% verlaagd. Nu, in 2017, mag je nog 101% van de woningwaarde lenen. En dat is niet genoeg om alle bijkomende kosten die de aankoop van een huis met zich meebrengen te betalen.

Rekenvoorbeeld

Met welke kosten je precies te maken krijgt als je een huis gaat kopen, en hoeveel eigen geld je dus nodig hebt, laat ik je zien met het volgende rekenvoorbeeld. Stel, je wilt in 2017 een huis kopen met een marktwaarde van € 245.000. Dan zijn de volgende kosten verbonden aan de koop:

 1. Overdrachtsbelasting: € 4.900.
  De overdrachtsbelasting was vroeger 6% en is nu 2% van de verkoopprijs.
 2. Leveringsakte: circa € 650.
  De leveringsakte wordt ook wel het eigendomsbewijs genoemd. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de notaris waar je naartoe gaat.
 3. Aankoopmakelaar: circa € 2.000 – 3.000 (optioneel).
  Deze kosten betaal je natuurlijk alleen wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt om jou te helpen bij het vinden en kopen van je huis. Ze verschillen per makelaar en per servicepakket dat je koopt.Hiernaast zijn er nog kosten verbonden aan het afsluiten van je hypotheek. Het gaat om de volgende financieringskosten:
 4. Hypotheekakte: circa € 650.
  Deze akte geeft jouw hypotheekverstrekker het recht om, wanneer jij je hypotheek niet betaalt, jouw woning zonder tussenkomst van de rechter te verkopen. Het is een verplicht document bij het afsluiten van je hypotheek. Hypotheekakte en leveringsakte vormen samen je notariskosten.
 5. Taxatie: circa € 400.
  Ook een taxatie, met NWWI-taxatierapport, is verplicht voor het verkrijgen van een hypotheek. Het bedrag verschilt per taxateur.
 6. Hypotheekadvies: circa € 2.000 – 3.000.
  De kosten voor het hypotheekadvies zijn afhankelijk van de situatie. Als gezin betaal je bijvoorbeeld een ander bedrag dan als alleenstaande.
 7. NHG: €2.474 (optioneel).

Wil je jouw hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan betaal je daarvoor standaard 1% van het hypotheekbedrag. De maximale koopsom voor het afsluiten van NHG is € 245.000. Uitgaande van een hypotheek van 101% van € 245.000 zijn de kosten voor NHG in dit rekenvoorbeeld € 2.474.

Dit komt neer op het volgende kostenplaatje (in beide gevallen ben ik ervan uitgegaan dat je jouw huis aankoopt met een aankoopmakelaar).

Met NHG

Zonder NHG

Koopsom huis

245.000

245.000

Bijkomende kosten

11.574

+

9.100

+

Totale kosten

256.574

254.100

Hypotheek

247.450

247.450

Eigen geld

9.124

6.650

 

Spaargeld, schenking of overwaarde

Zoals ik je heb laten zien, is het bedrag aan eigen geld dat je mee moet nemen als je een huis koopt substantieel. Zorg dus dat je voldoende spaargeld hebt wanneer je een huis gaat kopen! Heb je geen spaargeld? Dan zijn er ook nog een paar opties. Ben je tussen de 18 en 40 jaar, dan zouden jouw ouders (of anderen) je kunnen helpen met een schenking.
Wanneer je nu ook huiseigenaar bent en je hebt overwaarde op jouw huis, dan kun je deze overwaarde gebruiken om de bijkomende kosten te financieren. Dit kan via een overbruggingskrediet. Goed om te weten is dat je huis daarvoor nog niet verkocht hoeft te zijn! In dat geval is wel een taxatie nodig.

Kosten deels aftrekbaar

Je hebt nu een beeld van de kosten die komen kijken bij het kopen van een huis en hoeveel eigen geld je nodig hebt om deze kosten te betalen. Onthoud wel dat je de financieringskosten mag aftrekken van de inkomstenbelasting. Zo krijg je uiteindelijk een deel van het geld dat je investeert bij het kopen van je huis weer terug.

Ik hoop dat ik je heb geholpen met dit rekenvoorbeeld. Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het kopen van een huis, neem dan eens contact op. Mijn collega’s helpen je graag bij jouw zoektocht en aankoop!

Ik hoop dat ik je heb geholpen met dit rekenvoorbeeld. Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het kopen van een huis, neem dan eens contact op. Mijn collega’s helpen je graag bij jouw zoektocht en aankoop!

 

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?