Naamloos-2

Hypotheek overstappen: nu een goed moment?

Een lange tijd was de hypotheekrente historisch laag. Hoewel de rente langzaam weer aan het stijgen is, zijn de rentes nog steeds vrij laag. Dit is daarom wellicht nog steeds hét moment om over te stappen van hypotheek. Ben jij daarom van plan deze overstap te maken? Bekijk dan de mogelijkheden bij je eigen bank. Ook kun je van hypotheek overstappen naar een andere bank. Wil je weten of overstappen van hypotheek voordelig is voor jou? Wij geven je alle informatie over het overstappen van hypotheek, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken.

Overstappen van hypotheek

Overstappen van hypotheek is in andere woorden een hypotheek oversluiten. Wanneer je van hypotheek overstapt, houdt dit in dat de huidige hypotheek wordt afgelost. Dit om vervolgens een nieuwe hypotheek af te sluiten over de restschuld met de nieuwe hypotheekrente. Het overstappen van hypotheek gebeurt vaak door de wens van bijvoorbeeld een lagere rente of omdat een andere hypotheek meer flexibele voorwaarden biedt. Van hypotheek overstappen kan bij je huidige bank of bij een andere hypotheekverstrekker. Hierbij is overstappen bij je eigen bank vaak goedkoper. Betaal je op dit moment echter al veel voor de hypotheek? Dan kan een andere bank wellicht een lagere hypotheekrente bieden en is dat een stuk voordeliger. Of overstappen van hypotheek überhaupt zal besparen in kosten is afhankelijk van de hypotheekvorm, de resterende kosten en de looptijd van de huidige hypotheek.

Waarom overstappen van hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt altijd een rentevaste periode vastgezet. De rente kan dan voor een periode van 10, 15, 20 en zelfs 30 jaar worden vastgezet. Een rentevaste periode biedt zekerheid in de rente die je in deze periode dient te betalen. Wegens de lage rente kan men er echter voor kiezen om over te stappen van hypotheek. Met de huidige lage stand, is de kans namelijk groot dat je hier maandelijks veel geld op kunt besparen. Kocht jij bijvoorbeeld 10 jaar geleden een huis? Dan kan jouw hypotheekrente wel 4 keer zo hoog liggen als nu. Hoewel er een boete boven je hoofd hangt bij het vroegtijdig overstappen, verdien je dit geld vaak al snel terug door de nieuwe lage hypotheekrente voor lange tijd, 20 jaar bijvoorbeeld, vast te zetten. Het enige risico? Stel de rente daalt nog meer, dan daalt jouw rente niet mee. Met de huidige lage stand zal dat verschil naar verwachting echter niet groot zijn.

Een ander voordeel van overstappen van hypotheek is voor bijvoorbeeld betere voorwaarden of meer ruimte om af te lossen. Ook wordt er een nieuwe hypotheek afgesloten wanneer er de wens is om een woning te verbouwen of verduurzamen.

Hypotheek overstappen naar andere bank

Betaal je momenteel veel aan je huidige hypotheekverstrekker? Dan is van hypotheek overstappen naar een andere bank een alternatieve optie. Mede doordat dit voordeliger kan uitpakken. Ook wanneer het in dat geval gaat om het overzetten van de hypotheekvorm.

Kosten hypotheek overstappen

Besluit je om van hypotheek over te stappen naar een andere bank? Dan is het verstandig rekening te houden met de kosten voor een nieuwe hypotheek afsluiten. Denk bij oversluitkosten aan bijvoorbeeld de taxatie- en advieskosten. Ook komen hier de notaris- en bemiddelingskosten bij kijken.

Indien de renteperiode bij je huidige verstrekker nog niet ten einde is, kun je tevens een boete ontvangen voor het vervroegd aflossen van de hypotheekkosten. De hoogte van de boete hangt onder andere af van je huidige rente, de resterende looptijd en de rente op het moment dat je wil oversluiten. Er zijn twee opties voor het betalen van de boeterente; je betaalt de boete direct of laat het meefinancieren met je nieuwe hypotheek. Welke optie voor jou het beste is, kun je altijd bespreken met een hypotheekadviseur.

Het voordeel is dat alle kosten voor het overstappen van hypotheek fiscaal aftrekbaar zijn.

Hulp nodig bij overstappen van hypotheek?

Wil jij kijken naar jouw mogelijkheden nu de rente nog laag is? Of meer informatie over hoe het overstappen van hypotheek werkt? Overstappen van hypotheek is natuurlijk niet niks. Onze hypotheekadviseurs en makelaars denken daarom graag met je mee wat voor jouw persoonlijke situatie de meest voordelige optie is. Goed en betrouwbaar advies is hierbij immers van groot belang. Zo weet je zeker dat jij de juiste keuze maakt als het gaat om jouw hypotheek.

Hoeveel Hypotheek kan ik krijgen?

Blogs

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Dag

De landelijke NVM Open Huizen Dag staat wederom op het programma. Op zaterdag 6 april aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is een.. Lees meer

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer
Naamloos-2
bespaarcheck