Naamloos-2

Isoleren of verhuizen: wat is slim om te doen?

Bij wie is de twijfel nog niet toegeslagen? Met de stijgende gasprijzen en de krappe huizenmarkt is het een belangrijk onderwerp geworden: verhuizen of isoleren? Dit artikel vergelijkt de twee opties met elkaar, zodat jij makkelijker tot een keuze komt of je beter isolatiemateriaal of verhuisdozen kunt inslaan.

Waarom kiezen voor isoleren?

Je bent verliefd op je woning uit 1920 en je wilt eigenlijk niet weg. Maar de gasrekening rijst de pan uit en het einde is nog niet in zicht. Je denkt aan het kopen van een nieuw huis, maar je kunt het niet over je hart verkrijgen om je huidige huis te verlaten. Overweeg dan een warmtepomp en andere mogelijkheden om te verduurzamen. Omdat het woningaanbod niet groot is op dit moment, is het lastig om je nieuwe droomwoning te vinden. Dan kun je beter je huidige woning een upgrade geven. Wanneer je je huis isoleert, komen er een aantal voordelen bij kijken:

  • Je geeft meer waarde aan je woning
  • Je helpt mee aan een beter milieu
  • Je maandlasten gaan omlaag
  • Een comfortabelere woning
  • Recht op subsidie vanuit je gemeente

Wanneer is verhuizen een goede optie?

Je zit niet te wachten op alles wat verbouwen met zich meebrengt of je wilde toch al wat groter of juist kleiner gaan wonen. Dan is het verkopen van je huis een goede optie. Wanneer je kiest voor een verhuizing, is het slim om te kijken naar een beter geïsoleerd huis dan waar je nu in woont. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwbouwwoning.  Zo voorkom je dat je straks alsnog in een verbouwing zit om je huis te isoleren. Een verhuizing is een hoop werk, maar wanneer je dit goed plant zul je er minder last van ervaren dan bij het isoleren van je huidige woning.

 

Wat is nu slim om te doen?

Eigenlijk is er geen verkeerde keuze als het gaat om isoleren of verhuizen. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Bedenk goed welke optie jouw voorkeur heeft en laat je goed informeren door bijvoorbeeld een makelaar.

Wat zijn de kosten?

Wanneer je gaat isoleren of verhuizen, is het verstandig om goed door te rekenen wat het allemaal gaat kosten. De optie isoleren, is niet goedkoop maar zorg ervoor dat je veel bespaart op de lange termijn. Het isoleren zelf kosten tussen de 10 en 15 duizend euro, afhankelijk van in wat voor huis je woont. Het kan zo zijn dat het verkopen van je huidige huis en het kopen van je nieuwe huis duurder of goedkoper uitpakt. Dit komt door de hypotheekrente die steeds verandert. Als dit percentage niet gunstig is, kun je met het kopen van een nieuw huis een stuk duurder uitkomen. Het is slim om bij deze keuze hulp in te schakelen van een expert. De makelaars bij Bert van Vulpen kunnen ondersteunen maken bij het maken van de berekeningen. Op basis hiervan kunnen zij een goed advies geven over wat de beste optie is.

Je kunt er ook voor kiezen om je woning te isoleren, maar dan vervolgens alsnog te verhuizen. Hiermee zorg je voor meer waarde aan je huis waardoor je je woning voor meer geld kunt verkopen. Bereken wel goed of je hiermee de kosten van de verbouwing eruit haalt, anders betaal je straks meer dan nodig is.

Hulp nodig? Bert helpt!

Twijfel jij om te gaan verduurzamen of te verhuizen? De makelaars van Bert van Vulpen adviseren je graag en kijken naar de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie. Door de expertise van onze makelaars, kunnen we je adviseren of een verbouwing of verhuizing de beste optie is. Hoe we dit doen? Met:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

 

Bert staat voor je klaar! Ook wanneer je advies nodig hebt over verzekeringen en hypotheken.

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Meeverhuizen van de hypotheek

Als je de keuze maakt om te verhuizen heeft dat gevolgen voor je lopende hypotheek. De hoge hypotheekrente hoeft echter niet van invloed te zijn op het kopen van jouw.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer
Naamloos-2