Naamloos-2

Makelaarskosten bij verkoop van een huis

Wil je je huis verkopen? Dan is het goed om te weten wat voor kosten hier allemaal bij komen kijken. Zeker wanneer je een professionele verkoopmakelaar inschakelt, kan het zijn dat de kosten oplopen. Toch zijn de voordelen van een verkoopmakelaar het waard; hij of zij kent de markt het beste en weet waar kopers naar op zoek zijn. Maar wat ben je precies kwijt aan makelaarskosten als het inderdaad tot een verkoop komt? Je leest het in dit artikel.

Opstartkosten bij verkoop woning

Wanneer je start met het verkopen van je huis, zijn dit de eerste kosten waar je mee te maken krijgt; de opstartkosten. Deze opstartkosten betaal je voor de grote inspanning die de makelaar doet aan het begin van de samenwerking. Hij of zij geeft jou waardevolle tips om het huis aantrekkelijk te maken voor kopers en doet er vervolgens alles aan om het binnen zijn netwerk te promoten.

Maar daar blijft het niet bij helaas. Want naast de opstartkosten, krijg je als verkoper ook te maken met andere makelaarskosten. De verkoopmakelaar vraagt namelijk een beloning wanneer de bemiddeling tot een succesvolle verkoop leidt. Deze beloning wordt vaak op verschillende manieren berekend. Hieronder bespreken we de meest voorkomende.

Wat zijn de makelaarskosten bij verkoop van mijn huis?

Er zijn makelaars die hun tarieven duidelijk communiceren. Hierbij rekenen ze een vast tarief voor hun dienstverlening. Niets mis mee, omdat jij als verkoper hierdoor vooraf weet waar je aan toe bent. Deze kosten kunnen echter hoog uitvallen, wanneer de verkoop van je huis anders loopt dan gehoopt.

Daarom kiezen ook veel verkoopmakelaars ervoor om te werken met percentages, bijvoorbeeld op basis van het onderhandelingsresultaat of (vaker nog) op basis van de verkoopsom. Dit percentage heet ook wel makelaarscourtage en ligt vaak tussen de 1% en 3% van de prijs waarvoor een woning wordt verkocht. Dit betekent dat makelaarskosten in de praktijk sterk verschillen.

Welke andere makelaarskosten moet ik betalen bij de verkoop van mijn huis?

Naast de opstartkosten en makelaarscourtage kan het zijn dat een makelaar nog meer kosten vraagt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als de makelaar aanvullende diensten heeft geleverd die niet binnen zijn standaard tarieven vallen, denk hierbij aan het maken van foto’s en het plaatsen van een verkoopbord. Daarom is het belangrijk om bij verkoop van je huis altijd duidelijke afspraken te maken met een verkoopmakelaar.

Zorg ervoor dat deze afspraken over de kosten op papier worden vastgelegd en vraag duidelijke offertes aan.

Blogs

Alles wat je moet weten over de bankgarantie

Bij het kopen van een huis komen veel zaken kijken. Alleen al bij een hypotheek kun je avonden zoet zijn met het papierwerk. Geen straf, want de reden is geweldig:.. Lees meer

Wat is een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Wanneer je een appartement bezit, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het onderhouden van het hele gebouw. Soms is een VvE.. Lees meer

Hypotheek overstappen: nu een goed moment?

Een lange tijd was de hypotheekrente historisch laag. Hoewel de rente langzaam weer aan het stijgen is, zijn de rentes nog steeds vrij laag. Dit is daarom wellicht nog steeds.. Lees meer

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer
Naamloos-2