Naamloos-2

Meer hypotheek voor tweeverdieners in 2018?

Tweeverdieners mogen dit jaar meer inkomen meenemen voor hun hypotheek. Dat kan zich vertalen in een paar duizend euro meer hypotheek. Mooi nieuws als je dit jaar samen met je partner een huis wilt kopen, maar let op! In tegenstelling tot wat je zou verwachten, wordt het maximale hypotheekbedrag zeker niet altijd hoger. Met name hoge inkomens profiteren.

Wat verandert er voor tweeverdieners?

Tweeverdieners hebben er lang rekening mee moeten houden dat alléén het eerste inkomen voor 100 procent meetelde bij de berekening van de maximale hypotheek. Het tweede inkomen telde maar gedeeltelijk mee. Dat gaat veranderen. Vorig jaar telde het tweede inkomen nog voor 60 procent mee bij de berekening van de maximale hypotheek, in 2018 is dat verhoogd naar 70 procent.

Tweede inkomen telt op termijn volledig mee

De komende jaren verdwijnt dit verschil verder. Ook het tweede inkomen gaat straks volledig meetellen. Dat is mooi meegenomen voor tweeverdieners, want die mogen daardoor méér inkomen meenemen voor de berekening van hun hypotheek. Maar vooralsnog vertaalt dit zich dus nog niet standaard in een hoger maximale hypotheekbedrag. Hoe zit dat?

Woonquote en rente

In de berekening van de maximale hypotheek wegen veel factoren mee. Twee daarvan zijn de woonquote (het gedeelte van je inkomen dat je mag besteden aan woonlasten, vastgesteld door het Nibud) en de rente waarmee gerekend wordt. De woonquote is inkomensafhankelijk; hogere inkomens hebben een iets hogere woonquote, omdat zij in absolute zin meer inkomen overhouden na aftrek van vergelijkbare woonlasten.

Op dit moment geldt voor veel tweeverdieners dat zij sinds 1 januari 2018 weliswaar meer inkomen mogen meenemen bij de berekening van hun maximale hypotheek, maar hun woonquote ongewijzigd is. Gecombineerd met de huidige rentepercentages zorgt dit ervoor dat hun maximale hypotheekbedrag niet hoger wordt.

Vooral hogere inkomens profiteren nu

Alleen voor hogere inkomens geldt dat zij op basis van hun inkomen in 2018 wat meer kunnen lenen voor de financiering van hun koopwoning. Onderstaand voorbeeld laat dit zien. Dit voorbeeld is gebaseerd op de officiële door hypotheekverstrekkers gehanteerde rekenmodellen van 2017 en 2018. Er is gerekend met een hypotheekrente van 2,1% voor 10 jaar vast.

Inkomen 1: € 40.000, inkomen 2: € 25.000
Maximale hypotheek € 318.082 (2017) | € 318.082 (2018) | Verschil = –

Inkomen 1: €40.000 , inkomen 2: €40.000
Maximale hypotheek € 418.179 (2017) | € 427.076 (2018) | Verschil = € 8.897

Werken jij en je partner allebei, dan kán het dus zijn dat jullie in 2018 meer profiteren van je gezamenlijke inkomen bij het verkrijgen van een hypotheek, maar dat is zeker niet standaard.

Wat betekent dit voor jou?

Ben je benieuwd wat dit voor jou en je partner betekent? Neem contact met ons op, ik of een van onze andere hypotheekadviseurs helpen je graag om jouw financiële situatie in kaart te brengen. Wanneer je weet wat jouw mogelijkheden zijn, en wat jouw maximale hypotheek is, kun je gericht naar een huis op zoek!

Blogs

De kosten koper: zo zit het

Wanneer je een bestaande woning koopt, krijg je te maken met de kosten koper (k.k.). Dit zijn de verplichte kosten die je moet betalen bij de aankoop: alsof een koopwoning.. Lees meer

Zo help je jouw kind met de aankoop van een huis

Stel, jouw gezin heeft jarenlang heerlijk in jullie huis gewoond. Inmiddels zijn de kinderen (bijna) het huis uit en je denkt eraan om wat kleiner te gaan wonen. Je zoon.. Lees meer

Het eigenwoningforfait: hier moet je op letten

Hoera, je bent eindelijk een de trotse bezitter van een koopwoning. Een klein nadeel van het eigenaarschap zijn de belastingtechnische zaken en regelingen waar je mee te maken krijgt. Een.. Lees meer

Je hypotheek doorhalen: zo zit het

Sluit je een hypotheek af, dan wordt deze geregistreerd bij het Kadaster. Bij de hypotheekakte wordt een aantekening gemaakt dat jij hypotheekrecht hebt op jouw woning. Heb je de hypotheek.. Lees meer
Naamloos-2