Naamloos-2

Meerdere bieders voor jouw droomhuis, wat nu?

Als aankoopmakelaar help ik dagelijks mensen bij het bieden op hun droomhuis. En met het onderhandelen dat daarna komt. Dat is soms best spannend, zeker nu veel huizenzoekers actief zijn. Stel je voor: je hebt je droomhuis gevonden en je hebt een bod gedaan. Maar al snel hoor je dat je niet de enige bieder bent. Wat nu? In deze blog vertel ik je hoe het zit als er meerdere bieders zijn voor een huis.

Onderhandelen met meerdere bieders

In de huidige drukte op de woningmarkt komt het regelmatig voor dat je niet de enige bieder bent. Het maakt op zo’n moment niet uit of jij degene bent die het eerste bod heeft uitgebracht. Zolang de verkopende makelaar geen tegenbod heeft gegeven ben je nog niet in onderhandeling met elkaar.

Ook mag de verkopende makelaar officieel met meerdere bieders tegelijk onderhandelen, dit dient hij wel aan te geven. Als bieder krijg je te horen hoeveel andere bieders er zijn, maar je krijgt geen informatie over de biedingen. De verkopende makelaar mag bieders namelijk niet tegen elkaar uitspelen.

Mondelinge overeenkomst niet bindend

Soms dient zich nog een nieuwe bieder aan wanneer jij al in onderhandeling bent met de verkoper en zijn makelaar. Dat kan zelfs nog wanneer jullie al een mondelinge overeenkomst hebt gesloten. Vroeger was een mondelinge overeenkomst bindend, maar sinds 2003 mag een verkoper op een nieuw bod ingaan totdat hij het koopcontract heeft ondertekend. Pas dan heb jij als koper zekerheid. Dit heet het schriftelijkheidsvereiste.

In de praktijk komen zulke ‘storingsbiedingen’ regelmatig voor. Zelf heb ik echter nog nooit een storingsbod hoeven neerleggen. Mijn ervaring is dat verkopers zich meestal gewoon aan een mondelinge overeenkomst houden.

Inschrijvingsprocedure

Als er zóveel belangstellenden zijn dat het moeilijk is om te bepalen wie de beste koper is, kan de verkoper in overleg met zijn verkopende makelaar overschakelen op een inschrijvingsprocedure. Iedereen mag dan binnen bepaalde termijn een bod op het huis doen bij de verkopende makelaar. Die zal dan samen met de verkoper de verschillende biedingen bespreken en kijken naar het bedrag, maar ook naar de bijkomende voorwaarden zoals bijvoorbeeld opleveringstermijn. Het hoogste bod hoeft dus niet per se het bod te zijn waar de verkoper mee akkoord gaat.

Hoe doe je een goed bod?

Bieden en onderhandelen is spannend, zeker als er meerdere kapers op de kust zijn. Als aankoopmakelaar weet ik dat het doen van een goed bod dan extra belangrijk is. Volgende week geef ik je daarvoor mijn tips. Lees dus volgende week weer mee!

Wil je meer advies over bieden?

Schroom dan vooral niet om contact met mij of een van mijn collega’s op te nemen. Ons team van makelaars en hypotheekadviseurs helpt je graag om een goed, verstandig bod neer te leggen en jouw droomhuis te bemachtigen.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar? Tijdens de verkoop van je woning zal er ongetwijfeld wel eens de vraag zijn opgekomen; moet ik niet eerst verbouwen voor dat ik ga.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer

Isoleren of verhuizen: wat is slim om te doen?

Bij wie is de twijfel nog niet toegeslagen? Met de stijgende gasprijzen en de krappe huizenmarkt is het een belangrijk onderwerp geworden: verhuizen of isoleren? Dit artikel vergelijkt de twee.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?