Naamloos-2

Meeverhuizen van de hypotheek

Als je de keuze maakt om te verhuizen heeft dat gevolgen voor je lopende hypotheek. De hoge hypotheekrente hoeft echter niet van invloed te zijn op het kopen van jouw droom woning!

Veel hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid aan om de rente mee te nemen over het openstaande bedrag. Dit wordt ook wel de verhuisregeling genoemd. Dit is bijvoorbeeld interessant als je voor een langere periode een laag rentepercentage hebt afgesproken. Door het behoudt van de rente kan dit enorm schelen in de maandelijkse kosten.

We hebben hieronder een rekenvoorbeeld gemaakt om een situatie uit te leggen.

Rekenvoorbeeld:

Stel je kocht in 2018 een appartement voor €250.000. In 2023 is je appartement €325.000 waard. De restschuld op je hypotheek is nog €217.000. Uitgaande van een rente van 1,9% op je huidige hypotheek kom je op een maandlast van €914.

Nu ziet je een droomwoning met tuin voor €400.000 te koop staan. Bij verkoop van je huidige appartement zou de overwaarde ruim €100.000 zijn. Dit neem je natuurlijk mee naar de nieuwe woning. Daarnaast heb je inmiddels €50.000 gespaard wat je ook wilt inleggen voor de aankoop van de woning. Op dit moment staat de rente op 4%.

Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten met de huidge rente van 4% zullen je nieuwe maandlasten uitkomen op €1296 per maand. Maar omdat je voor het openstaande bedrag van €217.000 de rente van 1,9% mag meenemen wordt je nieuwe maandlast €1060 per maand.

Dat is een verschil van bijna €240 per maand!

Advies bij jouw hypotheek?

Wil je meer weten over het meeverhuizen van jouw hypotheek of heb je een andere vraag? Het team van Bert van Vulpen staat voor jou klaar. Wij denken mee met een persoonlijke aanpak voor jouw (financiële) situatie. En onze aanpak? Die is als volgt:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op. Bert staat voor je klaar! Ook wanneer je advies nodig hebt over verzekeringen aankoop en verkoop van jouw woning.

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer

Isoleren of verhuizen: wat is slim om te doen?

Bij wie is de twijfel nog niet toegeslagen? Met de stijgende gasprijzen en de krappe huizenmarkt is het een belangrijk onderwerp geworden: verhuizen of isoleren? Dit artikel vergelijkt de twee.. Lees meer
Naamloos-2
waarom aankoopmakelaar?