Naamloos-2

Overbruggingskrediet: zo werkt het

Wil jij een nieuw huis kopen voordat jouw oude huis verkocht is? Je bent niet de enige op de huidige woningmarkt. De kans is groot dat je een overbruggingskrediet nodig hebt voor de financiering van je nieuwe huis. In deze blog vertel ik je alles over wat het overbruggingskrediet is en waar je op moet letten als je een overbruggingskrediet wilt afsluiten. Ook geef ik je een paar persoonlijke tips.

Wat is overbruggingskrediet?

Wie een nieuw huis koopt voor het oude is verkocht én betaald – en niet over voldoende eigen middelen beschikt – heeft een overbruggingskrediet of overbruggingshypotheek nodig. Dit is een tijdelijke lening waarmee je de periode overbrugt tussen de aankoop van je nieuwe huis en de overdracht van je oude huis. Met de overwaarde die bij de overdracht vrijkomt uit de verkoop van je oude huis, los je het overbruggingskrediet weer af.

Overbruggingskrediet afsluiten? Bereid je goed voor!

Wil jij gebruik maken van een overbruggingskrediet, dan is het slim om je goed voor te bereiden. Houd in ieder geval rekening met de volgende zaken:

  • Je kunt vaak niet de volledige overwaarde lenen.
  • Het maakt een groot verschil of je huis al verkocht is of niet.
  • De rente op een overbruggingskrediet is hoger dan op een normale hypotheek, maar wel aftrekbaar.
  • Je moet kunnen aantonen dat je tijdelijk dubbele woonlasten kunt betalen.
  • Het is slim om de koop- en overdrachtsdata van je nieuwe en oude huis zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

Strenge voorwaarden voor overbruggingskrediet

Het krijgen van een overbruggingkrediet is aan strenge voorwaarden verbonden. Zeker als je huis nog niet verkocht is zijn hypotheekverstrekkers voorzichtig met het verstrekken van een overbruggingskrediet. Je kunt dan niet de volledige overwaarde lenen. De meeste banken rekenen met een percentage van 85 tot 90% van de marktwaarde en trekken daar jouw hypotheekschuld van af. Zijn de ontbindende voorwaarden in het koopcontract verstreken, dan kun je vaak wél 100% van de marktwaarde lenen.

Houd er ook rekening mee dat je vanwege het hogere risico een hogere rente betaalt voor een overbruggingskrediet dan voor een normale hypotheek. Deze rente is wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Krijg je een overbruggingskrediet, dan is dit voor een beperkte periode van 6 tot 24 maanden. Zo lang heb je om je huis te verkopen. De bank wil bovendien dat je aantoont dat je over voldoende eigen vermogen beschikt om tijdens deze periode dubbele woonlasten te betalen.

Tips voor overbruggingskrediet

Dit zijn mijn persoonlijke tips voor jou als je overweegt om een overbruggingskrediet af te sluiten:

  • Win advies in vóórdat je een nieuw huis koopt. Laat je goed informeren over jouw mogelijkheden voor een overbruggingskrediet en eventuele alternatieven. Zo weet je wanneer je op huizenjacht gaat wat mogelijk is.
  • Breng de totale kosten van een overbruggingskrediet in zicht. Een overbruggingskrediet heb je naast je huidige hypotheek, je hebt dus een periode te maken met dubbele lasten. Zorg dat je weet wat je kwijt bent, en dat je dat kunt betalen.
  • Bij Bert van Vulpen werken hypotheekadviseurs en makelaars samen om het kopen en verkopen van je huis zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Zo zorgen we ervoor dat je zo kort mogelijk gebruik hoeft te maken van een overbruggingskrediet, en soms kunnen we het zelfs voorkomen. Zorg dat de overdrachtsdata van je oude en nieuwe huis zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Dit vergt wat teamwork, maar het is het waard. Zorg bijvoorbeeld dat je je oude huis zo snel mogelijk verkoopklaar maakt, terwijl je de financiering van je nieuwe huis regelt.

Heb je na het lezen van deze blog vragen over een overbruggingskrediet, of wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Neem contact op met mij of één van mijn collega’s. We helpen je graag!

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Dag

De Bert van Vulpen Open Huizen Dag staat wederom op het programma. Op zaterdag 9 maart aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?