Naamloos-2

Restschuld? Wij hebben een oplossing!

Onlangs zat een echtpaar in zak en as bij mij aan tafel. Een vrijblijvende waardebepaling door één van mijn collega’s had bevestigd wat ze al vreesden: hun huis stond flink ‘onder water’. Het echtpaar wilde graag verhuizen, maar had nu geen enkele hoop meer dat dat zou lukken. Ze zouden immers hun huis met verlies moeten verkopen en een flinke restschuld overhouden. Ik kon ze gerust stellen. Er is namelijk een goede oplossing voor restschuld: herfinanciering.

Wat is restschuld?

Een restschuld ontstaat als je na de verkoop van je huis niet je volledige hypotheek kunt aflossen met de verkoopopbrengst. Stel, je hebt een hypotheek van € 200.000,-. Je verkoopt je huis voor € 180.000,-. Met de opbrengst van je huis kun je je hypotheek niet helemaal afbetalen: je komt € 20.000,- tekort. Dit is je restschuld.

Restschuld komt vaak voor

Een restschuld komt regelmatig voor. Ik zag het vaak tijdens de economische crisis, toen de huizenprijzen daalden. Maar ook nu de prijzen weer stijgen zijn er nog regelmatig mensen die een restschuld overhouden na de verkoop van hun huis. Door problemen met de fundering of het dak bijvoorbeeld. Of wanneer het huis is gekocht op de top van de markt en nog niet terug is op het prijsniveau van voor de crisis.

Wat is herfinanciering van restschuld?

Heb je dus mogelijk een restschuld, dan ben je zeker niet de enige. Het goede nieuws is dat je je door zo’n restschuld niet hoeft laten weerhouden om te verhuizen. Ook al kun je de restschuld niet met eigen spaargeld terugbetalen. Er is een oplossing: herfinanciering. Herfinanciering is het meefinancieren van je restschuld in de hypotheek van je nieuwe woning.

Waar moet je op letten bij herfinanciering?

Als je je restschuld herfinanciert kun je tot maximaal 115% van de waarde van je nieuwe huis lenen. Vaak is hierbij wel een maximaal bedrag vastgesteld. Ook moet je de restschuld binnen 15 jaar terugbetalen. Sneller mag ook. Je moet dus genoeg verdienen om dit te kunnen doen. Belangrijk om te weten is bovendien dat niet alle hypotheekverstrekkers jouw restschuld bij een andere hypotheekverstrekker over willen nemen. Jouw hypotheekadviseur kan je meer vertellen over jouw mogelijkheden.

Herfinanciering en NHG

Sinds 2014 is het ook mogelijk om een restschuld, ontstaan uit een hypotheek met NHG, mee te fincieren in een nieuwe hypotheek met NHG. Belangrijke voorwaarde is dan wel dat het nieuwe hypotheekbedrag ook binnen de NHG-grens valt. In de blog van mijn collega René Jon lees je wat NHG is en wat voor voordeel NHG jou geeft. Voorwaarden voor herfinanciering met NHG lees je op de website van NHG. Let op: je restschuld herfinancieren met NHG kan alleen nog in 2017. Het is een crisismaatregel van de overheid.

Laat je niet weerhouden door restschuld!

Heb jij mogelijk een restschuld, maar wil je wel graag verhuizen? Ik hoop dat ik jou in deze blog duidelijk heb gemaakt dat dat vaak gewoon kan. Je kunt je restschuld meefinancieren in de hypotheek van je nieuwe huis. Veel mensen weten dit niet, en dat is niet gek want de regels zijn best complex.

Tóch verhuisd

Het echtpaar dat bij mij aan tafel zat heb ik uiteindelijk goed kunnen helpen. Herfinanciering was voor hen dé oplossing om toch te kunnen verhuizen. Ze waren er ontzettend blij mee en ik was dat voor hen. Inmiddels wonen ze met veel plezier in hun nieuwe huis!

Denk je dat jij een restschuld zou kunnen hebben? Laat dan eerst vrijblijvend de waarde van je huis bepalen door één van onze makelaars en maak daarna een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs. Wij kunnen je helpen!

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Checklist NVM Open Huizen Dag

De landelijke NVM Open Huizen Dag staat wederom op het programma. Op 30 september aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is een uitgelezen.. Lees meer

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer

Wat komt er allemaal kijken bij een huis kopen?

Jij bent klaar voor de volgende stap: een nieuw huis kopen. Je ziet al helemaal voor je dat jij in jouw nieuwe eigen woning aan het genieten bent. Nu nog.. Lees meer

Nieuwe maatregelen voor verhuurders

De overheid heeft diverse maatregelen aangekondigd die consequenties kunnen hebben voor woningeigenaren die een woning in de verhuur hebben. In het nieuws werd er vorige week aandacht besteed aan dit.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?