Naamloos-2

Schenken voor een eigen huis: meer ruimte in 2017

Als hypotheekadviseur mag ik regelmatig mensen helpen die een schenking voor hun huis ontvangen. Zo’n schenking kan een groot verschil maken. Vanaf 1 januari 2017 is de schenkingsvrijstelling bovendien verruimd. Hierdoor mag je als huizenkoper of -bezitter nu eenmalig een schenking van € 100.000,- belastingvrij ontvangen. Dus ga jij dit jaar misschien wel een huis kopen, of heb je al een eigen woning gekocht? Dan vertel ik je graag meer over de schenking.

Belangrijke voorwaarden

De eenmalige ‘woningvrijstelling’ voor belastingvrij schenken is niet nieuw. Vorig jaar mocht je ook al eenmalig € 52.752,-, ontvangen, met de belangrijke voorwaarde dat je het bedrag besteedde aan je huis. Wat in 2017 nieuw is, is de verruiming van dit bedrag naar € 100.000,-. De belangrijkste voorwaarden voor de schenking zijn:

  • de schenking is éénmalig;
  • je móet de schenking besteden aan je eigen huis;
  • je moet als ontvanger ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 40 jaar.

Waar kun je de schenking voor gebruiken?

Je moet de schenking dus gebruiken voor je huis, en dat kan op meerdere manieren:

  • Bij de aankoop van je eerste huis. Als starter heb je vaak nog niet zoveel spaargeld, terwijl je tegenwoordig een groot deel van de kosten koper zelf moet betalen. Een schenking kan je helpen om tóch je eerste huis te kopen.
  • Als je jouw huis met een restschuld verkoopt. Een schenking kan het tekort overbruggen, zodat je dit niet hoeft te herfinancieren.
  • Om je hypotheek af te lossen of erfpacht mee af te kopen. Het (deels) aflossen van je hypotheek of- interessant voor iedereen met een huis in Amsterdam- afkopen van erfpacht scheelt al snel veel in je maandlasten.
  • Voor een verbouwing of onderhoud. Met een schenking kun je bijvoorbeeld je nieuwe badkamer financieren, of het onderhoud aan het dak.

Hier moet je op letten

Een schenking ontvangen is niet niks. Ik geef je drie tips om op te letten, gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring bij het helpen van mensen bij een schenking:

  • Maak het bespreekbaar. Veel mensen praten niet snel over een schenking. Het is toch een bepaalde drempel. Maar in de praktijk zie ik vaak dat ouders (en soms ook grootouders) hun kinderen graag helpen als het om een huis gaat. Praat er dus gewoon met ze over.
  • Laat je goed voorlichten. De regeling voor de eenmalige woningvrijstelling is niet eenvoudig. Ik noemde de belangrijkste voorwaarden al, maar er zijn veel meer zaken om rekening mee te houden. Een notaris weet het naadje van de kous en kan je, wanneer de schenking concreet wordt, helpen om alles goed voor te bereiden.
  • Leg de schenking vast. Ik adviseer altijd om een schenking ook bij de notaris vast te leggen. Het gaat immers om aanzienlijke bedragen. Vastleggen geeft duidelijkheid voor eventuele broers/zussen en neemt het risico op een naheffing van de belastingdienst weg, omdat je de vastgelegde schenking kunt verantwoorden.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog wat wijzer bent geworden over de mogelijkheden van belastingvrij schenken voor een eigen huis. Het is een mooi systeem dat voor veel mensen hét verschil maakt bij de aan- of verkoop van hun huis. Misschien ook voor jou? Ik help je graag verder.

Meer weten over belastingvrije schenkingen?

Kom gerust binnenlopen op een van onze kantoren, bel 06 – 2280 2008 of stuur mij een e-mail voor een persoonlijke en vrijblijvende afspraak.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?