Naamloos-2

Wat is een Vereniging van Eigenaren (VvE)?

Wanneer je een appartement bezit, ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het onderhouden van het hele gebouw. Soms is een VvE slapend. Je kunt de VvE dan weer actief maken. De VvE regelt ook jouw rechten en plichten.

Actieve VvE

Wanneer je in een complex met een actieve VvE woont, is er een bestuur. Dit kan een van de bewoners van de appartementen zijn, maar het is ook mogelijk om een externe bestuurder in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan een administratiekantoor. Een actieve Vereniging van Eigenaren houdt minimaal één keer per jaar een vergadering. Hierbij wordt er verantwoording afgelegd over het financiële beheer. Een Actieve VvE moet ingeschreven zijn in het Handelsregister.

Gezamenlijk onderhoud door Vereniging van Eigenaren

De onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex wordt door een actieve VvE verzorgd. Wanneer er bijvoorbeeld iets aan de gevel van het pand moet worden gedaan, zal dit vanuit de VvE geregeld worden. Voor klein onderhoud en gezamenlijke kosten maakt iedere eigenaar maandelijks een bedrag over naar de VvE. Hierbij is vaak ook sprake van een reservefonds. In dit fonds sparen de eigenaren voor groot onderhoud en verduurzaming. De VvE heeft een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering.

Slapende VvE

Het kan ook zijn dat de VvE van jouw appartementencomplex slapend is. Een slapende VvE vergadert niet en onderhoudt het gebouw niet. Hierbij is vaak ook geen bestuurder en geen voorzitter. Als een slapende VvE niet genoeg spaart, kan dit leiden tot achterstallig onderhoud aan een gebouw. Daarom is sinds 2018 elke VvE verplicht jaarlijks een minimum bedrag voor groot onderhoud te reserveren.

Kan ik een slapende VvE actief maken?

Het is mogelijk om als appartementseigenaar de VvV weer actief te krijgen. Hiervoor kun je een vergadering van eigenaars bijeenroepen. Daarin kun je samen duidelijke afspraken maken over het beheer en onderhoud van het gebouw.

Wat zijn de rechten en plichten van een appartement eigenaar?

Woon je in een gebouw met meer eigenaren? Dan is het gebouw gesplitst. De appartementen staan dan los van elkaar ingeschreven bij het Kadaster. Al jouw rechten en plichten als eigenaar van het appartement staan in de splitsingsakte – hierin staat een nauwkeurige omschrijving van het gebouw. Daarnaast vind je in het splitsingsreglement de spelregels van de VvE. Denk bijvoorbeeld aan de volgende regels:

  • Verhuurder Recht
  • Gebruik van gemeenschappelijke ruimte

Bekijk voordat je koopt de documenten van de VvE

Voordat je een appartement koopt in en rondom AmsterdamAmstelveen en Zaandam, kun je de VvE documenten inzien. Dit raden wij altijd aan. Deze documenten kun je opvragen bij de verkoper of het Kadaster. Heb jij behoefte aan meer informatie over de VvE? Onze professionals staan voor je klaar om alle vragen te beantwoorden. Neem gerust contact op. Wij helpen je graag!

Kopen met Bert?

Wil jij een huis kopen? Bert ondersteunt je graag als aankoopmakelaar. Bij Bert van Vulpen ben je aan het juiste adres zodra je advies wil over een huis kopen of verkopen, hypotheken en verzekeringen. Het doel is om jou volledig te ontzorgen; en dat doen we met al onze expertises onder één dak:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Bert staat voor je klaar en adviseert je graag met een persoonlijke aanpak voor jouw situatie.

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
bespaarcheck