Actieve VvE
Wanneer je in een complex met een actieve VvE woont, is er een bestuur. Dit kan een van de bewoners van de appartementen zijn, maar het is ook mogelijk om een externe bestuurder in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan een administratiekantoor. Een actieve Vereniging van Eigenaren houdt minimaal één keer per jaar een vergadering. Hierbij wordt er verantwoording afgelegd over het financiële beheer. Een Actieve VvE moet ingeschreven zijn in het Handelsregister.
Gezamenlijk onderhoud door Vereniging van Eigenaren
De onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex wordt door een actieve VvE verzorgd. Wanneer er bijvoorbeeld iets aan de gevel van het pand moet worden gedaan, zal dit vanuit de VvE geregeld worden. Voor klein onderhoud en gezamenlijke kosten maakt iedere eigenaar maandelijks een bedrag over naar de VvE. Hierbij is vaak ook sprake van een reservefonds. In dit fonds sparen de eigenaren voor groot onderhoud en verduurzaming. De VvE heeft een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering.
Slapende VvE
Het kan ook zijn dat de VvE van jouw appartementencomplex slapend is. Een slapende VvE vergadert niet en onderhoudt het gebouw niet. Hierbij is vaak ook geen bestuurder en geen voorzitter. Als een slapende VvE niet genoeg spaart, kan dit leiden tot achterstallig onderhoud aan een gebouw. Daarom is sinds 2018 elke VvE verplicht jaarlijks een minimum bedrag voor groot onderhoud te reserveren.
Kan ik een slapende VvE actief maken?
Het is mogelijk om als appartementseigenaar de VvV weer actief te krijgen. Hiervoor kun je een vergadering van eigenaars bijeenroepen. Daarin kun je samen duidelijke afspraken maken over het beheer en onderhoud van het gebouw.
Wat zijn de rechten en plichten van een appartement eigenaar?
Woon je in een gebouw met meer eigenaren? Dan is het gebouw gesplitst. De appartementen staan dan los van elkaar ingeschreven bij het Kadaster. Al jouw rechten en plichten als eigenaar van het appartement staan in de splitsingsakte – hierin staat een nauwkeurige omschrijving van het gebouw. Daarnaast vind je in het splitsingsreglement de spelregels van de VvE. Denk bijvoorbeeld aan de volgende regels:
- Verhuurder Recht
- Gebruik van gemeenschappelijke ruimte
Bekijk voordat je koopt de documenten van de VvE
Voordat je een appartement koopt in en rondom Amsterdam, Amstelveen en Zaandam, kun je de VvE documenten inzien. Dit raden wij altijd aan. Deze documenten kun je opvragen bij de verkoper of het Kadaster. Heb jij behoefte aan meer informatie over de VvE? Onze professionals staan voor je klaar om alle vragen te beantwoorden. Neem gerust contact op. Wij helpen je graag!
Kopen met Bert?
Wil jij een huis kopen? Bert ondersteunt je graag als aankoopmakelaar. Bij Bert van Vulpen ben je aan het juiste adres zodra je advies wil over een huis kopen of verkopen, hypotheken en verzekeringen. Het doel is om jou volledig te ontzorgen; en dat doen we met al onze expertises onder één dak:
- Eén aanspreekpunt
- Lokale marktkennis
- Persoonlijk betrokken
- Transparant advies
Bert staat voor je klaar en adviseert je graag met een persoonlijke aanpak voor jouw situatie.