Naamloos-2

Wat is NHG en wat heb ik eraan?

‘Wil je gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie?’ Als hypotheekadviseur vraag ik het iedereen die een huis gaat kopen en in aanmerking komt voor de NHG. Ruim 90% van hen kiest er uiteindelijk voor om hun hypotheek mét NHG af te sluiten. Wat NHG nou precies is, en wat jij eraan hebt als je een huis koopt, lees je hier.

Wat doet NHG voor jou?

Als huizenkoper krijg je met NHG:

  • Een korting op je hypotheekrente (oplopend tot 0,6%);
  • Een hypotheek die bij je past, uitgerekend volgens het Nibud;
  • Een vangnet als je je hypotheek niet meer kunt betalen.

Passende hypotheek

Met NHG weet je zeker dat je hypotheek bij jouw inkomen past, uitgerekend volgens de normen van het Nibud. Je woonlasten zijn niet te hoog en je houdt genoeg geld over voor andere dingen.

NHG als vangnet

Mocht je jouw hypotheek niet meer kunnen betalen omdat je financiële situatie verandert, bijvoorbeeld als gevolg van een scheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, dan biedt de NHG een vangnet. NHG denkt met je mee bij het vinden van een oplossing. Ze kan bijvoorbeeld tijdelijk bijspringen in jouw hypotheeklasten, zodat jij de tijd hebt om een nieuwe baan te vinden. Mocht je jouw huis gedwongen moeten verkopen voor minder dan je hypotheekbedrag, dan kan NHG de restschuld op zich nemen. Je moet hiervoor wel aan de voorwaarden van NHG voldoen.

Korting op je hypotheekrente

Bovendien krijg je met NHG dus een mooie korting op je hypotheekrente. Deze bedraagt kan oplopen tot 0,6% per jaar. Je krijgt deze korting omdat je jouw hypotheekverstrekker met NHG de zekerheid geeft dat jouw hypotheeklasten zullen worden betaald. Je hypotheekverstrekker beloont dat met rentekorting.

Voorwaarden en kosten NHG

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor NHG. De belangrijkste zijn:

  • Je nieuwe huis kost maximaal € 245.000,- exclusief bijkomende kosten;
  • Je totale hypotheekbedrag is maximaal € 247.450,-. Dit komt neer op 101% van de maximale marktwaarde van het huis. Een uitzondering is als er sprake is van energieverbetering. Dan kun je 106% van de marktwaarde lenen.
  • Ook bij oversluiten van je hypotheek is het maximale hypotheekbedrag € 247.450,-.

Als je je hypotheek afsluit met NHG betaal je eenmalig 1% van jouw hypotheekbedrag. Daar tegenover staat de rentekorting die je krijgt gedurende de looptijd van je hypotheek, de bescherming tegen een restschuld bij gedwongen verkoop en de garantie dat je veilig leent. Bovendien zijn de kosten voor de NHG volledig aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Hierdoor verdient de NHG zich in de praktijk al snel terug.

Waarom géén NHG?

Ik vertelde het al, ruim 90% van de mensen die ervoor in aanmerking komt, sluit zijn hypotheek af met NHG. Dat betekent ook dat zo’n 10% dat niet doet. Dat zijn mensen die zelf een aanzienlijk deel eigen geld meebrengen bij het kopen van hun huis. Wanneer je dit doet, kan je hypotheekverstrekker jou namelijk óók een rentekorting geven. Dat maakt de rentekorting van de NHG minder aantrekkelijk.

Maar verreweg de meeste mensen kiezen wél voor NHG. Ze vinden het een fijn idee om beschermd te zijn tegen een restschuld bij gedwongen verkoop en vinden de rentekorting aantrekkelijk.

ZZP en NHG? Restschuld herfinancieren met NHG?

In deze blog heb ik je verteld wat NHG is. Maar er is meer interessants over NHG te vertellen. Ben je bijvoorbeeld ZZP’er en wil je gebruik maken van NHG? Dan zijn er sinds kort meer mogelijkheden voor jou. Of ga jij níet gedwongen verhuizen maar heb je wel een restschuld? Dan kun je deze mogelijk wél laten herfinancieren met NHG. Hierover meer in een volgende blog!

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor NHG? Of wil je graag weten wat de voorwaarden zijn? Maak een vrijblijvende afspraak bij mij of één van mijn collega’s. Wij helpen je graag met een hypotheekadvies dat precies bij jou past.

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?