Naamloos-2

Welke verzekeringen heb je nodig voor het kopen van een huis?

Je hebt je droomhuis op de korrel, je maximale hypotheekbedrag berekend en de verhuizers al zo goed als geregeld. Je leunt al dagdromend achterover maar schrikt dan opeens bij de gedachte: “Welke verzekeringen hebben we eigenlijk nodig voor ons nieuwe huis?”. In deze blog vertel ik je welke verzekeringen je nodig hebt om wél rustig achterover te kunnen leunen.

Bepaalde verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten, andere niet (maar adviseren we wel). In deze blog behandelen we het belang van de volgende verzekeringen:

  • Opstalverzekering;
  • Inboedelverzekering;
  • Aansprakelijkheidsverzekering;
  • Rechtsbijstandverzekering.

Opstalverzekering

Het eerste type verzekering die we behandelen is de opstalverzekering. Deze is verplicht gesteld door de geldverstrekker van de hypotheek. Er zijn verschillende typen opstalverzekeringen:

  • Brandverzekering: Dekt tegen brand, blikseminslag en ontploffing;
  • Uitgebreide gebaren verzekering (UGV): dekt daarnaast tegen stormschade vanaf windkracht 7, vandalisme, diefstal en neerstortende vliegtuigen;
  • Extra uitgebreide gevaren verzekeringen (UGV+): Biedt extra dekking in geval van schroei-, zeng- en smeltschade, waterschade dat is binnengestroomd via de begane grond, hak-en breekwerk om een defecte waterleiding te vinden;
  • All-Risk verzekering: De-All risk verzekering dekt je in tegen praktisch alles wat van buiten je woning schade veroorzaakt, maar neemt ook de fundering mee.

De kosten van een opstalverzekering lopen sterk uiteen. Zo is de regio waar je huis staat bijvoorbeeld bepalend voor de hoogte van de premie. Verder zijn zaken als de bouwwijze, staat van onderhoud en de herbouwwaarde van invloed op je premie. Wanneer je een appartement koopt, dan sluit de VvE een opstalverzekering af voor het hele gebouw.

Inboedelverzekering

Nu de stenen zijn verzekerd, is het ook verstandig om ervoor te zorgen dat hetzelfde voor je bezittingen geldt. Deze verzeker je met een inboedelverzekering, waarmee je wordt ingedekt tegen waterschade, brand en diefstal van verplaatsbare huisraad. Voorbeelden hiervan zijn meubels, elektronische apparaten en ook (kleine) huisdieren. Auto’s en motoren worden logischerwijs niet meegerekend. Het dekkingsbedrag wordt vastgesteld op basis van je bezittingen. De waarde van je inboedel wordt vervolgens berekend op basis van de nieuwwaarde van je inboedel. Let wel, er wordt vaak alleen uitgekeerd indien de dagwaarde ten minste 40% bedraagt van de nieuwwaarde. De inboedelverzekering wordt niet verplicht maar is ten zeerste aan te raden. Een ongeluk zit ten slotte in een klein hoekje.

Aansprakelijkheidsverzekering en Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekeringen hebben niet direct betrekking op je huis, maar worden wel degelijk geadviseerd om af te sluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je namelijk ingedekt tegen schade die je tegen een andere persoon of diens bezittingen veroorzaakt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen alleenstaanden of een gezinsdekking. In het geval van gezinsdekking worden je partner, kinderen en/of inwonende grootouders meeverzekerd. Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je al vanaf €2,66 per maand af.

Het kan voorkomen dat er uit een bepaalde situatie een rechtszaak voortvloeit. Een dergelijke zaak kan hoog in de papieren lopen, de advocatuur boert nog altijd erg goed. Een rechtsbijstandverzekering dekt onder andere proces- en juridische kosten en andere deskundige bijstand die zijn opgenomen in de polisvoorwaarden. De maandpremies voor een rechtsbijstandsverzekering starten bij €6,22 per maand.

Wil je weten welke hypotheek en welke rentevaste periode het beste bij jou past?

Onze onafhankelijke hypotheekadviseurs geven je uitgebreid advies, gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. We luisteren, leven mee, begrijpen en helpen je. Bel 075 – 681 49 90 of mail met verzekeringen@bertvanvulpen.nl om een vrijblijvende afspraak te maken.

Blogs

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar? Tijdens de verkoop van je woning zal er ongetwijfeld wel eens de vraag zijn opgekomen; moet ik niet eerst verbouwen voor dat ik ga.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer

Isoleren of verhuizen: wat is slim om te doen?

Bij wie is de twijfel nog niet toegeslagen? Met de stijgende gasprijzen en de krappe huizenmarkt is het een belangrijk onderwerp geworden: verhuizen of isoleren? Dit artikel vergelijkt de twee.. Lees meer
Naamloos-2
maandlastberekening