Naamloos-2

Zorgeloos je woning verhuren aan expats? Neem deze 8 tips mee!

Als je een wereldreis hebt geboekt en je vertrekt voor langere tijd naar het buitenland, dan zijn wij daar best jaloers op (hoewel de Zaanstreek ook prachtig is natuurlijk). De kans is groot dat jij je woning wilt onderverhuren om kosten te dekken. Je woning aan een expat verhuren kan dan erg aantrekkelijk zijn. Je weet hoe lang ze van plan zijn in Nederland te blijven en ze hebben een stabiel inkomen. Waar je bij verhuur aan een expat rekening mee moet houden, zetten we in 8 tips voor je uiteen.

1. Zorg voor een goede presentatie

Dit klinkt logisch en dat is het ook. Feit is wel dat jouw woning serieuzer genomen wordt wanneer de presentatie ervan tip top in orde is. Zorg dus voor veel foto’s (ongeveer 15 – 20) van goede kwaliteit. Qua inrichting raden we aan om de uitstraling neutraal te houden, omdat smaak erg persoonlijk is. Een neutrale uitstraling vergroot de kans dat je woning sneller wordt verhuurd.

2. Stel een duidelijk en juridisch juist contract op

Als je straks aan de andere kant van de wereld zit, wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Stel daarom een duidelijk contract op met voorwaarden die voor jou van belang zijn; zorg ervoor dat het contract ook op juridisch vlak juist is. Mag een expat zijn of haar huisdier bijvoorbeeld meenemen? Sta je het toe om schilderijen of andere lijsten op te laten hangen? Wie is verantwoordelijk wanneer er schade gemaakt wordt? Zorg ervoor dat je vooraf goed over deze zaken nadenkt en dat ze helder op papier staan.

3. Vraag om borg

Er kunnen altijd onvoorziene kosten ontstaan, zoals reparaties aan je woning. Neem om dit soort kosten op te vangen een borg op in het tijdelijke huurcontract. Het is gebruikelijk om een maal de maandhuur als borg te vragen. Zo kom je als verhuurder ook direct serieus en betrouwbaar over. Vraag jezelf maar eens af, zou jij reageren op een woning in het buitenland zonder borg?

4. Inclusief of exclusief verhuren

Laat jij je gas, water en licht doorlopen of laat je de expat zijn of haar eigen contracten afsluiten? De meeste verhuurders kiezen ervoor om wanneer ze voor een relatief korte periode (6 maanden) hun woning verhuren, alle contracten door te laten lopen. Wanneer de expat meer heeft verbruikt dan het voorschot, dan wordt dit vaak met een nacalculatie verrekend. Verhuur je je woning langer dan een half jaar, dan kan je overwegen om je huurder deze zaken zelf te laten regelen. Houd er rekening mee dat het huren van je woning hierdoor minder aantrekkelijk wordt. Het kan voor een niet Nederlands sprekend persoon namelijk best lastig zijn om dit soort contracten af te sluiten.

5. Gemeubileerd of kaal opleveren

Het is voor een expat waarschijnlijk erg fijn om een woning te huren die gemeubileerd en gestoffeerd is. Dan hoeft hij of zij alleen een koffer met kleren mee te nemen en wat persoonlijke spulletjes. Het nadeel hiervan is dat jouw spullen worden gebruikt door iemand anders. Sommige mensen vinden dat geen fijn idee en slaan hun spullen ergens op. Let wel, een gemeubileerde woning wordt vaak sneller verhuurd.

6. Voer een financiële check uit op de huurder

Het is fijn om vooraf te weten of jouw toekomstige huurder in staat is om straks aan de huur te voldoen. Je kunt hiervoor (zelf) een financiële check uitvoeren. Vraag een recent loonstrookje van de expat zodat je een beeld hebt van zijn of haar inkomsten. Veel verhuurders houden een minimaal brutoloon aan van drie maal de maandhuur.

7. Geef tijdelijk verhuur door aan de VvE, hypotheekverstrekker en Belastingdienst

Je bent als woningeigenaar verplicht om je hypotheekverstrekker en de VvE in te lichten wanneer je je woning tijdelijk verhuurt. Houd er rekening mee dat het tijdelijk verhuren van je woning invloed kan hebben op je hypotheekrenteaftrek. Verder moet je bij de Belastingdienst 70% van de ontvangen huur opgeven als ‘inkomsten uit tijdelijke verhuur’.

8. Verzekering

Lees de polis van je opstal- en inboedelverzekering goed door. Het kan zijn dat bepaalde verzekeraars geen dekking bieden wanneer de woning wordt onderverhuurd. We raden in ieder geval aan om de huurder zich te laten verzekeren met een eigen inboedel- en opstalverzekering. Je kan dit als voorwaarde meenemen in het tijdelijke huurcontract.

Het verhuren van je woning aan expats heeft misschien meer voeten in de aarde dan je denkt. Bert van Vulpen Makelaars + Hypotheken helpt je graag verder. Wij vinden een geschikte kandidaat voor jou, helpen je bij de presentatie van je woning en ondersteunen je bij de juridische en technische zaken. Je woning verhuren aan expats? Neem contact met ons op!

Hulp nodig? Bert helpt!

Heb jij de wens om een huis te kopen en ben je geïnteresseerd in een aankoopmakelaar? Onze makelaars adviseren je graag met een persoonlijke aanpak voor jouw situatie. Jarenlang helpen wij kopers al snel tot de woning van hun dromen. Wij pakken door en laten niet los tot we jou hebben geholpen. En hoe we dat doen, is met:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Benieuwd hoe Bert van Vulpen jou kan helpen? Neem dan snel contact op. Wij helpen jou graag bij de aankoop van een nieuwe woning in en rondom Amsterdam, Amstelveen en Zaandam. Bert staat voor je klaar! Ook wanneer je advies nodig hebt over verzekeringen en hypotheken.

Contactformulier

Blogs

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 7 mei aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer
Naamloos-2