Naamloos-2

Welke soorten hypotheken zijn er?

Er bestaan verschillende soorten hypotheken die je kunt overwegen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en financiële situatie. Hier zijn enkele veelvoorkomende typen hypotheken:

  1. Annuïteitenhypotheek: Dit is een populaire keuze waarbij je maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente betaalt. Na verloop van tijd neemt het aandeel rente af en het aandeel aflossing toe. Hierdoor stijgen de nettolasten wel.
  2. Lineaire hypotheek: Bij deze hypotheek los je elke maand een vast bedrag af, terwijl de rente wordt berekend over het openstaande bedrag. Dit betekent dat je elke maand minder rente betaalt. Zowel de bruto- als de nettolasten nemen af.
  3. Spaarhypotheek: Deze hypotheekvorm kan niet meer worden afgesloten vanwege het belastingstelsel van 2013, maar kan wel worden meeverhuisd.
  4. Aflossingsvrije hypotheek: Bij deze hypotheek betaal je gedurende de looptijd alleen rente. De schuld blijft ongewijzigd en moet aan het einde van de looptijd worden afgelost. Deze hypotheekvorm kan alleen worden meegenomen als deze vóór januari 2013 was afgesloten, in dat geval valt deze onder Box 1. Het is nog wel mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning, maar in dat geval is de rente niet aftrekbaar en valt de hypotheek onder Box 3.

Maak een afspraak met onze hypotheek adviseur om de beste optie voor jouw situatie te bepalen.

 


Naamloos-2