Naamloos-2

Een woonboot kopen? Hier moet je op letten

De woonboot is bijna niet weg te denken uit het Amsterdamse straatbeeld. Wonen op het water heeft zo zijn charme en kan ook voordelen hebben ten opzichte van een bakstenen huis. Echter zijn er ook een aantal zaken die bijzondere aandacht verdienen wanneer je een aankoop van een woonboot overweegt. In deze blog leg ik je graag uit waar je op moet letten.

Van woonboot tot watervilla

Er bestaan verschillende soorten drijvende woningen met namen die vaak afwisselden gebruikt worden. Woonboten, woonschepen, woonarken, watervilla’s of waterwoningen: ze worden allemaal gebruikt om op te wonen en niet om mee te varen. Echter bestaan er wel verschillen in de constructie, onderhoud en plaatsgebondenheid tussen deze verschillende waterwoningen.

Een woonboot of woonschip bestaan al lang en hebben in de regel een ijzeren casco met een opbouw. Daarnaast kunnen deze varen of versleept worden. Een moderne watervilla (ook vaak woonark genoemd) is daarentegen gemaakt van beton en lijkt meer op een ‘gewoon’ huis. Deze vergt minder onderhoud dan een woonboot en is bedoeld om op één plek te blijven liggen.

Ben je op zoek naar een ‘drijvende woning’? Kijk dan goed naar de gebruikte materialen in de constructie en de mogelijkheid om de woning te verplaatsen.

Kijk naar het bestemmingsplan

Lange tijd was het wonen op een woonboot een goedkoop alternatief voor een ‘reguliere’ woning. De populariteit zorgde echter voor een wildgroei aan woonboten, waardoor de overheid genoodzaakt was strengere regels op te stellen. De Gemeente Amsterdam hanteert momenteel een stop van 2500 woonboten, met enkele uitzonderingen die zijn opgenomen in bestemmingsplannen (dit geldt met name voor nieuwe waterkavels voor woonarken en watervilla’s). Deze plannen kunnen veranderen, waardoor het verstandig is je goed te laten informeren over de actuele stand van zaken rondom ligplaatsen.

De benodigde vergunningen

Wil je op het water wonen, dan krijg je te maken met een aantal vergunningen die de gemeente of het waterschap verleent. De belangrijkste vergunning is de ligplaatsvergunning. Hiermee heb je wettelijk toestemming om de woonboot op een aangewezen plek aan te meren en te bewonen. Daarnaast bestaan er speciale ligplaatsvergunningen. Deze zijn persoonsgebonden en kunnen niet worden overgenomen door de opvolgende eigenaar van de woonboot. Deze zal je dan op een andere plek moeten aanmeren waar je wel een ligplaatsvergunning voor hebt.

Met een ligplaatsvergunning mag je gebruikmaken van het water en/of de aangrenzende grond. Je dient wel een gebruiks- of huurovereenkomst te hebben met de eigenaar van de ligplaats. Zo zul je vaak een vergoeding voor het gebruik van de ligplaats moeten betalen.

Heb je een woonboot, maar wil je deze weghalen om een nieuwe op dezelfde ligplaats te plaatsen, dan heb je een vervangingsvergunning nodig. Wil je echter de afmetingen of de uiterlijke staat van je woonboot aanpassen, dan dien je over een verbouwingsvergunning te beschikken. Wil je een nieuwe woonboot (laten) bouwen, dan moet je een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) aanvragen.

Check de bouwkundige staat van de woonboot

Wettelijk gezien is een woonboot een bouwwerk dat aan een aantal voorschriften moet voldoen. Overweeg je een woonboot te kopen dan dien je kritisch naar de constructie en staat van onderhoud te kijken. Wanneer is deze gekeurd? Is alles technisch in orde? Zo verklein je de kans op verborgen gebreken.

De hypotheek en verzekeringen

Bij een woonboothypotheek gelden andere voorwaarden dan bij een koophuis. Vaak geldt er een lager maximaal te lenen bedrag, met een opslagpercentage. Echter kunnen de maandlasten lager uitvallen vergeleken met een ‘normale’ koopwoning.

Je kunt je woonboot en de ligplaats voor 90% financieren. Helaas is het bij een woonboothypotheek niet mogelijk om een andere hypotheek mee te nemen. De looptijd van een hypotheek is afhankelijk van de geschatte levensduur van de woonboot, met een maximum van 30 jaar.

Om voor een hypotheek en verzekering in aanmerking te komen, moet de woonboot in goed onderhouden staat verkeren en verhandelbaar zijn. Eveneens moet je deze permanent kunnen bewonen (en hiervoor een vergunning hebben).

Zoals je leest komt er nogal wat bij kijken wanneer je droomt van wonen op het water. Een watervilla of woonboot kopen doe je niet zomaar. Laat de vele regels en voorwaarden je echter niet weerhouden je droom te verwezenlijken. Onze aankoopmakelaars verkoopmakelaars en hypotheekadviseurs helpen je graag verder. Zo voorkom je dat je woonwens niet in het water valt. Neem direct contact op! 

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Meeverhuizen van de hypotheek

Als je de keuze maakt om te verhuizen heeft dat gevolgen voor je lopende hypotheek. De hoge hypotheekrente hoeft echter niet van invloed te zijn op het kopen van jouw.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer

Isoleren of verhuizen: wat is slim om te doen?

Bij wie is de twijfel nog niet toegeslagen? Met de stijgende gasprijzen en de krappe huizenmarkt is het een belangrijk onderwerp geworden: verhuizen of isoleren? Dit artikel vergelijkt de twee.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?