Naamloos-2

Onderhandeling bij huis kopen: hoe gaat dat?

Doordat de gemiddelde huizenprijzen zo hoog zijn, is het tegenwoordig veel moeilijker om een huis te krijgen. Heb je eenmaal een huis op het oog waarin je geïnteresseerd bent? Dan komt het onderdeel onderhandelen erbij kijken. En dat is niet makkelijk. Vooral omdat je emoties vaak de overhand kunnen nemen, doordat je zo graag de nieuwe eigenaar wilt zijn van de woning. Of je dit ook daadwerkelijk wordt, hangt af van de onderhandeling. Wij geven je tips voor het onderhandelen, zodat jij tijdens dit proces minder stress ervaart en precies weet wat je kunt verwachten.

Goede voorbereiding

Zorg er allereerst voor dat jij duidelijk hebt hoeveel je maximaal kunt betalen voor het huis. Je wilt immers niet met bedragen roepen en er naderhand achter komen dat je het geld eigenlijk helemaal niet hebt. Dit kun je achterhalen door te kijken naar je maximale leencapaciteit, maar ook door te weten hoeveel maandelijkse lasten je kunt dragen. Een makelaar kan ook met je meekijken, zodat je zeker weet dat je goed op de hoogte bent van jouw financiële mogelijkheden.

Het onderhandelproces

Iedere onderhandeling verschilt. De onderhandeling is vaak afhankelijk van de markt en van de situatie van de verkoper. Wanneer je het gesprek aangaat met de verkoper, bespreek je niet enkel en alleen de koopsom voor de woning. Uiteraard is dat het meest besproken onderwerp, maar er zijn ook andere zaken waarvan je op de hoogte moet zijn. Zo is het ook belangrijk om de roerende zaken en de ontbindende voorwaarden te bespreken tijdens een onderhandeling. En niet minder belangrijk, is de opleverdatum van de koopwoning. Om welk termijn gaat het bijvoorbeeld dat je de koopwoning kunt intrekken?

Onderhandelen over roerende zaken

Een van de onderwerpen die aan bod komen tijdens een onderhandeling, is roerende zaken. Hierbij gaat het om de spullen die in een woning staan, maar niet meegaan in de koop van de woning. Denk hierbij aan spullen als een bank, op maat gemaakte gordijnen of ingebouwde keukenkasten. Het is bij het kopen van een woning niet altijd helder of spullen wel of niet bij de koop inbegrepen zijn. Daarom is het belangrijk om bij het onderhandelen de roerende zaken met de verkoper te bespreken en hier afspraken over te maken.

Ontbindende voorwaarden

Vergeet tijdens het onderhandelen niet de ontbindende voorwaarden te bespreken. Wanneer je besluit een bod uit te brengen en niet helemaal zeker weet of je de financiering kunt dragen, helpen de ontbindende voorwaarden je wellicht nog onder de koop uit te komen. Wij belichten de meest voorkomende ontbindende voorwaarden aan je.

Voorbehoud van financiering

Bij voorbehoud van financiering is het mogelijk om toch niet vast te zitten aan de koop van een woning, wanneer ineens blijkt dat je het huis niet kunt betalen. Dit kan bijvoorbeeld prettig zijn wanneer je in een situatie terechtkomt waarin je hypotheek voor de woning ineens wordt geweigerd. Kies je ervoor om deze ontbindende voorwaarde niet in je contract mee te nemen? Wees er dan 100 procent zeker van dat je over de benodigde koopsom beschikt. Blijkt het namelijk dat je de koopsom toch niet kunt betalen, dan loop je het risico een boete te betalen. Dit gaat vaak om een boete van ongeveer 10 procent van de hele koopsom. Belangrijk dus om er zeker van te zijn dat je de woning kunt financieren om een boete te voorkomen.

Bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring geeft je inzicht over de technische staat van het huis. Zo kom je te weten welke werkzaamheden noodzakelijk zijn om de woning weer in een uiterst ‘leefbare en veilige’ staat te krijgen. In de meeste gevallen wordt in het contract een maximaal bedrag genoteerd wat de werkzaamheden zullen kosten. Blijkt na de bouwkundige keuring dat de werkzaamheden hogere kosten bedragen? Dan kun je de overeenkomst ontbinden en zit je niet vast aan het huis en alle extra bouwwerkzaamheden.

 

Andere ontbindende voorwaarden waaraan je kunt denken bij de onderhandeling, zijn de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de huisvestingsvergunning.

Onderhandelen met een aankoopmakelaar onder de arm

Onderhandelen blijft een lastig traject. Ook omdat je al snel overal akkoord mee wilt gaan, zolang je het huis maar krijgt. Het is echter daarom raadzaam om een makelaar in te schakelen voor dit traject. Een aankoopmakelaar adviseert je over hoe je de onderhandeling samen aanpakt, wat een realistische koopsom is en kijkt mee naar de geschikte ontbindende voorwaarden voor jouw persoonlijke situaties. Voorkom risico’s die je lang boven je hoofd houdt en laat een makelaar met je meedenken.

Bert denkt met je mee!

Wil jij een huis kopen en heb je besloten hiervoor een makelaar in te schakelen? De makelaars van Bert van Vulpen staan voor je klaar! Bij ons kun je terecht voor het gehele aankoopproces van jouw nieuwe woning; vanaf het oriënteren en bezichtigen tot het onderhandelen en daadwerkelijk kopen van je nieuwe woning. Dat doen we met al onze expertises onder één dak. En onze aanpak?

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Bert ontzorgt jou volledig in dit proces en adviseert je de beste aanpak voor jouw persoonlijke situatie.

Blogs

Het energielabel: waar moet je aan denken?

Bij het kopen of verkopen van een woning komt altijd het energielabel ter sprake. Een energielabel is verplicht om te hebben voor de (ver)koop van een woning. Vraag jij je echter af.. Lees meer

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Avond

De Bert van Vulpen Open Huizen Avond staat wederom op het programma. Op dinsdag 4 juni aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer
Naamloos-2