Naamloos-2

Online bieden op een koophuis: een goed idee?

Sinds enkele jaren is het mogelijk om online een bod uit te brengen op koopwoningen. Momenteel neemt het aantal experimenten hiermee toe, maar de vraag is of het een goed idee is om op eigen houtje een woning te kopen via internet. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? En wat is de waarde van een aankoopmakelaar in het proces? In deze blog belicht ik de belangrijkste zaken om rekening mee te houden wanneer je overweegt om online op een koophuis te bieden.

De voordelen van online bieden op een woning

De voornaamste voordelen van het online bieden op een koophuis die meestal genoemd worden, zijn kosten, transparantie en snelheid. Een internetmakelaar rekent voor zijn diensten een vast bedrag, in plaats van een courtage die een ‘traditionele’ aankoopmakelaar rekent. Een goede aankoopmakelaar probeert echter altijd de grootste meerwaarde te creëren, wat in verhouding een veel groter voordeel kan opleveren.

Ook is het online biedingsproces helderder omdat je de geboden bedragen van andere geïnteresseerde kopers direct kunt inzien en jouw bod daar op kunt aanpassen. Wanneer de deadline van de biedingen nadert, lopen de biedingen op en kan de woning binnen no-time verkocht zijn. Eveneens kan het online bekijken en bieden op een woning als minder ‘drammerig’ worden ervaren dan bij een reguliere aankoopmakelaar die je misschien aandringt om snel een huis te kopen, want daar verdient hij immers zijn geld mee.

Nadelen van online bieden op je koophuis

Dat klinkt wellicht allemaal positief, maar deze voordelen hebben echter ook een schaduwzijde die ik hier graag belicht. Het ‘traditionele’ systeem van besloten biedingen kan je misschien het gevoel geven dat makelaars geïnteresseerden tegen elkaar uit laat spelen, maar het omgekeerde is waar. Het ‘open kaart spelen’ bij internetbiedingen zal eerder uitmonden in een felle biedingsstrijd met een winner takes all-mentaliteit. In dit strijdperk van online biedingen neemt de slaagkans op een betaalbare woning met een realistische verkoopwaarde dan ook sterk af.

In regio’s met een oververhitte woningmarkt, zoals in Amsterdam en de Zaanstreek, gooien online biedingen vaak extra olie op het vuur. Wanneer de sluitingstermijn in zicht komt en de geboden bedragen oplopen, komt het voor dat bieders later toch afzien van de koop. Dit met name doordat ze met het zweet op het voorhoofd zich online hebben laten meeslepen. En eigenlijk over hun grenzen gaan waardoor ze zich helemaal niet comfortabel meer voelen bij hun bieding.

Bij besloten biedingen weet je wellicht niets van de andere geïnteresseerden, maar je weet wel dat ze een serieus bod doen. De verkoopprijs van een woning is daarnaast met name gebaseerd op kennis van de lokale markt. Hoe goed ken je bijvoorbeeld de buurt van de woning om zelf te bepalen wat een realistische vraagprijs is van de woning die je op het oog hebt?

De meerwaarde van een aankoopmakelaar

Woningmarktexperts melden dat lang niet elke verkoper ervan overtuigd is dat het online biedsysteem de beste prijs en voorwaarden voor zijn woning oplevert. Dit betekent dan ook dat het online aanbod beperkter kan zijn dan die van de aankoopmakelaar. Deze ziet dagelijks nieuwe woningen langskomen, heeft kennis van woningen die binnenkort in de verkoop gaan en van nieuwbouwprojecten. Een professionele aankoopmakelaar zal dan ook je woonwensen als uitgangspunt nemen in zijn zoektocht naar een geschikte woning en nooit proberen overhaast een koopwoning aan je te slijten.

Conclusie

Zoals uit het voorgaande blijkt, moet je niet alleen sterk in je schoenen staan wanneer je online wilt bieden, maar ook de tijd hebben om alles goed uit te zoeken. Bedenk dat alles wat je voor het eerst moet uitzoeken veel tijd kost, en het controleren van de informatie meestal extra tijd in beslag neemt. Zo moet je zaken als de onderzoeksplicht, de voorwaarden, het vaststellen van een realistische prijs en niet te vergeten de onderhandelingen goed voorbereiden. De expertise van een aankoopmakelaar bewijst zijn nut met goed onderbouwd advies en kennis van de kleine letters in het contract. Een onafhankelijke makelaar staat ook neutraler in het proces en kan een gedegen inschatting maken van de onderhandelingsmarge en de kans op een miskoop verkleinen.

Kortom, wil je je huis zelf online kopen, dan staat en valt het succes bij je eigen inzet, kennis en kunde. Ben je van mening dat je eigen blik kritisch genoeg is en heb je veel tijd te besteden, dan is zelfstandig online bieden wellicht een goede optie: zo niet dan kun je beter het werk (deels) uit handen laten nemen door een professionele aankoopmakelaar.

Wil jij weten of het verstandig is om online te bieden op een woning?

Bij Bert van Vulpen Makelaars + Hypotheken adviseren we je graag of het online uitbrengen van een bieding in jouw situatie verstandig is. Wil je meer weten, neem dan contact op. Ik of één van mijn collega’s adviseren je graag!

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Scheiden met een koophuis? Dit zijn je opties

Wanneer jullie besluiten een punt achter jullie relatie te zetten, breekt er een moeilijke periode aan. Naast de emotionele achtbaan waarin jullie waarschijnlijk zitten, zijn er ook praktische zaken om.. Lees meer

Huis kopen met je partner: dit moet je weten

Jij en je partner zijn klaar voor de volgende stap: het kopen van een huis. Wanneer je samen besluit om een huis te gaan kopen, moet je rekening houden met.. Lees meer

Hoe koop ik als expat een woning in Nederland?

Nederland staat bekend om zijn prachtige natuur en rijke geschiedenis, maar ook om zijn welvarendheid en hoge levensstandaard. Dit maakt het voor expats van over de hele wereld een aantrekkelijke.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?