Naamloos-2

De 6 belangrijkste tips bij het kopen van je huis

Wanneer je je droomhuis hebt gevonden en tot koop wilt overgaan, kom je in een spannend proces terecht. Op veel plaatsen in de huizenmarkt momenteel ontzettend druk, waardoor je snel moet beslissen een bod uit te brengen. Maar hoe zorg je voor de grootste slaagkans? Hoe weet je of je niet te veel betaalt? En, hoe kom je niet voor vervelende verassingen te staan, gedurende het aankoopproces of daarna? Om je niet te laten overweldigen geven wij hier de 6 belangrijkste tips bij het kopen van je nieuwe huis. Deze tips bieden je handvatten om rustig en gericht op zoek te gaan.

Tip 1: Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren

Regelmatig merk ik dat kandidaten tijdens een bezichtiging verliefd worden op een huis, maar deze liefde ze ook een beetje blind maakt. De bouwkundige staat wordt vaak onvoldoende doorgenomen, wat voor teleurstelling kan zorgen. Op het eerste gezicht lijkt het huis prima in orde, maar bij nader inzien is de kwaliteit toch minder. Het is belangrijk om te weten dat je als koper een onderzoeksplicht hebt naar mogelijke schade en gebreken. Andersom heeft de verkoper hier een mededelingsplicht voor.

De plichten van de koper en verkoper spelen een grote rol in het vaststellen van de aansprakelijkheid, mocht er na de overdracht schade of achterstallig onderhoud aan het licht komen. Om je te hier voor te behoeden is het verstandig een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Zo’n rapport geeft je een goed beeld van de staat en mogelijke woonrisico’s. Heeft het huis bijvoorbeeld dunne muren en is er weinig isolatie aanwezig? Dan zullen waarschijnlijk niet alleen de maandelijkse energiekosten hoger uitvallen, maar kan de ruimte ook gehorig zijn.

Met een bouwtechnische keuring heb je de staat van het huis zwart op wit, wat ook gunstig is voor je onderhandelingspositie. De kosten van de keuring zijn overigens vaak aftrekbaar voor de belasting.

Tip 2: Verken de omgeving goed

Een huis staat niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van de omgeving. Inventariseer daarom van tevoren niet alleen je behoeften en wensen ten aanzien van je nieuwe huis, maar ook van de buurt waar je graag wilt gaan wonen. Vragen die je bijvoorbeeld beantwoord wilt hebben zijn: Wat weet je van de straat, wijk en gemeente? Welke voorzieningen zijn er aanwezig? Wonen er bijvoorbeeld veel senioren, jonge gezinnen of studenten in de wijk? Is de straat of buurt onlangs in het nieuws geweest? Heeft de gemeente bepaalde plannen met de wijk?

Uiteraard heeft een aankoopmakelaar uitgebreide ervaring met een bepaalde wijk en informatie voorhanden, zoals actuele verkoopcijfers, bestemmingsplannen en overige bijzonderheden. Deze helpen je een beter beeld te geven.

Naast je te laten informeren is het belangrijk om de omgeving zelf te ervaren. Ga zelf op pad door de buurt. Bezoek deze op verschillende momenten van de dag en in de week. Noteer de bijzonderheden zodat je deze goed kunt vergelijken wanneer je meerdere huizen in gedachten hebt.

Tip 3: Pas op wanneer je boven de vraagprijs wilt bieden

De toenemende schaarste op de huizenmarkt en de lage rentestand drijven momenteel de huizenprijzen op. Ook buiten de Randstad gaan huizen op veel plaatsen steeds vaker voor recordbedragen van de hand.

Om andere geïnteresseerden te overtreffen is het dan ook verleidelijk om boven de vraagprijs te bieden. Maar het komt voor dat de marktwaarde van een huis in werkelijkheid lager ligt dan de vraagprijs en andersom. Een aankoopmakelaar heeft inzicht in markttrends en de aankoopervaring om je een actueel en realistisch beeld te geven van je mogelijkheden. Uiteraard kan de makelaar je op de hoogte houden van vrijkomende huizen en adviseren bij onderhandelingen.

Tip 4: Ga op voorhand in gesprek met een hypotheekadviseur

Zoals duidelijk mag zijn, is het bieden boven de vraagprijs niet zonder risico’s. Sinds 2018 kun je maximaal 100% van de getaxeerde waarde hypothecair lenen. Als doorstromer kun je de overwaarde van je verkochte huis gebruiken voor de financiering van het nieuwe huis, maar steeds vaker wordt ook eigen geld gebruikt voor de aankoop.

Een belangrijke tip die ik geef is om professioneel advies in te winnen. Een hypotheekadviseur kan je snel inzicht geven in je financiële mogelijkheden en gevaren in kaart brengen. Hoe hoog zullen je maandlasten worden? Wat zijn de gevolgen voor je belastingaangifte en met welke regels heb je op dit moment te maken? Een hypotheekadviseur geeft je advies op maat.

Bedenk daarom goed welk bedrag je maximaal kunt uitgeven en wat de mogelijke gevolgen zijn voor je manier van leven. Daarnaast is het goed om te beseffen dat de huizenmarkt altijd een golfbeweging heeft en de huizenprijzen ook weer zullen dalen.

Tip 5: Onderzoek de Vereniging van Eigenaren (VvE)

Een appartement maakt meestal deel uit van een groter complex. Koop je een appartement dan koop je feitelijk recht op een gesplitst deel van het gebouw. Van rechtswege neem je bij de koop altijd deel in de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze heeft een bestuur die samen met de leden vaststelt welke werkzaamheden er uitgevoerd zullen te worden.

Echter zijn sommige VvE’s ‘slapend’, wat betekent dat er onduidelijkheid kan zijn omtrent de splitsing, het gebruik van gezamenlijke ruimtes en de boekhouding van de vereniging. Zorg daarom dat je inzicht hebt in de stand van zaken bij de VvE. Is er een bestuur en een kascommissie? Is er een gemeenschappelijke verzekering afgesloten? Vergaderen de leden periodiek?

Een aankoopmakelaar biedt hulp bij het vinden van antwoorden voor dit soort vragen. Daarnaast kan hij ook adviseren in het ‘wakker schudden’ van een VvE wanneer je een appartement wilt kopen.

Tip 6: Schakel een aankoopmakelaar in

Bij het kopen een huis zijn veel financiële en juridische zaken gemoeid. Een aankoopmakelaar staat garant voor ervaring, expertise en een keurige oplevering. Hij kan je in iedere fase adviseren: bij het vinden van een huis dat aan je wensen voldoet, tijdens de biedingen en onderhandelingen, tot het inzichtelijk maken van de kosten en de voorwaarden voor de oplevering.

Deze meerwaarde speelt vaak ook een doorslaggevende rol bij de verkoper. Liggen de hoogste biedingen op een huis dicht bij elkaar, dan is de kans groter dat de verkoper voor de partij met aankoopmakelaar kiest. De verkoper heeft namelijk ook baat bij de zekerheid dat onder andere de hypotheek van de koper geregeld is en aan de voorwaarden zullen worden.

Met onze no cure no pay-aanpak is het inschakelen van een aankoopmakelaar dan ook een investering die je eenvoudig terugverdient.

Wil jij je huis beter kopen?

Ben je benieuwd hoe wij het optimale resultaat kunnen behalen? Neem contact met ons op, ik of een van onze andere makelaars helpen je graag om jouw nieuwe huis zo goed mogelijk aan te kopen!

Wat kan ik maximaal lenen?

Blogs

Ontdek jouw nieuwe thuis met een nieuwbouwgesprek

Bij Bert van Vulpen makelaars begrijpen we dat de weg naar jouw droomwoning begint met een helder pad en een goed gesprek. Daarom bieden wij jou een persoonlijk nieuwbouwgesprek met.. Lees meer

Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten

Door de recente aankondiging van minister Hugo de Jonge zal de leenruimte voor hypotheekaanvragen vanaf 2024 aanzienlijk verruimen. Dit heeft een impact op verschillende bevolkingsgroepen, waaronder alleenstaanden, studenten en diegenen.. Lees meer

Checklist Open Huizen Dag

De Bert van Vulpen Open Huizen Dag staat wederom op het programma. Op zaterdag 9 maart aanstaande gooien onze deelnemers hun deuren open voor geïnteresseerde kopers, zoals jij. Het is.. Lees meer

Hoe zit het nu met de aflossingsvrije hypotheek?

Allereerst leg ik kort uit wat een aflossingsvrije hypotheek inhoudt. Bij een aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht om gedurende de looptijd af te lossen. Je betaalt alleen rente. Je.. Lees meer
Naamloos-2
leencapaciteit?