Naamloos-2

Hoe zit het met de aanvaardingsdatum van je huis?

Je hebt zolang gedaan over de zoektocht naar een nieuw huis kopen en dat wordt eindelijk beloond, want je hebt een woning: gefeliciteerd! Maar wanneer is nu het grote moment dat jij jezelf de eigenaar mag noemen van de woning? Dit heeft allemaal te maken met de afgesproken aanvaardingsdatum voor het huis. Daarover en meer vertellen wij je in ons nieuwe blog!

Wat is de aanvaardingsdatum?

Wanneer men spreekt over de aanvaardingsdatum gaat het om de datum waarop jij als koper eigenaar wordt van het huis. Dit wordt bepaald nadat jij de akte van levering hebt getekend bij de notaris. De aanvaardingsdatum is dus de dag waarop jij de sleutels krijgt van je nieuwe huis. Dit wordt ook wel de datum van overdracht, leveringsdatum of transportdatum genoemd. Vaak wordt voor de aanvaardingsdatum de eerste dag van de maand afgesproken. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn en is afhankelijk van de situatie.

Onderhandelen over de aanvaarding

Het vaststellen van de aanvaardingsdatum is een onderdeel dat komt kijken bij de onderhandelingen over het huis. Tijdens zo’n overleg wordt tussen de koper en verkoper bepaald wanneer de overdracht zal plaatsvinden. Beide partijen geven aan welke datum hun voorkeur heeft. Wanneer beide partijen het eens zijn over de datum van overdracht, kan dit vervolgens vastgesteld worden in de koopovereenkomst.

Is de aanvaardingsdatum wijzigen mogelijk?

Ja! Het wijzigen van de aanvaardingsdatum is wel mogelijk indien beide partijen het hiermee eens zijn. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer het verhuisproces van beide partijen sneller gaat dan verwacht. Besluit een van de twee partijen echter dat een andere datum de voorkeur heeft, dan kan de aanvaardingsdatum niet worden aangepast. In dat geval geldt de originele datum die is afgesproken en vastgesteld in de koopovereenkomst. De datum is nogmaals dus alleen te wijzigen wanneer koper en verkoper het hiermee eens zijn.

Hulp nodig? Bert helpt!

Heb jij de wens om een huis te kopen of te verkopen en wil jij goed voorbereid zijn op zaken als de aanvaardingsdatum of andere zaken die komen kijken bij een onderhandeling? De makelaars van Bert van Vulpen adviseren je graag met een persoonlijke aanpak voor jouw situatie. Wij ontzorgen je volledig in het hele aankoop- of verkoopproces van een woning. Hoe? Met:

  • Eén aanspreekpunt
  • Lokale marktkennis
  • Persoonlijk betrokken
  • Transparant advies

Bert staat voor je klaar! Ook wanneer je advies nodig hebt over verzekeringen en hypotheken.

Blogs

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar?

Hoe maak ik mijn huis verkoopklaar? Tijdens de verkoop van je woning zal er ongetwijfeld wel eens de vraag zijn opgekomen; moet ik niet eerst verbouwen voor dat ik ga.. Lees meer

Stijging van de NHG-kostengrens

Waar je in 2022 een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens had van €355.000, is dit vanaf aankomend jaar anders. In 2023 kun je namelijk een hypotheek met NHG krijgen tot.. Lees meer

Isoleren of verhuizen: wat is slim om te doen?

Bij wie is de twijfel nog niet toegeslagen? Met de stijgende gasprijzen en de krappe huizenmarkt is het een belangrijk onderwerp geworden: verhuizen of isoleren? Dit artikel vergelijkt de twee.. Lees meer
Naamloos-2
bespaarcheck